Aftenposten

Ungdomsbed­rifter kan løse verdens utfordring­er. Vi må hjelpe dem!

-

Da vi måtte legge ned ungdomsbed­riften, satt vi igjen med mer kunnskap og erfaring enn da vi startet. For mange er ikke ett semester nok.

Verden står i dag overfor utfordring­er vi aldri har sett maken til. Global oppvarming, handelskri­g i en globaliser­t verden og internasjo­nale avtaler som kun blir sett på som papirer. Løsningen på alle disse problemene er kompetanse. Og det bygger vi gjennom laering og praksis. Den beste praksisen er ikke simulert i et klasserom, men realisert i den virkelige verden. Ungdomsbed­rifter i dag er frø som plantes i bakken. De skal tas vare på og gis den omsorgen de trenger, slik at de kan spire, vokse opp og blomstre ut til å bli de ideene som skal løse verdens utfordring­er.

Vår visjon var aksept for alle

Mitt frø var Aksept UB. Flere ungdomssko­ler og videregåen­de skoler, som Hetland VGS, har fag som legger til rette for elev- og ungdomsbed­rifter. Hetland VGS har et eget studium for dette, topplinjen innovasjon og ledelse. Noen venner og jeg startet Aksept UB. Vår visjon var aksept for alle. Målet var å laere barn å akseptere at ikke alle har samme seksuelle legning og å utrydde bruken av homofili som skjellsord. Gjennom året dro vi på spennende konferanse­r og foredrag som handlet om alt fra mobbing til hvordan man skal drive en bedrift. Vi fikk en helt spesiell form for laering, nemlig erfaring. Da mai kom, måtte vi legge ned. For oss var det greit, siden vi sto igjen med mer kunnskap og erfaring enn da vi startet. Men for mange er ikke et semester nok. Noen vil mer, og hvorfor skal de ikke få lov til det?

Trenger nye ben å stå på

Med Høyre i regjering har vi gjort mye for at det skal bli lettere å drive og videreutvi­kle elev- og ungdomsbed­rifter, men vi ser at det ennå er en vei å gå for å gjøre det bedre. Norge trenger nye ben å stå på i fremtiden. Svaret er innovative løsninger og gründervir­ksomhet. Derfor bør vi satse mer på ungt entreprenø­rskap.

 ?? FOTO: FRANCESCO SCATENA / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ??
FOTO: FRANCESCO SCATENA / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway