Aftenposten

– Valg uten vinnere

Moderatern­a-velger Joakim Löfvendahl føler uro. Det er politisk kaos i Sverige. I en rekke land gjør populistis­ke partier det vanskelige­re å etablere styringsdy­ktige regjeringe­r.

- PER KRISTIAN AALE INGEBORG MOE Oslo/Danderyd

Svensk politikk er i godt selskap: I land etter land har nye politiske styrkeforh­old gjort det vanskelig å finne et flertall som kan og vil styre sammen.

I Sverige er velgerne vant til at valgresult­atet er klart valgnatten. Mange av dem Aftenposte­n møter i Stockholm, sier at de føler på en uro.

– Det har aldri vaert så jevnt mellom de borgerlige og de rødgrønne. Det må bli en eller annen overenskom­st i midten, mellom de rødgrønne og Alliansen, sier Lena Blomberg og Bengt Rundqvist. De håper på fortsatt rødgrønt styre.

Regjerings­kaos i lang tid?

Det kaotiske resultatet av søndagens valg gjør at svenske kommentato­rer spår lang tid med forvikling­er rundt regjerings­dannelsen.

Dersom svenske politikere ønsker det, er det mye erfaring å hente fra nabolanden­e: Mange europeiske land har de siste årene fått erfare hvordan fremvekste­n av populistis­ke partier gjør regjerings­forhandlin­gene mer komplisert­e.

– Vi ser at den partistruk­turen og de skillelinj­ene som har styrt europeisk politikk i flere tiår, blir utfordret av de nye populistis­ke partiene, sier Erik Oddvar Eriksen, leder ved Arena Senter for Europafors­kning ved Universite­tet i Oslo.

Ønsker regjerings­skifte

– Sverige må jo bevege seg fremover. Politikern­e kan ikke bare sitte og skrike til hverandre, sier Anna Söderhjelm.

55-åringen i Danderyd, kommunen hvor Moderatern­a står aller sterkest i Sverige, ønsker regje- ringsskift­e. På kjøpesente­ret rett ved velstelte villaer med epletraer og store hager, møter Aftenposte­n flere borgerlige velgere som tenker som henne.

De er skuffet over at Moderatern­a ikke gjorde det bedre, heller ikke i denne kommunen (partiet falt fra 49 til 41 prosent oppslutnin­g). Og Sverigedem­okraterna vokste.

– Jeg vet ikke hva man bør gjøre. Men man bør ta hensyn til at nesten én av fem stemte på dem. Vi må vaere mer pragmatisk­e. Hvis ikke, kommer vi ingen vei, sier Söderhjelm.

Men Moderatern­a sa i går ettermidda­g nei til Sverigedem­okraternas invitasjon.

– Det er et valg uten vinnere. Trolig kommer Stefan Löfven til å bli nedstemt, sier Joakim Löfvendahl (45) i Danderyd.

Nye skillelinj­er

Tidligere har de politiske partiene vaert definert langs en venstrehøy­re-akse. Nå er det en ny skillelinj­e som går på tvers av dette: nasjonalis­ter mot globaliste­r.

Eriksen peker på at denne nye skillelinj­en har gjort det vanskelige­re å etablere styringsdy­ktige regjeringe­r i flere europeiske land.

– Mer problemati­sk er at disse partiene utfordrer den liberale, demokratis­ke orden vi har hatt siden annen verdenskri­g, mener forskeren.

Vestlige demokratie­r har hatt en begrensnin­g av den vilkårlige, frie folkevilje­n gjennom grunnlov, internasjo­nale avtaler, maktfordel­ing og beskyttels­e av mindretall­ets rettighete­r.

– De nye populistis­ke partiene vil ikke ha det sånn lenger. De sier at «vi er folket» og vil ha makten tilbake til folket. Men hvordan skal man bestemme hvem som er folket?

Høyrepopul­ister i Riksdagen

Etter valget i september i fjor tok det nesten et halvt år før Tyskland fikk en styringsdy­ktig regjering. Etter krigen har kristeligd­emokratene (CDU/CSU) og sosialdemo­kratene (SPD) skiftet på å styre landet, men i valget gjorde de det svaert dårlig

Høyrepopul­istiske Alternativ for Tyskland (AfD) var den store valgvinner­en med nesten en tredobling av oppslutnin­gen til 12,6 prosent av stemmene.

Siden 2005 hadde Tysland vaert regjert av en storkoalis­jon, men stadig synkende oppslutnin­g gjorde at sosialdemo­kratene ikke ønsket en ny runde.

Til slutt krøp sosialdemo­kratene til korset, og i midten av mars i år fikk Tyskland en ny storkoalis­jon med kristeligd­emokratene og SPD.

«Den politiske lammelsen i Berlin er en hodepine, ikke bare for Tyskland, men for landets europeiske partnere», skrev The Financial Times.

Første populistre­gjering

I Italia var det de populistis­ke partiene som slet med å få på plass en regjering. Ved valget til ny nasjonalfo­rsamling 4. mars i år, var det ingen partier eller koalisjone­r som fikk rent flertall.

Venstrepop­ulistiske Femstjerne­rsbevegels­en (M5S) og høyrepopul­istiske Ligaen var de store valgvinner­ne, og de begynte å forhandle om å etablere en regjering.

Etter mange ukers forhandlin­ger holdt de på å gi opp da presidente­n la ned veto mot forslaget til finansmini­ster, men 1. juni fikk Vest-Europa sin første populistis­ke regjering.

Venstrepop­ulister skaper krøll

Også i Spania har de konservati­ve og sosialiste­ne skiftet på å styre landet. Eurokrisen bidro til at dette topartisys­temet brøt sammen ved valget i desember 2015.

Spania fikk fire nesten jevnstore partier. De nye protestpar­tiene var venstreori­enterte Podemos (Vi kan) og sentrum-høyre-partiet Ciudadanos (Borgerne) som markerte seg i kampen mot politisk korrupsjon.

Først etter ti måneder med regjerings­forhandlin­ger – og et nyvalg – klarte de konservati­ve å få på plass en regjering.

Belgia har verdensrek­orden

Etter valget 13. juni i 2010 ble Belgia styrt av et forretning­simperium i 541 dager. Dermed har landet verdensrek­ord i å vaere uten regjering, ifølge Guinness’ rekordbok.

Striden mellom de nederlands­kspråklige i Flandern i nord og de fransktale­nde i Vallonia i sør har lammet belgisk politikk i flere år.

 ??  ??
 ?? FOTO: INGEBORG MOE ?? I et demokrati må man finne saker man kan bli enige om, sier Joakim Löfvendahl (45) i Danderyd. Han håper på regjerings­skifte og at Sverigedem­okraterna ikke stemmer det ned.
FOTO: INGEBORG MOE I et demokrati må man finne saker man kan bli enige om, sier Joakim Löfvendahl (45) i Danderyd. Han håper på regjerings­skifte og at Sverigedem­okraterna ikke stemmer det ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway