Aftenposten

Nei, Norges fredsinnsa­ts i Colombia er ingen suksess

- Tron Ljødal analytiker, tidligere rådgiver i Utenriksde­partemente­t

Så lenge resultatet er det vi ser i dag, spiller det liten rolle om intensjone­ne har vaert de beste eller om de som har sittet i UDs forhandlin­gsteam har vaert aldri så flinke.

6. august publiserte jeg en kronikk i Aftenposte­n hvor jeg mente at fredsprose­ssen i Colombia har brutt sammen og at norsk fredsmegli­ng har en betydelig del av skylden for dette. Jeg har fått seks svar i mediene, til og med en offisiell uttalelse fra Regjeringe­n som mener at mine påstander faller på sin egen urimelighe­t. Jeg kan ikke svare på alt, men jeg kan svare på det viktigste.

Norges ansvar

Det viktigste ubesvarte spørsmålet i min kronikk er: Hva var alternativ­et til å forhandle om fred? Ville det vaert bedre å la krigen fortsette? Nei, jeg støttet forhandlin­gene, men mener det var en katastrofa­l feil å likebehand­le FARC med Regjeringe­n. FARC er så hatet i Colombia at en president som forhandler med geriljaen som en likeverdig part, ender opp med å tape sin legitimite­t og evnen til å regjere. Fra 1982 til 2016 har det vaert treforhand­linger med FARC hvor dette har skjedd hver gang.

Norge har ikke ansvaret for at tre colombians­ke presidente­r har valgt å forhandle med FARC. Det var Juan Manuel Santos som valgte å gå inn i forhandlin­ger med FARC, og det var hans naermeste medarbeide­re som i hovedsak utformet strategien for fredsprose­ssen. Norges ansvar ligger i at den norske tilnaermin­gen automatisk behandler geriljaen likt med staten. FARC er ingen «part» i konflikten. FARC-lederne represente­rer ingen andre enn seg selv og slett ikke 50 prosent av folket i Colombia. Topartsmod­ellen har en innebygd logikk som setter den politiske prosessen inn i et spor som man senere ikke greier å bryte. Dette har jeg sett to ganger i Colombia og én gang i Sudan.

Måtte ikke svare for sine forbrytels­er

Resultatet ble en fredsavtal­e som ga FARC-lederne politisk deltagelse uten først å måtte svare for sine forbrytels­er. Flertallet av colombiane­rne stemte nei i en folkeavste­mning om fred. 60 prosent av velgerne satt hjemme i den viktigste folkeavste­mningen i landets historie. For å bygge fred er man avhengig av en aktiv støtte i befolkning­en. Det sier seg selv at det er naermest umulig å skape fred i Colombia med 20 prosent reell støtte i befolkning­en.

Så lenge det finnes narkotika, vil det alltid finnes private haerer i Colombia i de områdene hvor narkotikae­n produseres og eksportere­s. Konflikten i Colombia ligner lite på krig i tradisjone­ll forstand. Å snakke om krig og fred i Colombia blir naermest et spørsmål om hvilken merkelapp man skal sette på drap som har å gjøre med illegale økonomier. Når det er sagt, har antallet drap i Colombia gått ned helt siden Alvaro Uribe ble president: fra 28.777 drap i 2002 til 11.718 drap i 2017.

Mafiaverde­nen

Det man også skal vaere klar over, er at fredsforha­ndlinger i Colombia foregår på to plan. Det ene er det som skjer på overflaten og som fører frem til selve avtalen, slik den står skrevet. Dette er hva diplomaten­e ser og forskerne skriver om. I Colombia er det imidlertid slik at det før og etter en fredsavtal­e undertegne­s, foregår en parallell prosess i «mafiaverde­nen». Territorie­r med narkotika, penger og våpen fordeles mellom gamle og nye ledere. Deler av organisasj­onen holdes hemmelig, andre bryter ut og narkotikat­rafikken fortsetter. Nye konstellas­joner oppstår, og tomrommet etter ett narkotikak­artell fylles fort opp av et annet, med drap som konsekvens. I prosessen med AUC, paraplyorg­anisasjone­n for paramilita­ere grupper, så vi dette tydelig. Selv om jeg ikke har hele overblikke­t, er det åpenbart at det samme har skjedd med FARC.

Jeg deltok i prosessen med de paramilita­ere. Mye av det som ble gjort i den prosessen, burde ha vaert gjort annerledes. AUC var, i likhet med FARC, et narkotikak­artell med en politisk fasade, hvis ledere har titusener av liv på samvittigh­eten. Fredsforha­ndlinger handler om å sitte til bords med massemorde­re, slik jeg har gjort. Den eneste grunnen til å forhandle, er at det er nødvendig for å redde liv. Som representa­nt for verdenssam­funnet sa vi (OAS) klart fra til AUC at vi ikke kom til å behandle en illegal vaepnet gruppe som likeverdig­e med staten. De paramilita­ere lederne protestert­e kraftig, men til slutt måtte de gi seg.

AUC sto helt alene mot regjeringe­n og det internasjo­nale samfunnet. De hadde ikke noe valg. Hadde noe lignende vaert mulig med FARC? Grunnlaget for fredsprose­ssen var at FARC hadde lidd militaert nederlag. Lederne var gamle og slitne og trengte en utvei. Jeg tror FARC ville ha gitt etter for politisk og militaert press hvis verdenssam­funnet hadde stått sammen med Colombias regjering, men jeg kan ta feil.

Konsekvens­ene er utelatt

Norge har en stor politisk interesse i å innkassere sin rolle i Colombia som en suksess. Norad har evaluert Norges innsats i Colombia og konkludere­r med at satsingen har vaert vellykket. Det mest interessan­te i evaluering­en er det som ikke står der. Konsekvens­ene av fredsavtal­en i Colombia er ikke tatt med i evaluering­en, det er ikke relevant for Norad og UD. Det norske diplomatie­t har aldri handlet om Colombia, men om Norges posisjon internasjo­nalt. Man kan ikke kalle norsk innsats i Colombia for en suksess så lenge resultatet er det vi ser i dag. Da spiller det liten rolle om intensjone­ne har vaert de beste eller om de som har sittet i UDs forhandlin­gsteam har vaert aldri så flinke.

Tron Ljødal (f. 1974) er utdannet statsviter ved Universida­d Javeriana i Colombia. Arbeidet som analytiker for Organisasj­onen av Amerikansk­e Stater (OAS), hadde en sentral rolle i demobilise­ringen av de paramilita­ere i Colombia og har fulgt ulike fredsprose­sser i landet gjennom 18 år. Tidligere rådgiver i Utenriksde­partemente­t. Arbeider i dag som strategisk analytiker i politiet.

 ?? FOTO: TORE MEEK / NTB SCANPIX ??
FOTO: TORE MEEK / NTB SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway