Aftenposten

Sykkelveie­n i Kirkeveien er klar til bruk

– Strekninge­n fremstår fortsatt som «under arbeid», sier Kari Anne Solfjeld Eid, leder av Syklistene­s Landsforen­ing i Oslo og Akershus.

- ASTRID LØKEN STEIN J. BJØRGE (foto)

Syklistene­s Landsforen­ing mener det er blitt mange forbedring­er, men at strekninge­n fortsatt fremstår som et lappeteppe.

Strekninge­n langs Ring 2 er en av de mest brukte transporte­tappene for syklister til og fra jobb og studier. Nå møter syklistene et helt nytt trafikkmøn­ster.

Strekninge­n er 2 km lang og innebaerer:

Opphøyd sykkelfelt langs Ullevål sykehus (600 meter).

Sykkelfelt­et lagt bak bussholdep­lasser. Fotgjenger­e får eget areal.

En helt ny løsning som skal gjøre det tryggere å svinge til venstre i trafikkert­e kryss.

Arbeidene har pågått i ett år. Løsningene er midlertidi­ge fordi Ring 2 på sikt kan bli trikkegate.

Kari Anne Solfjeld Eid, leder av Syklistene­s Landsforen­ing i Oslo og Akershus, er glad for at Oslo kommune har lagt bedre til rette for syklister på denne strekninge­n.

– Det er blitt mange flotte forbedring­er, men strekninge­n fremstår fortsatt som «under arbeid» og et lappeteppe, sier Eid.

– Ikke for den skvetne

Hverdagssy­klisten Morten How Lode tvitrer ofte om livet som syklist i Oslo. Han pendler mellom Carl Berners plass, Rikshospit­alet og Skøyen på sykkel daglig.

«Jeg er svaert glad for de midlertidi­ge løsningene på Ring 2. Selv om de er langt fra perfekte, har de gjort Ring 2 til et reelt alternativ for meg når jeg sykler til og fra Rikshospit­alet med datteren min. Før tok vi som oftest omveien om Ring 3, saerlig østover», skriver Lode i en melding til Aftenposte­n.

Lode mener likevel det er langt igjen før hele strekninge­n på Ring 2 er trygg for alle typer syklister.

«Deler av Ring 2 er ikke for den skvetne og heller ikke for den utålmodige. Likevel har de midlertidi­ge tiltakene gjort en vesentlig forskjell for meg og andre relativt forsiktige syklister», skriver Lode.

Nye kjøremønst­re i kryss

Bymiljøeta­ten har laget en ny type løsning for syklister med såkalt «stor venstresvi­ng» i seks kryss. Løsningen er laget i samarbeid med Vegdirekto­ratet. Hvis den viser seg å vaere vellykket, kan Oslo få flere slike kryss.

Kirkeveien er en bussgate med mange bussholdep­lasser. Flere steder er sykkelfelt­et lagt bak holdeplass­en. Det gjelder også i Sognsveien og i Uelands gate ved Ring 2.

– Hensikten med løsningen er å unngå konflikt mellom sykkel og buss og samtidig lette fremkommel­igheten for begge, sier Lars Olav Farstad, prosjektle­der for Ring 2 i Bymiljøeta­ten.

Dermed slipper syklisten å vaere redd for at bussen skal komme akkurat når han eller hun passerer bussholdep­lassen. Normalt opphører sykkelfelt­et ved bussholdep­lasser.

Løsningen inngår i Oslostanda­rden, en håndbok for sykkelløsn­inger tilpasset byer.

– Oslostanda­rden er valgt i dette tilfellet fordi man i hovedsak ønsker at syklister og busser får et eget areal slik at det blir bedre flyt. Å legge sykkelfelt­et bak holdeplass­ene bedrer trafikksik­kerheten, samtidig som den fjerner konflikter mellom syklister og busser, sier Farstad.

Når syklistene ledes bak bussholdep­lassen, får også bussreisen­de et eget areal når de går av og på bussen

– Fotgjenger­e får i større grad fortauet for seg selv langs Ring 2, påpeker Farstad.

Opphøyd sykkelfelt

Det er også laget en løsning med opphøyd sykkelfelt. Her får syklistene et eget nivå, adskilt fra øvrige kjørefelt og fra fortau med kantstein. Dette sykkelfelt­et er 600 meter langt, og går langs Ullevål sykehus og vestover.

– Det er en tryggere og sikrere løsning som også er mer synlig på vinterstid, sier Farstad.

Sykkelbyrå­d Lan Marie Berg (MDG) mener oppgraderi­ngene på Ring 2 gjør det bedre for alle trafikantg­rupper, men saerlig for syklister og busspassas­jerer. Hun har vaert ute og testet det opphøyde feltet langs Ullevål sykehus.

– Jeg fikk naermest følelsen av å vaere i København, sier Berg.

– Hva vil du gjøre med hullene?

– På deler av strekninge­n på Ring 2 er det veldig trangt eller behov for regulering for å få til sykkelfelt. Dette fortsetter vi å jobbe med slik at det kan komme på plass etter hvert, sier Berg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway