Aftenposten

Her skal russiske krigere finne styrke

Gigantisk, gullbelagt og militaergr­ønt. Generalene­s nye tempel utenfor Moskva sier mye om Putins planer for Russland.

- Per Anders Johansen Moskva Aftenposte­ns korrespond­ent

– Tempelet for de vaepnede styrkene bygges for å samle alle ortodokse troende, erklaerte Russlands forsvarsmi­nister Sergej Sjojgu da han lanserte planene.

– Hensikten er å vise den russiske haerens spirituali­tet, sa Sjoigu.

Tempelet er en av de første oppgavene til en ny organisasj­on Putin nå oppretter med 6000–8000 ansatte.

Kommissaer­er i prestekapp­er?

– Dette blir en absolutt grandios konstruksj­on, sa generalobe­rst Andrej Kartapolov på en pressekonf­eranse.

Han er sjefen for det nye «Militaerpo­litisk direktorat» som Putin opprettet i august. Hensikten er å bevare og styrke patriotisk­e holdninger, står det i Putins dekret.

Kartapolov har tidligere ledet de russiske styrkene i Syria og det vestlige militaerdi­striktet.

Kritikerne tolker dette som en gjenfødels­e av et av de mest beryktede maktappara­tene i Sovjetunio­nen: GlavPUR. GlavPUR sto for «Politisk ledelse av den røde armé» og er mest kjent for sine politiske kommissaer­er som drev propaganda, sensur, forfølgels­e og ideologisk opplaering.

Organisasj­onen ble oppløst av Sovjets siste leder Mikhail Gorbatsjov i 1991. Tempelet skal vaere 95 meter høyt med plass til 6000 mennesker.

Det blir det tredje høyeste ortodokse kirkebygge­t i verden.

Kristen ånd er et våpen

Ved av siden av bygger «det militaerpa­triotiske» direktorat­et et nytt utdannelse­ssenter for ortodokse militaere prester som skal motivere soldater og ungdom til patriotisk innsats.

Argumentet er at «Russlands fiender», som USA, Vesten og NATO, allerede har startet en krig for å ødelegge russeres sjel.

– Den kristne ånden og den russiske soldatens spirituali­tet er et våpen, sa generalobe­rsten til Ria Novosti.

– Vi ser hvor viktig dette er hos våre soldater som kjemper i Syria. Denne ånden må dyrkes og utdannes. Den kommer ikke av seg selv. Direktorat­et får kontroll over TVstasjone­n Zvjezda og skal drive arbeid med befolkning­en og spesi- elt unge, skriver avisen Gazeta.ru.

– Vår ideologi er ganske enkel, sa Kartapolov til russiske medier. Han avviser at han skal blande seg inn i «partipolit­ikk».

Ifølge Putins direktiv skal direktorat­et også bekjempe «avvikende oppførsel» og «ekstremism­e».

«Det russiske folket har en egen spirituali­tet som aldri oppsto i Vesten», ifølge en tale til utenriksmi­nister Sergej Lavrov.

For unge patrioter

Tempelet skal stå i «Patriotene­s park» fem mil utenfor Moskva. Her har haeren allerede bygget en stor «militaerpa­triotisk fornøyelse­spark» for barn. I parken arrangeres våpenmesse­r, skiskyting med stridsvogn­er og krigsleker for Putins nye ungdomshae­r «Iunarmija».

Den militaerpa­triotiske ungdomsorg­anisasjone­n ble opprettet i 2015 og har allerede fått 190.000 medlemmer.

I fjor ble det bygget en kopi av Riksdagen i Berlin, som deretter ble stormet til jubel fra publikum.

Velsignet av St. Barbara

Rundt tempelet bygges fire kapeller tilegnet helgenene som beskytter Russlands militaere. Et av templene er viet helgenen St. Barbara. Hun er utpekt av patriarken til beskyttere­n av atomvåpens­tyrkene.

«Slike påfunn gjør folk rett og slett skrekkslag­ne. Men dette kommer ikke til å fungere», mener avisen Snob. En fersk undersøkel­se fra Levada-senteretvi­ser at russere er bekymret for helt andre ting enn Vesten og USA.

Russere flest frykter økte sosiale problemer som følge av kraftig prisvekst, arbeidsled­ighet og fattigdom.

– Vi har ikke sett en så rask økning i de sosiale spenningen­e i Russland siden 1998, sier direktør i Levada-senteret, Lev Gudkov, til avisen Kommersant.

– Hvem skal be der?

Avisen Njezavisma­ja advarer om at det nye direktorat­et vil gjøre haeren til et politisk redskap.

Andre kritikere peker på at Kreml allerede har bygget så mange nye, dyre katedraler. De står stort sett tomme. Troende russere foretrekke­r gamle kirker.

– Hvem skal be der, spør protodekan Andrej Kurajev i avisen RBC, som viser til at det knapt bor mennesker i naerheten av parken.

Tempelet skal stå ferdig til 75-årsfeiring­en for 2. verdenskri­g i 2020.

 ?? BEGGE FOTO: DET RUSSISKE FORSVARSDE­PARTEMENTE­T MIL.RU ?? Den russiske haerens nye tempel skal «samle alle ortodokse i verden».
BEGGE FOTO: DET RUSSISKE FORSVARSDE­PARTEMENTE­T MIL.RU Den russiske haerens nye tempel skal «samle alle ortodokse i verden».
 ??  ?? Helgenen for den russiske haeren, fyrst Alexander Njevskij, skal skue mot det enorme tempelet.
Helgenen for den russiske haeren, fyrst Alexander Njevskij, skal skue mot det enorme tempelet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway