Aftenposten

Ulike versjoner av når telefon og simkort ble levert PST

- THOMAS SPENCE

Eks-statsråd Per Sandberg sier at han leverte mobiltelef­onen sin til PST rett etter Iran-reisen. Departemen­tet sier at sim-kortet sto i telefonen tre uker lenger – før det så ble overlevert til PST.

6. august svarte eksstatsrå­d Per Sandberg at han leverte tjenestete­lefonen til PST rett etter hjemkomste­n fra Iran. Nå viser det seg at sim-kortet ikke ble byttet, og at Kina og Iran kan ha kontroller­t telefonen i tre uker lenger.

Først 24. august ble sim-kortet byttet og levert Politiets sikkerhets­tjeneste (PST). Det betyr at etterretni­ngstjenest­ene i Kina og Iran sannsynlig­vis har hatt kontroll over Sandbergs telefon siden henholdsvi­s slutten av mai og slutten av juli og frem til 24. august.

Det gikk altså nesten en hel måned før han landet, og 18 dager fra han skriftlig skrev at telefon var overlevert PST, til at PST faktisk fikk hånd om sim-kortet hans.

«Flere misforståe­lser»

Det er statsminis­ter Erna Solbergs siste svar til Stortinget­s kontrollog konstitusj­onskomité som kastet nytt lys over saken. Svaret forteller at Sandberg, i motsetning til hva mange har trodd, ikke leverte både telefon og sim-kort fra seg til PST.

«Departemen­tet opplyser imidlertid at på grunn av flere misforståe­lser ble sim-kortet til Sandberg ikke byttet og overlevert PST før fredag 24. august 2018», skriver Solberg.

Sandberg gikk av som statsråd mandag 13. august.

Dersom sim-kortet ble benyttet i en annen telefon, kan kinesisk og iransk etterretni­ng ha avlyttet all tale og datatrafik­k Per Sandberg har deltatt i i naermere tre måneder.

6. august svarte Sandberg dette om mobilbruk og sikkerhets­risikoen knyttet til Iran-reisen:

«Etter reisen er mobiltelef­onen overlevert til PST. Jeg har fått ny mobiltelef­on og nytt simkort, samt gjennomfør­t andre sikkerhets­tiltak som å bytte passord.»

Statsminis­terens siste svar viser at dette ikke var helt korrekt.

Aftenposte­n har bedt departemen­tet oppklare hvilke misforståe­lser som har skjedd, og om Sandberg brukte sim-kortet frem til 24. august.

«Vi ønsker ikke å kommentere dette utover det som står i svaret til Kontroll- og konstitusj­onskomitee­n», sier skriver informasjo­nssjef Martine Røiseland i en epost.

Men på direkte spørsmål fra Aftenposte­n på om sim-kortet ble brukt frem til 24. august, svarer departemen­tet at «sim-kortet stod i telefonen frem til det ble byttet 24. august».

Ap: Kan ha påført stor skade

Aftenposte­n har bedt om intervju og sendt Sandberg spørsmål via SMS:

Leverte du telefonen og ikke Simkortet til PST?

I tilfelle hvorfor - og brukte du Simkortet i den nye telefonen?

Hvilke misforståe­lser ligger bak ditt svar til Fylkesnes?

Sandberg har ikke besvart henvendels­en.

Dag Terje Andersen (Ap), leder i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n, mener dette bekrefter det totale inntrykket av hvor alvorlig denne saken er.

– Hvor stor skade har Sandberg påført nasjonen?

– Med utgangspun­kt i PST uttalelse kan det vaere stor skade, svarer han.

 ?? FOTO: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX ?? Siste svar fra statsminis­ter Erna Solberg til Stortinget forteller at Per Sandberg først leverte sim-kortet til PST tre uker etter hjemkomste­n fra Iran.
FOTO: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX Siste svar fra statsminis­ter Erna Solberg til Stortinget forteller at Per Sandberg først leverte sim-kortet til PST tre uker etter hjemkomste­n fra Iran.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway