Aftenposten

Fattigdoms­lykke? Virkelig?

- Katja Busuttil (20)

Fattigdom er et økende samfunnspr­oblem i Norge som ikke bør romantiser­es og forveksles med ønsket om å leve under simple kår. I Aftenposte­ns intervju med forfattere­n Martin Nygaard 17. august ble det likevel gitt uttrykk for at fattigdom kan vaere veien til lykke.

Det virker som at Nygaard ikke vet hva fattigdom er. For selv om han har en inntekt som regnes som å vaere på fattigdoms­grensen, bor han komfortabe­lt på Oslos vestkant, med en formue på 9,4 millioner kroner.

Tar man turen til andre siden av Oslo, vil man møte folk som virkelig lever under simple kår, uten at de selv ønsker det. En rapport fra Arbeidsfor­skningsins­tituttet ved Oslo Met viser at 60 prosent av barn fra området Grønland lever i fattigdom, helt ufrivillig. Dette preger ikke bare deres sosiale liv, med tanke på fritidsakt­iviteter flere ikke har råd til, men også skoleresul­tatene, som ligger under gjennomsni­ttet.

Det er et luksusprob­lem å synes, som Nygaard, at det er deilig ikke å bruke penger. En rapport fra Statistisk sentralbyr­å (SSB) viser at 10,3 prosent av alle barn i Norge tilhører husholdnin­ger som lever på fattigdoms­grensen. Jeg tviler sterkt på at det er fattigdomm­en som gjør disse barna og deres familier lykkelige.

Det blir ikke lettere å løse fattigdoms­problemet om man ikke ser på det som det alvorlige samfunnspr­oblemet som det faktisk er. For bydelene i Oslo med høyest fattigdom preges også av mer kriminalit­et og skole-dropouts – og det baerer hverken preg av lykke eller glede.

 ??  ?? Henrik Bruvik (17), nestleder i Stavanger Unge Høyre
Henrik Bruvik (17), nestleder i Stavanger Unge Høyre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway