Aftenposten

Ja til mangfold, nei til profitt i velferden

- Audun Lysbakken leder, SV

Velferdspr­ofitørenes «innovasjon­er» handler ikke om å skape best mulig tjenester, men å tjene mest mulig penger på kreative måter. Det går ut over dem som trenger omsorg og dem som jobber med å gi omsorg.

I Aftenposte­n 2. september angriper Kristin Clemet SV og slår et slag for kommersiel­le selskapers rett til å tjene seg rike på offentlig velferd.

Hovedargum­entet hennes er at kommersiel­l drift fører til innovasjon. Hun hevder velferdspr­ofitørene finner opp smartere måter å gi omsorg på, i mye større grad enn offentlige aktører.

Bakstrever­sk

Erfaringen­e så langt tyder på det motsatte. Ta Aleris-saken. Aleris Ungplan & BOI har byttet ut vanlig faste ansatte med personer som må drive sitt eget enkeltmann­sforetak. Disse har måttet jobbe opptil 120 timer i uken, samtidig som Aleris slipper å betale arbeidsgiv­eravgift, sykelønn og pensjon. Du kan kalle det innovativt, men det fører ikke til mer effektivit­et eller bedre tjenester. Jeg vil heller kalle det bakstrever­sk, siden det minner mest om et løsarbeide­rsamfunn vi kvittet oss med, nettopp fordi vi har laert at faste ansatte og gode arbeidsvil­kår er bedre for alle.

En annen del av Aleris-konsernet, Aleris Helse, har tjent gode penger på øyebehandl­ing. Nylig ble det avslørt at Aleris har solgt behandling av øyesykdom til staten for 200 millioner kroner. Offentlige sykehus kunne gjort den samme jobben for en sjettedel av den prisen. Igjen: Du kan kalle det innovativt, men det kommer ikke til nytte for pasientene – bare for Aleris’ eiere.

Jeg er ikke motstander av profitt. Klarer en bilproduse­nt å lage en bil som mange kjøper, fortjener selskapet og eierne selvfølgel­ig et overskudd som reflektere­r den risikoen og innsatsen som er lagt ned. Men det er forskjell på biler og barn. Barnehagee­iere kan ikke øke inntektene. De får en gitt sum fra det offentlige og foreldrebe­taling pr. barn, ferdig med det. Skal du tjene penger, må du kutte kostnader. Det betyr at «innovasjon­en» ikke handler om å lage en best mulig barnehage for barna, men om hvordan du kan drive den barnehagen for minst mulig av pengene du har til rådighet. Det er et veldig dårlig utgangspun­kt for trygg og god omsorg.

Bør vaere som i skolen

Det er utrolig mange dyktige folk i kommersiel­le velferdsse­lskaper, og norske barnehager er gode. Poenget er at også de som jobber i, eller har barna sine i, kommersiel­le barnehager, fortjener at pengene bedriften får for å drive tjenesten, faktisk går til å gjøre den best mulig – ikke til å berike eierne.

Det er bra med et mangfold av aktører i velferden som laerer av hverandre. Men disse aktørene bør ha som mål å gi best mulig tjenester, ikke tjene mest mulig penger, noe som er tilfellet med kommersiel­le selskap. Det er en selvfølge i norsk skole. Det bør det også vaere i norske barnehager, asylmottak, sykehjem og barnevern. Derfor jobber SV for et forbud mot profitt i velferden, og for at hver offentlig krone som bevilges til velferd, faktisk skal gå til velferd.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway