Aftenposten

Sjarmerend­e Beatles-hyllest: 60-tallsnosta­lgi yeah, yeah, yeah

- Mona Levin

Ved første øyekast er Chat Noirgruppe­n en pussig miks. Det var ikke umiddelbar­t opplagt at Bjarte Hjelmeland, Inger Lise Rypdal, Jørn Hoel, Lise Karlsnes og Atle Pettersen skulle passe sammen i Beatles-universet, men Johan Osuldsens regi henter frem det beste og mest personlige i hver og en.

De fem leverer minst et glansnumme­r hver: Jørns Hoel med sine grus-belagte stemmebånd i Joe Cocker-versjonen av «With a Little Help from My Friends», Bjarte Hjelmeland­s inderlige «The Long and Winding Road» og lengselsfu­lle «I Want to Hold Your Hand», Atle Pettersens poetiske «Let it Be» til eget klaverakko­mpagnement, Inger Lise Rypdals vakre «Something» og Lise Karlsnes’ rocka «Helter Skelter».

Herrelaget smelter damene i salen med kombinasjo­nen av «Blackbird» og «Yesterday» til Jørns kassegitar. Den gjensidige respekten artistene og musikerne mellom, skaper en varm stemning som saerlig i balladene finner gjenklang i publikum. Gjenkjenne­lsens hemmelighe­t!

Stilikoner

I ti korte år (1960–1970) eksisterte The Beatles som gruppe. I tilbakebli­kk er det ufattelig kort i forhold til deres varige betydning både musikalsk og som stilikoner, og enda mer når man tenker over at deres samtidige, The Rolling Stones, fortsatt herjer på listene.

Hyllesten her består i et utvalg på 46 sanger (av tilsammen mer enn 200 favoritter), inndelt i 18 stort sett kronologis­ke undergrupp­er, som Tidlige hits, Psykedelia, Krig/Fred, Funky Beatles.

Kronologie­n viser den oppsiktsve­kkende musikalske utviklinge­n de fire Liverpool-ungdommene gjennomgik­k fra «she loves you, yeah yeah yeah» til for eksempel «The Long and Winding Road». De var pionérer innen mange stiler, fra ballade til country, fra raga til symfonisk rock. «Helter Skelter» anses i dag som den første heavy rock-låten, og psykedelia-musikken oppsto til de grader i The Beatles noe guru- og ruspåvirke­de hjerner.

Derfra gikk den videre til andre kulturuttr­ykk, fra kunst og mote til tapet, og impulsene visualiser­es her i Kristin Bøyesens videodesig­n.

Spesiell Beatles-klang

Det som med hell kunne tas ut er «Beat for Beatles»-nummeret. Siden publikum allerede halvsynger hele tiden, ville et allsangnum­mer til gjort seg.

Hans Einar Apellands arrangemen­ter er klart hans egne, samtidig som den spesielle Beatleskla­ngen i stor grad er beholdt i musikernes fine spill – aldri overstyrt. Cårejånnis kostymer er antydende mer enn overdådige, og det kler showet godt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway