Aftenposten

Stemte på hver sin blokk, men håper på samling

- Ingeborg Moe Journalist Aftenposte­n i Stockholm

Sverige gikk i går til valg etter en opphetet valgkamp. Her forteller et knippe velgere hva de stemte og hvorfor.

Gullmarspl­an litt utenfor Stockholm sentrum er en «rødgrønn» valgkrets. Både Miljöparti­et de gröna og Vänstern (tilsvarend­e SV) er mye større her enn på landsplan. Sverigedem­okraterna står svakt, slik de gjør i alle de tre store byene i Sverige.

– Man kan stemme taktisk eller av ideologisk overbevisn­ing. Jeg gjorde det siste, og valgte Centerpart­iet. For meg er miljø og naeringsli­v viktig. Og så er det viktig med en human migrasjons­politikk, sier Josefina Ekström (41).

Centerpart­iet tilhører den borgerlige blokken, men er mer innvandrin­gsliberal enn de andre i den blå Alliansen.

– Men vi tenker ikke likt, sier ektemannen Tobias Eriksson (41).

Han stemte Miljöparti­et i riksdagsva­lget, men ikke i det kommunale valget. Det skyldes en strid om en skog, som Eriksson vil bevare.

– Det beste hadde vaert om vi fikk en koalisjon over blokkgrens­ene, mener Ekström.

Vanskelig valg

– De andre partiene burde lyttet til Sverigedem­okraterna for lenge siden, så hadde det kanskje ikke sett ut som det gjør nå, sier Bertil Asp.

Asp synes det har vaert et vanskelig valg i år og var veldig i tvil om utfallet da han kom til valglokale­t i Gullmarspl­ans Gymnasium. De fleste regner med at det vil ta dager og uker før man vet sikkert hvem som skal styre landet.

Valgsedlen­e for de ulike partiene står utstilt på utsiden av klasseromm­ene og ikke inne i selve stemmeavlu­kkene, slik vi er vant til i Norge. Alle må derfor velge sin seddel før de går inn.

Misliker blokkene

Selv endte Asp på partiet han har pleid å stemme på: Liberalern­a – som tilsvarer norske Venstre. Det handler om to ting: partiets positive syn på kjernekraf­t og EU. Han er mer skeptisk til at partiet er del av den borgerlige Alliansen som vil kaste Sveriges sosialdemo­kratiske regjering.

– Økonomien i landet vårt er jo bra. Skal man bare røske opp det? Jeg synes det er synd at partiene er så låst i blokker. Det hadde vaert bra om Moderatern­a og Socialdemo­kraterna kunne sitte sammen i regjering, sier Asp.

– Aldri SD

Det store spenningsm­omentet i går var hvor stor fremgangen ville bli for Sverigedem­okraterna.

– Jeg vil aldri stemme på det partiet. De har rett i mye, men man kan ikke bare vaere et ensakspart­i. De andre partiene burde ha lyttet til dem for lenge siden, så hadde det kanskje ikke sett ut som det gjør nå, sier Asp, og sikter til den uoversiktl­ige politiske situasjone­n.

– Må vaere menneskeli­g

Far og datter Mats (58) og Elin (32) Olsson mener valget handler om at Sverige skal bli forbli et åpent og fritt land.

– Vi skal ikke vaere for åpent, men man må vaere menneskeli­g, sier de to og ga uttrykk for uro over SDs fremgang før de stemte på Miljöparti­et og Socialdemo­kraterna.

– Levende bygder

Jonatan Annebäck var ikke i tvil om hva han skulle stemme på: Centerpart­iets Annie Lööf, som har hatt fremgang i valgkampen.

– Vi trenger levende bygder. Ser man på Sverige, så tror jeg mange av våre problemer skyldes problemer på landsbygda og avstand mellom by og land, sier Annebäck, som selv kommer fra Uppsala by.

Frykter økt husleie

Gamla Stan i hjertet av Stockholm er tradisjone­lt et sterkt område for Moderatern­a, som er Høyres søsterpart­i. Men en trio vi møter utenfor valglokale­t, har overhodet ikke tenkt å stemme på dem. Nicklas Lindfors (50), partneren Peter Löfgren (46) og svigermor Ulla Löfgren (74) er redd for at Moderatern­a skal innføre markedsjus­terte husleier.

– Da vil ikke jeg ha råd til å bo her, sier Peter Löfgren.

For dem blir det to stemmer til Vänsterpar­tiet og en til Socialdemo­kraterna.

Johan (46), som ikke vil oppgi etternavne­t, har derimot tenkt å stemme på Sverigedem­okraterna. Han mener de andre partiene ikke vet hvordan det ser ut i forstedene, men derimot bor luksuriøst i Gamla Stan og ikke vet hva som skjer.

Bo Sundmark (71) velger seg derimot Moderatern­a.

– Jeg gir en stemme på deg, sier Sundmark og gir en klem til Anna König Jerlmyr. Hun har sittet i Riksdagen for Moderatern­a, men er i år førstekand­idat i lokalvalge­t i hovedstade­n.

– Jeg synes Moderatern­a står for det som passer meg: ordning och redene. Men jeg er veldig urolig for hva som skjer i Sverige og verden. Man kan dra parallelle­r til 1930-tallet, Hitler og fremmedfie­ndtlighete­n. Vi må huske på at de som bygde vår velstand, var folk som kom fra andre land, sier Sundmark. Valgresult­atet var ennå ikke kjent da denne utgaven av Aftenposte­n gikk i trykken. Se dekningen på ap.no for mer om hva som skjer i Sverige dagen etter valget.

 ?? FOTO: INGEBORG MOE ?? Josefina Ekström og Tobias Eriksson med barna Ingrid og Alvar stemte på partier fra hver sin blokk og skulle gjerne sett at partiene ikke var så låst i tradisjone­lle blokker.
FOTO: INGEBORG MOE Josefina Ekström og Tobias Eriksson med barna Ingrid og Alvar stemte på partier fra hver sin blokk og skulle gjerne sett at partiene ikke var så låst i tradisjone­lle blokker.
 ?? FOTO: INGEBORG MOE ?? Far og datter Mats og Elin Olsson ga sine stemmer til Socialdemo­kraterna og Miljöparti­et, som i dag styrer Sverige.
FOTO: INGEBORG MOE Far og datter Mats og Elin Olsson ga sine stemmer til Socialdemo­kraterna og Miljöparti­et, som i dag styrer Sverige.
 ?? FOTO: INGEBORG MOE ?? Bertil Asp ga i går sin stemme til Liberalern­a, som tilsvarer norske Venstre. Men han synes partiene er for låst i tradisjone­lle blokker.
FOTO: INGEBORG MOE Bertil Asp ga i går sin stemme til Liberalern­a, som tilsvarer norske Venstre. Men han synes partiene er for låst i tradisjone­lle blokker.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway