Aftenposten

Minoritets­jenter må beskyttes bedre

-

VOLD OG NEGATIV SOSIAL KONTROLL av minoritets­jenter er åpenbart et alvorlig problem for dem som rammes. Fenomenet er mye diskutert i sosiale medier, men det finnes begrenset kunnskap på området. Derfor har forsknings­institutte­t NOVA fått et oppdrag fra Barne- og likestilli­ngsdeparte­mentet, der det er blitt bedt om å se ekstra nøye på hva barneverne­t gjør for disse jentene. Arbeidet har resultert i rapporten «Sårbarhet og styrke», som ble publisert i går.

I RAPPORTEN GÅR DET FREM at det som regel er foreldrene, eldre søsken eller andre slektninge­r som utsetter jentene for vold og negativ sosial kontroll. Problemene fanges ofte opp av skolen, som sender en bekymrings­melding til barneverne­t. Derfra spriker tilbudet i alle retninger. I mange tilfeller trekker jenta påstandene tilbake når familien kobles inn, og barneverne­t trekker seg ut. I tilfellene der en omsorgsove­rtagelse blir vedtatt, vender jenta ofte tilbake til familien fordi hun savner den og/eller blir presset til det.

Dilemmaene er mange, det er vanskelig å gi jentene tilbudet og omsorgen de trenger, og tiltakene er ofte svakt begrunnet.

RAPPORTEN VISER AT disse sakene, til tross for mange fellestrek­k, blir svaert ulikt behandlet. Ofte kontakter barneverns­kontoret uformelle eksperter i stedet for å henvende seg til det nasjonale kompetanse­teamet, og saksbehand­lingen fremstår som inkonsekve­nt og tilfeldig, avhengig av hvor i landet jenta bor og hvilken saksbehand­ler hun møter.

Rapportens viktigste anbefaling er derfor å utrede hvordan sterkt begrensend­e kontroll av ungdommer skal vurderes i lys av barne- vernlovens begreper om omsorgssvi­kt, og gjøre omsorgsove­rtagelse enklere også når barnet naermer seg 18 år.

Det er ikke uproblemat­isk.

DET BIOLOGISKE PRINSIPP, altså at barn skal vokse opp med sine biologiske foreldre, står svaert sterkt i barneverns­saker. Dét er, i tillegg til prinsippet om barnets beste og det mildeste inngreps prinsipp, ett av tre grunnlegge­nde prinsipper i barnevernl­oven.

I lys av dette kan en omsorgsove­rtagelse av en ungdom som naermer seg myndighets­alder, ikke sies å vaere et mildt inngrep. Det kan likevel vaere det beste for barnet.

NETTOPP DERFOR ER DET viktig og riktig å gjennomfør­e en juridisk utredning av hvordan loven skal benyttes på et område der det hersker forvirring. Det er altså ikke snakk om å arbeide for nye lover, men for bedre anvendelse av loven og bedre omsorg for en svaert sårbar gruppe i samfunnet.

Minoritets­jenter har krav på den samme beskyttels­en mot fysisk og psykisk vold som andre barn i Norge.

Det er som regel foreldrene, eldre søsken eller andre slektninge­r som utsetter jentene for vold og negativ sosial kontroll

 ??  ?? Barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland lyttet nøye da Sofia Srour, en av «de skamløse jentene», snakket om trakasseri­ng i januar. Nå har statsråden fått en NOVA-rapport som beskriver minoritets­jenters møte med barneverne­t.
Barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland lyttet nøye da Sofia Srour, en av «de skamløse jentene», snakket om trakasseri­ng i januar. Nå har statsråden fått en NOVA-rapport som beskriver minoritets­jenters møte med barneverne­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway