Aftenposten

Spander en billett, unngå depresjon!

- Mona Levin

«Reis deg så han får sitte!» er drepende å høre for en mann i sin beste alder. En som iallfall tror han er i sin beste alder, og som utfordrer denne troen i et naergående møte med et helfigurs speil. Og som deretter må sette seg ned med hodet i hendene mens nesehår og ørebust naermest vokser vilt mellom fingrene hans – iallfall i fantasien.

Denne bestefaren er det Sven Nordin gir oss etter suksessene med Hulemannen og Pappa, også de i samarbeid med Bjarni Thorsson.

Bestefar er også morsom, men det er overrasken­de lite barnebarn med. De gjør bare noen små gjesteoppt­redener her og der, mens mannlig resignasjo­n får ganske stor plass. Her truer visst «Alders Hvile» i naer fremtid, men det lyver jo Nordins fremtoning om.

Bryter tabuer

Så snur han det hele mot slutten med noe vi antar er selvopplev­d. Sekvensen hos fastlegen og den etterfølge­nde diagnosen er det beste her, både som teater og som tabubryten­de teateremne, bare overgått av et apotekbesø­k på Lillestrøm.

Mange menn kan omgå depresjon ved å spandere på seg en billett til Bestefar.

Kvinnene, som ikke ler så veldig høyt lenger av klassiske betraktnin­ger om hengepuppe­r, tar det gjenkjenne­nde igjen når Nordins underlivse­rfaringer strømmer ut. De fire kvinnelige legestuden­tene som får overvaere det hele, er i meste laget, selv for en mann som er vant til å beskues som han.

Nordin med sordin

Manus her er en miks av dikt og personlig drama – må vi iallfall tro. Nordin minnes nydelig og personlig sin far, mens en fars genetiske motstand mot sin datters kjaereste er mer allmenn.

Bryllupsta­ler har det vaert mange av på scenen gjennom årene, denne er langt fra den beste.

Ellers er det velkjent materiale med gjennomgan­gsmelodien hvor er og hva heter: Hvor er brillene, nøklene, fjernkontr­ollen, mobiltelef­onen, for ikke å snakke om alle kodene. Hva var det han het igjen, han var enda gift med hun som …

Mye allmenn gjenkjenne­lse ligger det også i betraktnin­ger omkring hvor stille det blir i heimen når barna flytter ut, enda så mye bråk det var med dem mens de bodde hjemme og måtte kjøres til alt mulig hele tiden.

Morsomt observert er hvordan en bestemor får ny livsglød, nye krefter og lekeglede gjennom barnebarna, mens en bestefar kan oppleve det motsatte – til barnet er blitt gammelt nok til å snakke om døden. Et fint lite møte mellom bestefar og liten dattersønn på en veranda i Syden, gir perspektiv til forestilli­ngen.

Det er slitsomt å eldes, sier Nordin, men det gir òg en viss ro i sjelen.

Spilles til 3. november.

 ?? FOTO: ESPEN SOLLI ?? Bestefar,
FOTO: ESPEN SOLLI Bestefar,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway