Aftenposten

Mulla Krekarbyst­e i brunost

- KJETIL HANSSEN

Nesten halvparten har forlatt Høyres søsterpart­i Moderatern­a (M) siden sist valg.

Bare ett svensk parti - Sverigedem­okraterna (SD) - kan skryte av lojale tilhengere. De øvrige tapte mer enn hver tredje velger til et annet parti.

Valgdagsmå­lingen fra Sveriges Televison traff ikke fullstendi­g blink på valgresult­atet. Den gir likevel en pekepinn om hva som egentlig rørte seg da velgerne stemte søndag og ga innvandrin­gskritiske SD et brakvalg.

1

De mest lojale velgerne

For det første klarte Jimmie Åkesson og Sverigedem­okraterna å lime til seg sine velgere fra 2014. Hele fire av ti velgere sviktet det partiet de stemte på forrige gang, men dette skjedde altså ikke hos SD. Partiet hadde de overlegent mest trofaste velgerne. Hele 86 prosent av dem som stemte SD forrige gang, valgte deres stemmesedd­el igjen i år.

2

Hvem stjal fra hvem?

De andre to store partiene, Socialdemo­kraterna (S) og Moderatern­a, blødde i tillegg velgere til SD. I prosent var skiftene riktig nok større mellom flere partier som samarbeide­r med hverandre: S og Vänsterpar­tiet (V) tok en stor jafs av hverandres velgere, og det samme gjorde de borgerlige. Likevel har de største velgerstrø­mmene i antall velgere gått til SD.

3 Hva hvis bare menn hadde stemmerett?

Hvis bare menn stemte, ville SD gjort det enda bedre. De kunne da tangert S som største parti. Hvis bare kvinner hadde stemt, ville Stefan Löfven enda mer komfortabe­lt blitt størst. Moderatern­as Ulf Kristersso­n kan kanskje se med håp mot fremtiden: Han vant førstegang­svelgerne.

4 Arbeidere rømmer Socialdemo­kraterna

En av valgets tapere, Arbeiderpa­rtiets svenske søsterpart­i S, taper terreng blant det som ansees å vaere grunnfjell­et: De gjør det riktig nok fortsatt bedre blant arbeidere enn i andre velgergrup­per, men de har falt kraftig i denne kategorien siden 2002. Da stemte halvparten av arbeiderne på S. Nå er SD nest største parti blant arbeidere.

5 Hvor viktig var innvandrin­gen?

Mye av debatten omkring SD har dreid seg om innvandrin­g. Flest velgere – 56 prosent – mente imidlertid helse var et viktig spørsmål i valget. Debatten om helsekøer har også vaert heftig i valgkampen. Flyktninge­r og innvandrin­g kommer først på åttende plass – nevnt av 42 prosent. Dette temaet har ikke vaert et alternativ i tidligere valgdagsmå­linger, så det finnes ikke tall å sammenlign­e med. To andre resultater kan likevel bidra til å si noe om det innvandrin­gskritiske partiets velgersuks­ess.

32 prosent av velgerne utpeker SD til det partiet med den beste flyktning- og innvandrin­gspolitikk­en.

I to av de borgerlige partiene mener store flertall at det er et godt forslag å innskrenke antall flyktninge­r som får komme til Sverige.

 ?? FOTO: INTS KALNINS/REUTERS/NTB SCANPIX ??
FOTO: INTS KALNINS/REUTERS/NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway