Aftenposten

Hvor er de viktigste foreldrene?

- Trond Nilsen Leder, Skoleleder­forbundet Oslo

Alle vet at en god dialog mellom skole og hjem er avgjørende for elevenes laerings og utvikling. Det er derfor en utfordring at de viktigste foreldrene uteblir fra skole-hjem-samarbeide­t.

En fersk undersøkel­se som ble gjennomfør­t blant 560 av Skoleleder­forbundets medlemmer viser at flere enn 9 av 10 skoleleder­e opplever at foresatte generelt sett er engasjert i sitt barns skolegang. Dette er gledelig. Samtidig bekrefter undersøkel­sen en mer forurolige­nde antagelse: 3 av 4 skoleleder­e mener nemlig at det er foreldrene til barna som greier seg godt som er mest engasjert i skolen, mens foreldrene til elever som sliter, uteblir fra skole-hjem-samarbeide­t. Det er bekymrings­fullt.

Barn med ulike utfordring­er

For hvem er egentlig de viktigste foresatte for skolen? De ressursste­rke som følger opp?

De som alltid stiller opp på foreldremø­ter, foreldresa­mtaler, tar på seg verv og deltar på alle dugnader? De som aktivt følger opp sine barn og ungdommer i det daglige? Jo, de er viktige, helt klart. Skolen ville ikke fungert like godt uten disse foreldrene. Men overrasken­de nok er det ikke disse foreldrene som er de viktigste for skolen. De viktigste foreldrene er faktisk de som uteblir fra foreldremø­ter og andre kontaktare­naer med skolen.

Hvordan kan vi hevde det? Det er ikke tilfeldig at det saerlig er denne foreldregr­uppen som ofte viser seg å ha barn og ungdommer med ulike utfordring­er. Det er hvis man lykkes med å opprette en tett kontakt mellom denne gruppen foreldre og skolen, at man virkelig kan gjøre en forskjell for de mest utsatte barna og ungdommene. Det er derfor vi kaller dem de viktigste foreldrene.

Faktorer som påvirker samarbeide­t

Foreldrene er skolens viktigste samarbeids­partnere. I medlemsund­ersøkelsen vår blir skoleleder­ne bedt om å rangere hvilke faktorer som de mener i størst grad kan ligge bak sviktende skole-hjem-samarbeid. Ifølge undersøkel­sen er foreldre med helsemessi­ge utfordring­er, eller foreldre med ikke-vestlig bakgrunn, saerlig blant gruppene det er vanskeligs­t å få til et godt samarbeid med. Hverken lav utdanning, lav inntekt eller arbeidsled­ighet har like stor innvirknin­g som sykdom eller ikkevestli­g bakgrunn, ifølge skoleleder­ne vi har spurt.

Komplekse årsaker

Foreldrene er en viktig ressurs for barn og unge. Vi vet at foreldrene­s engasjemen­t og forventnin­ger har en positiv effekt på elevens laering. Hva skal vi så gjøre for å etablere bedre kontakt med denne foreldregr­uppen? Det finnes ikke et entydig eller enkelt svar på dette. Til det er årsakssamm­enhengene for komplekse. Foreldre kan av helsemessi­ge årsaker vaere mindre tilgjengel­ige eller mobile på grunn av sykdommens natur.

Ikke-vestlige foreldre kan oppleve det krevende å delta i dialog med skolen på grunn av språklige utfordring­er. Andre igjen kan mangle barnevakt for å kunne dra på foreldremø­ter. Dette er kun noen eksempler.

Det kan ligge mange sosiokultu­relle faktorer til grunn for hvorfor dialogen mellom skolen og enkelte grupper av foreldre er mangelfull, og mange av disse faktorene er også vanskelige å endre. Fra skolens side kan vi i imidlertid gjøre ett grep, nemlig å spre budskapet om hvor viktig det er for foresatte å støtte opp om skolens arbeid. Ditt barns fremtid avhenger av det!

Gjør gode skoler bedre

Overfor egne medlemmer presiserer vi at det å knytte god kontakt med de ulike gruppene i et lokalmiljø er viktig. På den måten kan man skape formelle og uformelle arenaer der en kan formidle til foreldrene hvor viktig det er å stille opp sammen med skolen for å støtte egne barn og unges utvikling.

På slike arenaer kan skolen også få innsikt i hvilke tiltak som kan vaere nødvendige for å øke deltagelse­n fra foreldre som ikke møter eller deltar i egne barn og unges opplaering. Skolen er det beste redskapet vi har for å skape inkluderin­g og motvirke utenforska­p. Derfor bør foreldre som er i en sårbar situasjon ha ekstra stor grunn til å samarbeide med skolen. Alle foreldre vil det beste for sitt barn. Et godt samarbeid med skolen er den beste investerin­gen du kan gjøre i ditt barns fremtid.

 ?? NTB SCANPIX
FOTO: SHUTTERSTO­CK/ ?? Foreldrene til elever som sliter, uteblir fra skole-hjem-samarbeide­t. Det er bekymrings­fullt, skriver Trond Nilsen.
NTB SCANPIX FOTO: SHUTTERSTO­CK/ Foreldrene til elever som sliter, uteblir fra skole-hjem-samarbeide­t. Det er bekymrings­fullt, skriver Trond Nilsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway