Aftenposten

Angrehoved­staden Oslo

«Hadde dagens misfornøyd­e vaert gårsdagens flittige aktivister, ville Bjørvika sett litt annerledes ut»

- Didrik Hvoslef-Eide arkitekt MNAL

«Hadde dagens misfornøyd­e vaert gårsdagens flittige aktivister, ville Bjørvika sett litt annerledes ut», lyder Erling Dokk Holms ingress i et stort oppslag om Bjørvika 30. august. Protestene mot Barcode, retningsgi­vende for hele bydelen, startet rett etter at vinnerfors­laget ble presentert – og har holdt seg siden. Aftenposte­ns arkiv er tettpakket med innvending­er.

I en leserunder­søkelse fra 2006, er 71 prosent negative til Barcode, og en nettaksjon samlet 36.000 underskrif­ter. Oslo kommune finansiert­e, som en slags avlat, et alternativ (Niels Torp/ Arne Sødal/undertegne­de). Dette la Barcode-volumet ned i en kvartals-bebyggelse på gatenivå over en senkning av sporområde­t til NSB, en edlere kontakt med Gamle Oslo og full åpning av Akerselva mot Fjorden – slik vi ser andre byer åpner seg mot sine fortrinn.

Nå angrer vi på det nyeste

I en tidligere artikkel her i avisen har vi kalt Oslo for «angrehoved­staden» i Europa». Nå angrer vi på det aller nyeste: Dronning Eufemias gate, som Byplandire­ktøren i første planfase kalte Oslos svar på Champs-Élysées. Kort tid etter fikk vi vite at gaten ved en tabbe var blitt fem meter for bred. Gaten viser seg å vaere den mest trafikkfar­lige i hele Oslo. Byrådet har fremmet forslag om å stenge den for privatbile­r, med det komiske resultat at to kjørefelt i begge retninger forbeholde­s en buss hvert femte minutt. Ellers har jo Barcode tapt sin profil etter at den er skjult bak en halvhøy bygningsma­sse mot Fjorden – slik navnet Thon Hotel Opera ikke lenger gir mening.

Vi støtter Dokk-Holm i at Operaen ikke er bygget inn, men viser sine viktigste sider mot vest og sør, et nytt ikon for Oslo. Men det er synd at Lambda – uten å evaluere den som arkitektur, dekker utsikten mot Ekebergåse­n og Ekebergres­tauranten – en annen viktig identitets­skaper for byen, slik Lambda også skjuler Operaen sett fra restaurant­en. Som Strindberg ville sagt: Det är synd om Oslo.

 ??  ?? Bjørvika.
Bjørvika.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway