Aftenposten

– Høsten kommer ikke ennå

- STURLE SCHOLZ NAERØ

– Det blir ikke høst ennå. Tvert imot: Østlandet kan vente seg en varm, fin uke, tilstår vakthavend­e meteorolog.

Nedbørsrek­order i sør. Regnstengt­e veier rundt hovedstade­n. Flomfare og obs-varsler. Jo, de siste dagene har vaert plaskende hustrige.

Desto mer oppmuntren­de er det å ringe til vakthavend­e statsmeteo­rolog:

– Nedbøren på vei vekk

– Østlandet får noen fine dager fremover, kunngjør Magni Svanevik på Meteorolog­isk institutt. Uten videre fremholder hun:

– Den verste nedbøren er på vei vekk. Til og med helgen og litt ut i neste uke venter vi pent vaer og behagelige temperatur­er i østlandsom­rådet.

– Hvor behagelige kan de bli, i grunnen?

– Jevnt over kommer temperatur­en til å holde seg på rundt 15 grader, kanskje enda litt høyere. Og med sol i tillegg, kan det bli veldig behagelig, med varme som vil merkes. Det er ikke uvanlig med slike milde luftstrømm­er på denne tiden av året.

Til glede for hele landet?

– Så bra. Nå når vi er så godt i gang: Hva med å glede hele landet med solsildren­de nyheter?

– Nei, dessverre. Mens Østlandet får en fin uke, preges Vestlandet og Nord-Norge av lavtrykk. Saerlig vestpå ventes masse nedbør. Lavtrykken­e kommer inn nettopp fra vest, så østlandsom­rådet blir igjen liggende i le. Fremover venter vi en jevn strøm av lavtrykk inn mot Norge. Resten av landet får gråvaer og en god del nedbør.

– Huttetu, Svanevik. Formelt sett er det dog ikke høst?

– Nei. Vår definisjon er at middeltemp­eraturen gjennom døgnet da ligger mellom null og ti grader. I motsatt ende har vi «nordisk sommerdag», der det må vaere over 20 grader.

– Dagene som kommer: Hva skal vi vel da kalle dem?

– Mildt finvaer er jo en mulighet? For slike temperatur­nivåer finnes ingen fast betegnelse. Statistikk­en viser for øvrig at høsten i Oslo ikke kommer før 21.9. Så det er mange dager igjen!

 ?? BJØRGE
FOTO: STEIN ?? Fredag for snart to uker siden koste Lucas Detlefsen Ryther (4) og Gustav Daub (3) seg med is i Frognerpar­ken. Vaeret som meldes for denne uken innbyr til mer av den slags.
BJØRGE FOTO: STEIN Fredag for snart to uker siden koste Lucas Detlefsen Ryther (4) og Gustav Daub (3) seg med is i Frognerpar­ken. Vaeret som meldes for denne uken innbyr til mer av den slags.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway