Aftenposten

Selvbestem­t abort i liberalism­ens tid

Det er ikke tilfeldig at det er ungdomspar­tier som går inn for utvidet rett til selvbestem­t abort – de er også pådrivere for aktiv dødshjelp.

- Trond Markestad barnelege, professor emeritus

Det er ikke tilfeldig at det er ungdomspar­tier som går inn for utvidet rett til selvbestem­t abort – de er også pådrivere for aktiv dødshjelp og utvidet rett til assistert befruktnin­g. Dette illustrere­r at mennesker i økende grad vil bestemme over egen skjebne. Sverige og Nederland har selvbestem­t abort til uke 18 og 21, og i Norge får nå nesten alle innvilget abort frem til 18 uker. Abort kan også innvilges frem til 22 uker dersom fosteret har utviklings­avvik, men abortloven i Norge er spesiell ved at det bare er kvinner som er eldre enn 38 år, som har en lovbestemt rett til tidlig prenatal diagnostik­k. For yngre kvinner er det til og med ulovlig!

Omgår loven

Risikoen for å få et barn med Downs syndrom øker med økende alder, og 38 år ble en gang valgt fordi kapasitete­n til å utføre kromosoman­alyser var begrenset. Aldersgren­sen er beholdt selv om diagnostik­ken er enklere, men nå med respekt for barnet som viktigste argument. Det er etisk problemati­sk å vekte barnets «verdi» ut fra mors alder, og mange kvinner omgår loven ved å få utført tidlig ultralyd privat. Men ultralyd gir ikke fullgod diagnostik­k, og mange hundre kvinner reiser hvert år til Danmark for å betale for samme tilbudet som eldre gravide får gratis i Norge.

Hva kan foreldre forlange?

Samme rett uavhengig av alder vil tvinge seg frem, men utviklinge­n vil ikke stanse der. I økende grad er det mulig å kartlegge risiko for sykdom og utviklings­avvik ved å undersøke fosterets DNA som kan høstes ved en enkel blodprøve fra mor. Spørsmålet blir hva foreldre vil forlange å få vite om barnet og akseptere av utfordring­er, og i hvor stor grad samfunnet vil eller kan sette grenser. Mange, også etikere, argumenter­er også for retten til å «balansere» familien ved å velge kjønn på neste barn når de allerede har to av samme kjønn. De etiske utfordring­ene står i kø!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway