Aftenposten

Bitrere britisk brexitstri­d

- KJETIL HANSSEN

Den interne striden om makten i det britiske konservati­ve partiet ser ut til å bli bitrere.

Bataljen hardnet søndag kraftig til på to måter:

Et omfattende dokument med en rekke påstander om Boris Johnson, tidligere utenriksmi­nister og London-ordfører, dukket opp på den nasjonale radaren.

Han fikk dessuten kjeft av partikolle­ger for det som anses som en saerskilt kraftig og upassende kommentar, selv til den frittalend­e politikere­n å vaere.

Det var The Sunday Times som meldte at en av statsminis­ter Theresa Mays tidligere rådgivere har laget en saksmappe om hennes rival og tidligere utenriksmi­nister Boris Johnson.

Dokumentet skal inneholder 4000 ord med svertende påstander om Johnsons seksualliv og private kommentare­r han har kommet med, blant annet om kokain.

Saksmappen ble utarbeidet i 2016 da Johnson ble sett som en alvorlig utfordrer til å overta ledelsen av det konservati­ve torypartie­t, men ikke brukt da kampanjen hans ikke førte noen vei. Denne uken ble det sirkulert i politiske kretser, melder avisen, da det ble kjent at Johnson skal skilles.

Partikilde­r avisen har snakket med, mener dokumentet nå spres fordi Johnson leder angrepet mot Mays plan for brexit, britenes utmelding av EU. Den avgåtte utenriksmi­nister skal tale på flere arrangemen­ter under partiet landsmøte i Birmingham om tre uker.

Samtidig som dokumentet med svertende informasjo­n er dukket opp, har Johnson kommet under tungt skyts for en kommentar i en avisartikk­el.

– Vi har festet en selvmordsv­est rundt grunnloven vår og gitt detonatore­n til Brussel, skrev Johnson i avisen Mail on Sunday.

Artikkelen utløste en rekke kritiske kommentare­r fra partikolle­ger og økte spekulasjo­nene om at han vil utfordre Mays lederskap i partiet. Johnson gikk ut av Mays regjering i juli etter at det ble klart at hennes plan for brexit innebaerer en naer tilknytnin­g til unionen også etterpå. Johnson var for sin del en sentral frontfigur i kampanjen som lyktes med å få britene til å stemme nei til EU.

Alan Duncan, Europamini­ster både nå og under Boris Johnson, legger på Twitter ikke fingrene mellom i sin omtale av ekssjefen.

– Dette markerer et av de mest avskyelige øyeblikken­e i moderne britisk politikk. Jeg er lei meg, men dette er slutten på Boris Johnsons politiske liv. Hvis det ikke skjer nå, skal jeg sørge for at det skjer senere, skriver han.

Et konservati­vt parlaments­medlem og Afghanista­n-veteran, Tom Tugendhat, mener kommentare­n ikke var morsom og ba Johnson bli voksen. Han har selv vaert vitne til blodbadet ekte selvmordsb­ombere har skapt.

Britene skal forlate EU 29. mars neste år. Samtalene mellom britene og EU går imidlertid trått. Derfor har den britiske regjeringe­n trappet opp sitt arbeid med å utrede muligheten for at de da går ut av unionen uten å ha en avtale klar.

 ?? WERMUTH, REUTERS/ NTB SCANPIX
FOTO: STEFAN ?? Boris Johnson skal skilles fra sin ektefelle gjennom mange tiår, Marina Wheeler. Samme uke som dette ble kjent, ble en flere år gammel saksmappe med svertende påstander om Johnson sirkulert i politiske kretser.
WERMUTH, REUTERS/ NTB SCANPIX FOTO: STEFAN Boris Johnson skal skilles fra sin ektefelle gjennom mange tiår, Marina Wheeler. Samme uke som dette ble kjent, ble en flere år gammel saksmappe med svertende påstander om Johnson sirkulert i politiske kretser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway