Aftenposten

I Sverige startet maktkampen etter valget

Svenske partileder­e fortsetter å kjempe om makten. Og for å hindre nyvalg.

-

Da statsminis­ter Stefan Löfven (Socialdemo­kraterna) bestemte seg for å bli sittende valgkvelde­n, brøt han med forventnin­gen i Sverige. Det dreier seg ikke bare om forventnin­gen fra de borgerlige partiene, som alle hadde partileder­e som jaget på Löfven valgkvelde­n. Ush, ush, ut med deg, var budskapet fra Ulf Kristersso­n (Moderatern­a), Ebba Busch Thor (Kristdemok­raterna), Annie Lööf (Centerpart­iet) og Jan Björklund (Liberalern­a).

Loven som regulerer hvordan regjerings­skifter skal skje i Sverige, har et forarbeid som slår fast at statsminis­teren bør trekke seg hvis valget har skapt uklarhet om hvorvidt sittende regjering har støtte i Riksdagen.

Den uklarheten finnes etter søndag. Löfven gikk likevel ikke av.

For han prøver hektisk å bygge en ny, politisk kultur i Sverige, uten blokkene.

Vanskelig sidevalg

De store sosialdemo­kratiske partiene i Norge og Sverige har ikke veldig lang erfaring med å vaere koalisjons­partier. Koalisjon innebaerer et sidevalg, noe som er krevende for de store, brede partiene. Socialdemo­kraterna kan velge å gå til venstre eller mot sentrum. Det er bare i Trondheim de kan gjøre begge deler, og selv der tar det slutt en dag. Jonas Gahr Støre (Ap) fikk også merke hva det utløser da han åpnet døren på gløtt for KrF og til og med Venstre. Men sosialdemo­krater med ønske om makt vil alltid baere på en drøm om å isolere høyreparti­ene ved å knytte sentrum til venstresid­en. Det er også Löfvens drøm, og det er den han nå gambler på at skal gå i oppfyllels­e. Men da trenger han et sentrum som tar imot ham – at Centerpart­iet og Liberalern­a skal løsrive seg fra de borgerlige.

Greit valg for SD

Det har ikke de to borgerlige partiene gitt noe signal om at de vil gjøre. Da målingene tydet på at Sverigedem­okraterna (SD) kunne bli største parti, var det riktignok flere som snakket om samarbeid på tvers av blokkene for å blokkere SD fra innflytels­e. Men SD ble ikke største parti. Det ble ikke nest størst heller. Det havnet på anstendige 17–18 prosent, noe som i seg selv ikke danner grunnlag for total politisk ommøblerin­g i Sverige.

Löfven mot de mørke kreftene

Derfor er det ikke rart at mange reagerer på at Löfven ikke kastet inn håndkleet søndag. Han snakket som om landet var i krise, som om det krever ekstraordi­naere vurderinge­r for å redde Sverige fra mørke krefter. Men det nye flertallet i Riksdagen har gått til valg på å felle ham. Han må regne med å bli felt under statsminis­teravstemn­ingen 25. september. Men, og det vet Löfven, arbeidet med et alternativ blir ikke lett. Det er ikke slik at alt kan skje, men det er krevende å holde oversikt over alle de alternativ­e vurderinge­ne. Noe som kan skje, er at det ender i nyvalg.

Nyvalg er nederlag

Ikke alle land har en mulighet for nyvalg. Norge er blant dem som ikke har det. Nyvalg er et demokratis­k nederlag. Det betyr at de valgte politikern­e ikke har klart å sette seg sammen og finne en styringsdy­ktig løsning for landet. Gitt at det er deres viktigste jobb, er det alvorlig når de svikter i det arbeidet.

I Sverige kan det ende i nyvalg – noe Sverige har styrt unna hittil – hvis ingen klarer å danne noe som minner om en styringsdy­ktig regjering. Kravene er for så vidt ikke så store; den nye statsminis­teren må bare tolereres, som svenskene formulerer det, av mange nok i Riksdagen. Det vil si at et flertall ikke stemmer nei på spørsmålet om en person skal bli statsminis­ter. De kan la vaere å stemme.

Men selv det kan bli for vanskelig for de potensiell­e statsminis­trene. Det er fullt mulig å overleve en avstemning i Riksdagen, fordi mange nok lar vaere å stemme deg ned, men da bør det eksistere en god plan for veien videre. Den jobber partileder­ne med nå.

Som en kork på havet

Skulle endelig opptelling slå fast at Alliansen (Moderatern­a, Kristdemok­raterna, Centerpart­iet og Liberalern­a) er største blokk, kan den danne regjering og gå videre med å ta støtten fra SD for gitt i mange saker. Blir den mindre enn de rødgrønne, må den få aktiv støtte fra SD – en støtte Centerpart­iet og Liberalern­a avviser å be om – for at ikke sakene skal flyte rundt som korker i Riksdagen. Det siste opplevde Löfvens svake regjering i forrige periode. Det går jo, Löfven holdt hele perioden. Men det gagner ikke tilliten til det politiske systemet, som preges av uforutsigb­arhet, spill og uklare ansvarsfor­hold.

De svenske partileder­e skal dermed kjempe om mer enn makten de neste ukene. De skal kjempe for å vise velgerne at de har et politisk system som er forståelig og rimelig, et som gir dem regjeringe­r med legitimite­t blant mange nok velgere.

Det er ingen selvfølge at de klarer det.

Se også side 6, 7 og 8.

 ??  ??
 ?? Kommentato­r ?? åKommentar Trine Eilertsen
Kommentato­r åKommentar Trine Eilertsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway