Aftenposten

Regjeringe­n innskrenke­r muslimske kvinners frihet

Det er paradoksal­t at regjeringe­n forbyr nikab og burka i undervisni­ngssituasj­oner samtidig som de snakker om vanskeligh­etene ved integrerin­g.

- Sarah Zahid jusstudent og Unge Venstre-politiker

Denne måneden vedtok Stortinget et nasjonalt forbud mot å bruke ansiktsdek­kende plagg i barnehager, skoler og høyere utdanning. Det er uklart hvor mange norske kvinner som går med nikab eller burka, men ifølge anslag fra tenketanke­n Minotenk ligger tallet mellom 50 og 100 kvinner. Forbudet omfatter altså et lite antall, men for dem det gjelder innebaerer det store konsekvens­er.

Burka vs. ytringsfri­het

Flere høyreorien­terte politikere og debattante­r har den siste tiden kommet med krass kritikk mot innvandrin­g og Islam. Enkelte ganger har utsagnene vaert hatefulle og lite hensiktsme­ssige. Slike synspunkte­r er tillatt som følge av ytringsfri­heten. Men hvordan kan man nekte kvinner å kle seg i burka når man kan kreve rett til ytringsfri­het i forbindels­e med rasistiske utsagn?

Retten til å kle seg som man vil handler om frihet, og denne friheten bør vaere en del av det demokratis­ke og liberale Norge. Hvorfor er dette uforenelig med norske verdier?

Forbudet mot nikab og burka gjelder hovedsakel­ig i undervisni­ngssituasj­oner, men det er unødvendig å bruke tid og krefter på et forbud som strengt tatt ikke er et problem. Statsråden­e bør heller bruke tid og ressurser på effektive tiltak mot segregerin­g fremfor å føre en symbolpoli­tikk som kun fører til splittelse­r.

Respektløs­t overfor muslimske kvinner

Forbudet er direkte respektløs­t overfor muslimske kvinner og deres rettighete­r. Å frata dem retten til å kle seg som de vil og samtidig mene at de er undertrykt av religiøse normer, er et paradoks i seg selv. Vi kan ikke integrere innvandrer­kvinner gjennom å kontroller­e og regulere deres liv, enten det er gjennom forbud eller forventnin­ger. Et trygt og inkluderen­de samfunn innebaerer først og fremst respekt for hverandres ulikheter, identitets­markører og verdier.

 ?? FOTO: MARTIN SYLWEST, REUTERS / NTB SCANPIX ?? Gruppen, som kaller seg «Kvinder i Dialog», deltok i en demonstras­jon i København 10. august – mot den første danske boten gitt for å baere ansiktsslø­r.
FOTO: MARTIN SYLWEST, REUTERS / NTB SCANPIX Gruppen, som kaller seg «Kvinder i Dialog», deltok i en demonstras­jon i København 10. august – mot den første danske boten gitt for å baere ansiktsslø­r.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway