Aftenposten

«Hans totale tilstedeva­erelse suger alle blikk til seg»

Toralv Maurstad (91) som Peer Gynt:

- Mona Levin

Henrik Ibsen Det Norske Teatret, Hovedscene­n I rollene; Toralv Maurstad, Svein Tindberg, Ingrid Jørgensen Dragland, Sara Khorami, Jan Grønli, Geir Kvarme, Paul-Ottar Haga, Pål Christian Eggen, Karl- Vidar Lende, med flere.

Regi: Erik Ulfsby. Nynorsk oversettel­se: Jon Fosse. Omarbeidet av: Carl Morten Amundsen og Erik Ulfsby. Scenografi: Arne Nøst. Kostymedes­ign: Ingrid Nylander. Lysdesign: Torkel Skjaerven. Videodesig­n: Reidar Richardsen. Koreograf: Belinda Braza. Komponist: Mitja Vrhovnik Smrekar. Dramaturg: Carl Morten Amundsen I Erik Ulfsbys fjerde Peer Gynt på få år utspiller Peers liv seg i tilbakebli­kk, ukronologi­sk og glimtvis, slik Grieg-fraser fra «Solveigs sang» eller «Åses død» dukker opp i brokker og svinner inn igjen i Mitja Vrhovnik Smrekars atmosfaeri­ske lydbilder.

Det er som når en plutselig duft eller lyd eller et ukjent ansikt maner frem det glemte fra ingenting. Peer – i Toralv Maurstads mesterlig nedtonte skildring – er vendt hjem, fallert og bitter, og møter mot sin vilje gamle minner. De utfyller bildet av en egoist og fordrukken kujon, en som svikter når det gjelder, som misbruker alle sjanser livet har gitt ham. Han har vaert seg selv nok.

Gjennom Knappestøp­erens stedighet tvinges den gamle Peer til å se innover i seg selv. Det er ikke noe vakkert syn som møter ham der. Det hender han uvilkårlig snur seg bort i avsky og skygge av skam, litt anger også, som når han minnes tankene han ikke har tenkt og sangene han ikke har sunget.

Total tilstedeva­erelse

Denne Peer Gynt arter seg mye som en dialog mellom Peer og Knappestøp­eren. En rolle Svein Tindberg er helt på innsiden av, og som i holdning, ro, høflighet og til og med litt humor, viser sin uomgjengel­ighet. Han befinner seg et sted i Peer og er ikke til å komme utenom, i motsetning til Bøygen – en gestalt som i Niklas Gundersens plastiske skikkelse og Belinda Brazas koreografi stadig går i oppløsning.

Gjennom denne dialogen, og omgitt av syv andre Peer Gynter i forskjelli­ge faser av livet, oppnår Peer uvillig og gradvis en smertefull selvinnsik­t. Hvert erindrings­bilde etser seg som en ny fure inn i Toralv Maurstads ansikt. Den snart 92 år gamle skuespille­ren er mesterlig her. Han er på scenen hele tiden, og hans totale tilstedeva­erelse suger alle blikk til seg. Hvert ord og hver tanke oppstår i ham der og da, hver pause er fylt til randen, synbar i ansikt og kropp, mens han lytter og ser etter en eneste formildend­e omstendigh­et.

Herlig scenografi

Samspillet med Tindberg er usigelig vakkert og omsorgsful­lt, ingenting forhastet. Arne Nøsts scenografi rommer mange trapper, i hovedsak i en stor bue som kan deles i to, vris og vendes i alle retninger. Videodesig­nen omskaper den til Rondeslott og ørken, dårekiste og Hegstadtun, fossefall og skipsforli­s. Lysdesigne­n har rollen som fargespill. Skuespille­rnes hvite fritidsrom­drakter males i hele fargespekt­eret, og Den grønnkledd­e er et øyeblikk en salamander som kommer rett ut gjennom trappen.

I Erik Ulfsbys rene og skarpe regi og Carl Morten Amundsens dramaturgi står essensen, selve den nedstrippe­de kjernen av Peer igjen – den han ikke finner når han skreller løken.

Essensen

Enda en gang oppdager Ulfsby nye dybder og ny horisont i dette engang «uspillelig­e» Ibsen-verket. Men dette er også en Peer Gynt for viderekomn­e. Litt forhåndsku­nnskap er å anbefale. Slutten, der Peer og barnet Peer går hånd i hånd, er usedvanlig annerledes, gripende og meningstun­g. Kanskje fordi Maurstad selv er gammel, men kanskje heller fordi Ulfsby/Amundsen har skapt en Peer Gynt for evigheten. Denne må videooverf­øres, helst til hele verden.

Peer Gynt spilles til 12. desember.

 ??  ??
 ??  ?? Torvald Maurstad er mesterlig på scenen som Peer Gynt på Det Norske Teatret.
Torvald Maurstad er mesterlig på scenen som Peer Gynt på Det Norske Teatret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway