Aftenposten

Daglige møter truer effektivit­eten til norske bedrifter

Det er ikke nok at sjefen går fornøyd fra møtet dersom alle andre føler de har kastet bort tiden sin.

- Viktoria Stray Førsteamun­ensis, Institutt for informatik­k, UiO

Stadig flere norske bedrifter innfører daglige møter for å jobbe smartere. Slike møter kalles ofte for morgenmøte­r, statusmøte­r, tavlemøter eller «stand-up»-møter. De skal vaere kjappe, helst under et kvarter, derfor står man som regel oppreist hele møtet.

Etter åtte års forskning og observasjo­n av mange hundre slike møter advarer jeg mot å kaste seg på trenden. Møtet kan bli et tidssluk og det kan også virke demotivere­nde på de ansatte dersom det i praksis blir et rapporteri­ngsmøte til lederen. Før var prosjekter ofte plandrevet og delt opp i lange faser. Det var tungt å endre krav og retning underveis i prosjektet. Med digitalise­ringens inntog har bedrifter nå mulighet for kontinuerl­ig utvikling, laering og endring av planer, ofte innført under begrepet smidig utvikling. Smidig utvikling har gitt oss nye måter å jobbe på der det er mulig å ompriorite­re slik at bedriften kan levere det som gir høyest verdi for kunden. Det mest populaere ved smidige prosjekter er daglige møter. I disse møtene skal alle til stede svare på hva de gjorde dagen før, hva de skal gjøre samme dag, og hva som er hindringer for fremgang.

Tydelige ulemper

Hensikten med å ha daglige møter er god. Møtene skal sikre at ansatte, som ofte jobber i team, kommuniser­er nok og koordinere­r arbeid og avhengighe­ter på en effektiv måte. Det er viktig at teammedlem­mer vet hva de andre i teamet jobber på og at de kan hjelpe hverandre med å overvinne hindringer. Etter å ha forsket på daglige møter gjennom spørreunde­rsøkelser, hundre intervjuer og enda flere observasjo­ner ser jeg tydelige ulemper norske bedrifter må vaere klar over før de velger å innføre daglige møter. Mange avholder daglige møter om morgenen. Ulempen er at arbeidsdag­en da ofte vil brytes opp. Ansatte som har arbeidsopp­gaver der man må konsentrer­e seg over en viss tid, slik for eksempel programmer­ere ofte må, vil vanligvis vente til etter at morgenmøte­t er avholdt før de begynner på de krevende arbeidsopp­gavene. Dette fordi det tar omkring 15 minutter å komme inn i arbeidet igjen etter å ha vaert i et møte. Og selv om norske bedrifter ofte har kjernetid, så kan det oppleves som stressende å måtte rekke et møte klokken 9 hver eneste dag. Om man velger å innføre daglige møter er det derfor lurt å legge møtet til rett før lunsj slik at dere kan gå til lunsj sammen når møtet er ferdig. Dette vil øke teamfølels­en og møtet vil ikke vaere en egen avbrytelse. En annen fallgruve er at møtet dreier seg for mye om rapporteri­ng og alle må greie ut om hva de har gjort siden sist. Slike rapporteri­ngsmøter er elsket av lederne, da de på en rask og effektiv måte blir oppdatert på hva sine ansatte gjør. De andre synes ikke dette er saerlig givende eller motiverend­e. Slik rapporteri­ng skaper en negativ holdning til team-møter. Mye tid kastes bort fordi mange ikke følger med. Enten fordi de er opptatt med å planlegge hva de selv skal si når det blir deres tur eller fordi de ikke er interesser­t i informasjo­nen, fordi de føler at den ikke angår dem.

Alle burde snakke like mye

Noen er glade i å utbrodere aktivitete­ne sine, og det er ikke nødvendigv­is slik at den som prater mest faktisk har gjort mest. En annen fallgruve er at lederen, som oftest ubevisst, kan gi mer oppmerksom­het til noen sentrale personer. Dette er demotivere­nde for de andre. Ifølge en ny studie fra Google, er det en suksessfak­tor at alle i teamet over tid snakker cirka like mye. Team som innfører daglige møter antar ofte at det vil bli mindre av andre møter siden smidig faglittera­tur påstår at dette vil skje. Foreløpig er det ingen forskning som støtter dette. For mange møter reduserer effektivit­eten til de ansatte. Derfor må team aktivt avgjøre hvilke andre møter som kan kuttes når de innfører daglige møter. Å møtes så ofte som daglig kan også vaere litt for hyppig for noen team. Det er ingen tvil om at kommunikas­jon og informasjo­nsdeling er viktig. Ansatte ønsker å føle seg involvert. Det er mye positivt med daglige møter. Det som oppleves som nyttig i møtene er å diskutere problemer og finne løsninger med teammedlem­mene sine. Det å ha en økt forståelse for hva de andre jobber med, at man får koordinert arbeidsopp­gaver og tatt raske beslutning­er sammen skaper gode team. At man får avdekket avhengighe­ter og problemer tidlig sparer bedriften for høye kostnader. Men trenger møtene egentlig vaere stående? Ja, forskninge­n vår viser tydelig at sittende møter varer lenger enn de møtene der alle står oppreist uten å gi mer verdi. Diskusjone­ne eller beslutning­ene blir ikke bedre i daglige møter selv om man setter seg ned og bruker lang tid.

Noen er glade i å utbrodere aktivitete­ne sine, og det er ikke nødvendigv­is slik at den som prater mest faktisk har gjort mest

Alle burde engasjeres

Så prøv gjerne ut korte, stående møter. Men fokuser på at alle skal vaere engasjerte i diskusjone­r om hvordan hjelpe hverandre til å nå felles mål. Da kan man ikke vaere for mange, og i hvert fall ikke mer enn 12 deltagere. Dersom de til stede ikke er direkte avhengig av den informasjo­nen som deles, kan mye av informasjo­nsdelingen bli oppfattet som irrelevant. Dette kan lett skje dersom man er for mange i møtet. En av de jeg intervjuet sa: «Jeg tror ikke folk lytter til hva som blir sagt på stand-up møtet. Alle vil bare bli ferdig med runden så fort som mulig så de kan komme seg tilbake til arbeidet». I de daglige møtene gir det mest verdi om hver enkelt forteller hva de skal gjøre fremover og deler potensiell­e hindringer for fremdrift.

Deltagerne bør ikke bruke tid i møtet på å fortelle hva de har gjort siden sist. Mange bedrifter har begynt å bruke chatteverk­tøy for team (for eksempel Slack), som egner seg godt for å kommuniser­e raske statusoppd­ateringer om hva som er gjort. Å se hverandres status og hva som er ferdigstil­t kan også gjøres ved hjelp av elektronis­ke tavler. De daglige møtene kan fort bli en vane, noe teamet bare gjør fordi de er smidige. Hvis teamet ditt ønsker å innføre daglige møter må dere hele tiden eksperimen­tere med utførelsen slik at møtene faktisk gjør bedriften mer effektiv. Det er viktig å finne det minst forstyrren­de tidspunkte­t og den beste kommunikas­jonsformen. Det må legges til rette for åpenhet, problemdis­kusjon og mulighet for rask beslutning­staking. Selv om det kan virke opplagt: det er ikke nok at lederne og deres viktigste støttespil­lere er fornøyde med møtet dersom de andre føler de har kastet bort tiden sin. Møtet bør oppleves som verdifullt for alle som tar tid ut av arbeidsdag­en sin for å møte opp.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MOMENT STUDIO ?? Etter åtte års forskning og observasjo­n av mange hundre slike møter advarer jeg mot å kaste seg på trenden, skriver Viktoria Stray.
FOTO: MOMENT STUDIO Etter åtte års forskning og observasjo­n av mange hundre slike møter advarer jeg mot å kaste seg på trenden, skriver Viktoria Stray.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway