Aftenposten

Klimapolit­ikken står dønn fast i oljesølet

- Norunn Krokeide, medlem av politisk utvalg for klima og miljø i Grønn ungdom

Forrige uke jublet Equinor for enda mer olje da den nye planen for utbygginge­n av Johan Sverdrup-feltet ble presentert. Oljefeltet er gigantisk, vil ha en stor produksjon og enda større utslipp i mange tiår fremover.

Samtidig som vi skal kutte 40 prosent av utslippene innen 2030 – som er snart – og komme oss til et nullutslip­pssamfunn så raskt som overhodet mulig, kjører vi altså bånn gass og bygger ut et oljefelt som vil gi utslipp i over 50 år til. Det er paradoksal­t og vanvittig.

Etter denne sommeren skjønner flere og flere alvoret i klimaendri­ngene, og mange av oss som skal ta over landet om få år, ønsker oss politisk handling, ikke flere tomme løfter.

Nordmenn er kanskje blitt vekket fra fornektels­en om at Norge ikke kan rammes av klimaendri­ngene, men det ser ut til at Regjeringe­n og Stortinget fortsatt sover. Oljefesten fortsetter for fullt, og klimapolit­ikken står dønn fast i oljesølet.

Først når politikern­e tar tak i oljeindust­rien, tar de ansvar for klimaet. Det har aldri vaert så stor enighet om at vi må komme oss til nullutslip­pssamfunne­t brennkvikt, som etter denne sommeren. Der er det ikke plass til en klimafiend­tlig oljeindust­ri.

Miljøparti­et De Grønne vil aktivt gå inn for å fase ut oljeindust­rien gradvis i løpet av de neste 15 årene, ved å litt etter litt skru igjen oljekranen.

Det siste vi bør gjøre er å åpne nye felt. Samtidig må vi satse enormt på fornybare og grønne naeringer. Klimaendri­ngene er her, så hva er det vi venter på?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway