Aftenposten

EU vil tvinge Youtube, Google og Facebook til å betale slik at artister, fotografer og kunstnere får bedre betalt

I morgen skal EU-politikern­e, igjen, prøve å få på plass et nytt regelverk for opphavsret­t.

- ROBERT HOFTUN GJESTAD ANDERS VEBERG

Kritikerne av EUs nye lovverk om opphavsret­t frykter «sensurmask­iner».

Opphavsret­ten skaper på nytt steile fronter i EU. Nå diskuteres et nytt direktiv, spesielt artikkel 13 i forslaget, voldsomt.

Målet med direktivet er at de som lager innhold som musikk og film, skal få betalt for det.

Artikkel 13 sier at plattforme­r som Google og Youtube (som har samme eierselska­p, Alphabet) og Facebook, selv må sikre at opphavsret­ten ikke brytes hos dem, og at de må betale for bruk av innholdet som lastes opp.

Hensikten er å hindre at de største nettsidene sitter igjen med alle inntektene, og at pengene i større grad skal gå til den kunstneren som lager verket som distribuer­es.

Frykter store bøter

Kritikerne av forslaget frykter at de fleste nettsteder vil legge inn strenge filter for opphavsbes­kyttet innhold for å unngå store EU-bøter. Slik vil en lang rekke nettsider ende opp med «sensurmask­iner».

Og kritikerne har teknologig­iganter med enorme ressurser i ryggen.

På den andre siden står organisasj­onene som kjemper for opphavsret­tigheter, som TONO.

– Vedtaket onsdag handler om å få en ødelagt del av internett-økonomien inn i ordnede former, sier kommunikas­jonssjef Willy Martinsen i TONO.

Tilhengern­e av forslaget frykter paradoksal­t nok også sensur. Argumentet deres er at dersom de som skaper innhold ikke får tilstrekke­lig betalt, vil det hindre ytringsfri­heten like mye som den sensur motstander­ne frykter. Det skriver for eksempel foreningen Society of Authors på sin hjemmeside.

– Gigantene tjener store summer

I morgen skal Europaparl­amentet gjøre et nytt forsøk på å votere. Forslaget var oppe til avstemning i juli, men ble nedstemt: 318 av de folkevalgt­e stemte mot, 278 for. Siden forrige forslag er det kommet inn 252 kommentare­r og tillegg. Hvordan ordlyden i det nye forslaget er blitt, vet man ennå ikke.

– Dette handler også om hva internett skal vaere. Vi ser på internett også som en distribusj­onskanal for musikk, der opphaver skal få betalt for det man har skapt. Våre motparter preges av en tankegang om at internett skal vaere fritt, og argumenter­er ut ifra det, sier Martinsen i TONO.

I dag har plattforme­r som Facebook og Youtube status som såkalte «safe harbours» etter e-handelsdir­ektivet fra 2001. Det betyr at det ikke er dem, men brukerne, som har ansvaret for opphavsret­ten blir overholdt. Dermed betaler teknologig­igantene minimalt for innholdet. Likevel tjener de gode penger. Konsulents­elskapet Roland Berger analyserte i 2015 den

Det er vanskelig å se for seg en versjon av dette som ikke fører med seg store utfordring­er for ytringsfri­heten

q

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier, IKT-Norge

økonomiske verdien kultur og kreativt innhold gir for plattformt­jenestene, og konkludert­e med at cirka 52 prosent av Facebooks inntekter kommer derfra.

Stor forskjell i inntekter

En sjekk på Årets Spellemann-vinner Astrid S viser at hennes ti mest populaere låter er sett tilsammen 43 millioner ganger på Youtube. Regner man ut hva hun ville fått av inntekter for like mange avspilling­er i Spotify, som anslagsvis betaler cirka 0,04 kroner pr. avspilling, gir det en inntekt på 1,7 millioner kroner.

Hva får hun så fra Youtube? Willy Martinsen i TONO vil ikke kommentere tall, men sier at utbetaling­ene fra Spotify er «man- ge, mange, mange ganger» høyere enn de er fra Youtube.

– I stedet for at hun får pengene, havner de i lommene hos rike eiere i Amerika. Dette mener vi er feil, sier Martinsen.

Tror på nytt nei

Torgeir Waterhouse er direktør i IKT-Norge. Han var svaert fornøyd da forslaget ikke gikk gjennom i juli. Før morgendage­ns avstemning er han avventende, men positiv. Han tror politikern­e ender opp med å si nei nå også:

– Ender vi opp med at plattforme­ne skal forhåndsgo­dkjenne alt du deler og siterer, er det dramatisk. Det overrasker meg at mange tror at det er en god idé, sier han.

Han mener at kampen for opphavsret­ten er berettiget, men at dette direktivet går for langt.

– Det er vanskelig å se for seg en versjon av dette som ikke fører med seg store utfordring­er for ytringsfri­heten. Hadde det vaert en enkel løsning her, ville vi sett den. Derfor må vi finne ut hvilke konsekvens­er vi kan leve med, sier han.

Langt frem til endelig vedtak

Om forslaget blir vedtatt, betyr det ikke at saken er over med det. Ifølge TONO vil det nok ta minst et år til før saken har vaert gjennom alle bestemmend­e instanser i EU, og et endelig vedtak blir fattet.

Likevel regner man denne avstemning­en som svaert viktig, fordi den trolig definerer mye av veien videre.

 ??  ??
 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? De ti mest populaere låtene til Årets Spellemann-vinner Astrid S er spilt over 40 millioner ganger på Youtube. Men hun får ikke godt betalt for avspilling­ene. Det vil EUs nye direktivfo­rslag gjøre noe med.
FOTO: MONICA STRØMDAHL De ti mest populaere låtene til Årets Spellemann-vinner Astrid S er spilt over 40 millioner ganger på Youtube. Men hun får ikke godt betalt for avspilling­ene. Det vil EUs nye direktivfo­rslag gjøre noe med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway