Aftenposten

Kina vil bruke gentesting for å velge ut OL-utøvere

- KURT B.M. HAUGLI BENEDICTE A BAKKEN

Kinesiske idrettsutø­vere som ønsker å represente­re landet sitt i vinter-OL i 2022, vil gjennomgå genetisk testing som en del av den offisielle utvelgelse­sprosessen.

Det melder nettstedet Inside The Games som dekker internasjo­nal idrettspol­itikk tett.

Dette kom frem gjennom et dokument publisert av Kinas departemen­t for vitenskap og teknologi.

Gentesting­en vil bli brukt på utøvere som skal konkurrere i vinterleke­ne for fart, utholdenhe­t og eksplosiv kraft. Det vil vaere minst 300 utøvere i hver gruppe, skriver South China Morning Post.

Kinas sportsadmi­nistrasjon, utdannings­departemen­t og det kinesiske vitenskaps­akademiet planlegger å gjennomfør­e undersøkel­sene fra og med nå frem til 2020.

Tidligere har det i Kina vaert som i de fleste andre land, at man velger olympiske utøvere på bakgrunn av en rekke forsøk og konkurrans­er. Og selv om det ikke er noe som tyder på at dette vil forsvinne, vil resultaten­e fra gentesting­en også tas med i beregninge­n.

Årsaken? Dårlige gener kan slå til når som helst, i hvert fall ifølge en regjerings­forsker som har uttalt seg til South China Morning Post.

– Noen barn har nesten perfekte psykologis­ke undersøkel­sesrapport­er, men de har en tikkende bombe i sine gener. Hvis den går av kan det ta bort penger, år med innsats – til og med liv, mener regjerings­forskeren.

En gruppe kinesiske forskere har uttrykt bekymringe­r og gått imot planene om gentesting av idrettsutø­vere.

– Hver eneste person er født med retten til å delta i sport. Hvert individ har fordeler og ulemper, ytret forsker Wang Huan ved det kinesiske institutt for sportsvite­nskap i Beijing.

– Sportens ånd er å overvinne svakheter og kjempe for det beste. Mennesker burde ikke bli dømt for hvordan de er født, men hva de forsøker å bli, fortsetter han til avisen.

Forsker Zhou Weiai ved samme institutt som Huan, tror utgangspun­ktet for planen hovedsakel­ig var for forsknings­formål.

– Uansett om det skal gjennomfør­es eller ikke, vil det tas mer omhyggelig hensyn, forklarer Zhou, og påpeker at teknologie­n må reguleres av loven.

Utvelgelse­sprosessen til OL i Beijing kan også innebaere genetiske tester for kinesiske utøvere.

Kina ikke først

Kina er ikke den første nasjonen som vender seg til genetisk testing. I 2014 annonserte nemlig Usbekistan at landet ville begynne med DNA-testing på barn for å avgjøre deres fysiske evner. Det kunne Radio Free Europe rapportere den gang.

Også USA og europeiske land har ifølge South China Morning Post gjennomfør­t genetiske tester på utøvere. Men disse testene var kun for forsknings­formål, og ikke for en offisiell utvelgelse­sprosess.

Samtidig som Kina setter i gang med genetisk testing for å finne OL-vinnere, har en rekke andre land brukt andre og litt mindre kontrovers­ielle metoder.

I reality-TVs hjemland er en av de siste tilveksten­e jakten på en som kan vinne OL-gull. Det kan vaere hvem som helst som driver på med hva som helst. Det stilles bare ett krav. Du må kunne trenes opp til å vinne gull for amerikan-

ske stjerner og striper.

På USAs olympiske treningsse­nter i Colorado Springs har jakten på en OL-vinner til uamerikans­ke idrettsøve­lser vaert i full gang denne sommeren. Det hele filmet av NBC Sports Network. Det blir TVserie med navnet «The Next Olympic Hopeful», og vinnerne får en mulighet til å bli nasjonal olympisk helt.

– Alle som tror de har det som skal til for å bli en olympier, kan søke om å vaere med, heter det i invitasjon­en.

Men jakt på en fremtidig idrettshel­t blant folk som ikke har bedrevet en idrett, er ikke noe nytt i den vestlige verden. Etter elendige resultater i olympisk idrett på begynnelse­n av 90-tallet satte britiske idrettsorg­anisasjone­r en storstilt talentjakt.

Søknader og testing

UK Sport som er noe i naerheten av det vi kan kalle Olympiatop­pen i Norge forteller på sine nettsider hvordan de leter etter potensiell­e vinnere.

– Det hele starter med en talentsøk, enten blant folk flest eller innenfor idrettene, heter det i en artikkel på deres nettside.

Utøvere kan sende inn søknader, deretter blir de testet. De som blir funnet sterke nok til å vaere vinnermate­riale får en prøveperio­de på opp mot 12 måneder før de blir utvalgt. Da skal utøveren ha potensial til å nå verdenskla­sse i den sporten som er valgt.

– Genetiske forutsetni­nger og oppvekst i et sportsmilj­ø kan gjøre et barns muligheter større, men det betyr ikke at de er de mest talentfull­e eller at foreldrene er de beste trenerne, skrev professor i sportsmedi­sin, Nick Peirce i en artikkel i The Guardian.

Foran OL på hjemmebane lykkes de i denne talentjakt­en.

Helen Glover hadde ikke sittet i en robåt før hun var 22 år gammel. Men offiseren i det britiske forsvaret hadde de kvaliteten­e som UK Sport var ute etter. Hun viste raskt at dette kunne hun mestre. Det endte med OL-gull i toer uten styrmann på hjemmebane. Sammen med seg i båten hadde hun Heather Stanning. Hun var også over 20 år da hun begynte med roing. Hun ble med i prosjektet gjennom det som kalles «Team GB Start Programme».

 ??  ??
 ?? FOTO: NG HAN GUAN / TT NYHETSBYRÅ­N ?? Dersom Kinas sportsadmi­nistrasjon, utdannings­departemen­t og vitenskaps­akademiet får det som de vil, vil gentesting brukes for å velge utøvere til OL i 2022.
FOTO: NG HAN GUAN / TT NYHETSBYRÅ­N Dersom Kinas sportsadmi­nistrasjon, utdannings­departemen­t og vitenskaps­akademiet får det som de vil, vil gentesting brukes for å velge utøvere til OL i 2022.
 ?? FOTO: FELIPE DANA / TT NYHETSBYRÅ­N ?? GENTESTING: Kina ønsker å utføre genetiske tester for å velge ut utøvere til OL i 2022.
FOTO: FELIPE DANA / TT NYHETSBYRÅ­N GENTESTING: Kina ønsker å utføre genetiske tester for å velge ut utøvere til OL i 2022.
 ??  ?? Kinesiske Wang Jin i kulekjørin­g under OL i Pyeongchan­g i 2018.
Kinesiske Wang Jin i kulekjørin­g under OL i Pyeongchan­g i 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway