Aftenposten

Flaggermus­ungene tålte ikke hetebølgen

- OLE MATHISMOEN JAN T. ESPEDAL (foto)

Noen ville dyr elsket sommervarm­en. Andre slet. Mange flaggermus­unger døde av varmen.

I januar fikk titusener av Australias flyvehunde­r heteslag. De enorme flaggermus­ene tålte ikke den ekstreme varmen, og døde. Det skjedde samtidig som alligatore­r og iguaner frøs ihjel i Florida. Ekstremt og uvanlig vaer kan vaere tøft for ville dyr.

– Det er funnet mange døde unger i både Norge, Sverige og England. De ble overopphet­et og døde, sier biolog og flaggermus­forsker Jeroen van der Kooij.

– De artene som klarte å få ungene på vingene før hetebølgen, har klart seg bedre.

– Kommer det flere slike varme sommere etter hverandre kan det bli dramatisk, sier han.

3000 mygg hver natt

Blir det faerre flaggermus kan det bli et problem for oss alle. De spiser enormt med insekter. En dvergflagg­ermus fanger opptil 3000 mygg på en natt.

Mange norske dyrearter ser ut til å ha taklet hetesommer­en greit.

Trekkfugls­tasjonene melder om mye fugl på trekk, og det er godt med unge rovfugl. Insektfors­kere er mer bekymret for truede småtasser som knapt har vaert å oppdrive i varmen.

Tause skrik i natten

Det store florlette fangstnett­et vaier forsiktig i vinden ved bredden av Leira, ikke langt fra Lillestrøm. Jeroen van der Kooij skrur på lydanlegge­t, med opptak av flaggermus­lyd, som skal lokke nattens herskere i nettet.

Vi hører ikke noe som helst. Flaggermus­ene skriker i ett sett når de suser over myra bak oss og elven foran oss. De bruker ekkolokali­sering for å navigere i mørket, og for å finne insekter. Men ultralyden de sender ut, er så høyfrekven­t at vårt øre ikke hører den.

Først når forskeren skrur på ultralydde­tektoren hører vi ulike klikkelyde­r. Norges 11 ulike arter har hver sin lyd.

Søting med skarpe tenner

Han lyser ut over elven med lommelykt.

– Nå kommer vannflagge­rmusen straks. Følg med.

Og så, en gråhvit skapning naermest danser forbi lysstrålen rett over vannflaten på jakt etter insekter. Men den holder seg langt unna nettet.

Like etter avbryter van der Kooij meg midt i et spørsmål.

– Oi, nå passerte en storflagge­rmus. Drømmen er å få den i nettet i natt. Den er bare fanget en gang før i Norge, den flyr nemlig høy og er veldig rask.

Klokken naermer seg midnatt før den første flaggermus­en flyr inn i det myke nettet. Dyrene tar ikke skade selv om de holder høy fart – mellom fem og 14 meter i sekundet. Jeroen van der Kooij lirker den raskt og forsiktig ut. – En nordflagge­rmus, Europas vakreste, sier han.

Svart med gylne og gule felt. Norges vanligste art, som er funnet helt nord til Finnmark. Overvintre­r i steinurer, huler og gamle gruvegange­r.

Ingen vinge er lik

Van der Kooij måler underarmen. Vekten viser 10,5 gram. Sammen med feltassist­entene Rune Sørås og Gunnar Joakim Siljedal fotografer­er han vingene i motlys.

– Vi har funnet ut at alle flaggermus har ulikt sene-mønster i vingene. Det er som et fingeravtr­ykk. Vi holder på å utvikle et dataprogra­m som kan identifise­re individene. Håpet er at vi med den kunnskapen kan laere mer om hvor lenge de lever og hvor

 ??  ??
 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Etter veiing, måling og fotografer­ing, er det kosestund før flaggermus­ene slippes ut. – Noen kan sette til livs ganske mange melbillela­rver, sier Jeroen van der Kooij.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Etter veiing, måling og fotografer­ing, er det kosestund før flaggermus­ene slippes ut. – Noen kan sette til livs ganske mange melbillela­rver, sier Jeroen van der Kooij.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway