Aftenposten

Arbeidspla­ss med egen jordmor

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN KETIL BLOM HAUGSTULEN (foto)

Gravide Jameela Boota mener det er sunnere for henne å vaere på jobb enn hjemme.

– Jeg har ikke følt at det å vaere gravid har vaert noe problem, sier Jameela Boota (39).

Hun har jobbet på Meny Bogstadvei­en i tolv år, og venter sitt første barn i desember.

Egen bedriftsjo­rdmor

– Vi har egen bedriftsjo­rdmor, så jeg føler at jeg har fått veldig god hjelp og oppfølging. Kollegaene mine er flinke til å passe på, komme med råd og hjelpe meg med tunge løft.

Det er Boota takknemlig for.

Sunnere å vaere på jobb

39-åringen var tidligere i svangerska­pet sykmeldt på grunn av kvalme, men er nå tilbake med god tilrettele­gging.

– Jeg jobber i ferskvare, så noen ganger lurer jeg på hvor tungt jeg kan løfte, hva jeg bør og helst ikke bør gjøre.

Da kan jordmoren komme med veiledning. Og det hjelper veldig, for da slipper man å gå rundt og vaere engstelig.

Boota mener det er sunnere for henne å vaere på jobb enn hjemme når hun er gravid. Hun ønsker å jobbe så lenge som mulig.

– Det gjør noe med humøret ditt og hvordan du føler deg. Jeg tror fysisk aktivitet er veldig sunt både for meg og barnet. Kroppen er i bevegelse, jeg møter mange mennesker og får andre ting å tenke på.

Fordeler

Seniorrådg­iver i Arbeids- og velferdsdi­rektoratet (NAV), Jon Petter Nossen har sett naermere på graviditet og sykefravae­r over flere år. Han er enig og mener det er lurt å vaere i arbeid under graviditet­en.

– Fordelen med å jobbe lengst mulig er at man beholder kontakten med arbeidspla­ssen og kollegaene i så stor grad som mulig, både faglig og sosialt. Muligens kan det også vaere en fordel med tanke på senere lønnsutvik­ling og å få mest mulig interessan­te arbeidsopp­gaver, sier Nossen.

Ni prosent skyldes graviditet

Kvinner har generelt høyere sykefravae­r enn menn. En del av denne kjønnsfors­kjellen kan forklares med svangerska­p, understrek­er han.

– Det totale sykefravae­ret for hele 2017 var på 8,2 prosent for kvinner og 4,9 prosent for menn, opplyser Nossen.

Ni prosent av sykefravae­rsdagene til kvinner er knyttet til svangerska­pslidelser, og 34 prosent skyldes muskel- og skjelettli­delser. Sistnevnte kan også komme av graviditet, påpeker Nossen.

Økende etterspørs­el

Bedriftsjo­rdmor og rådgiver Kathrine Kanebog Thorsen i SørTroms HMS-tjeneste har tidligere ledet prosjektet «Gravid og i arbeid» og har arbeidet med oppfølging av gravide på arbeidspla­ssen i flere år.

– Den gravide trenger å høre at arbeidsgiv­er trenger kompetanse­n selv om arbeidsevn­en noen ganger kan vaere redusert i svangerska­pet. Det å vaere gravid er ingen sykdom, men det er en unntakstil­stand som krever at man tar hensyn og gjør noen tilpasning­er.

Thorsen påpeker at stadig flere ser fordelene av å gjøre forebyggen­de grep for at den gravide skal holde seg i jobb lengst mulig.

– Da jeg startet for 14 år siden, var jeg den første bedriftsjo­rdmoren i Norge. Og nå er vi veldig mange, det er mye fokus på dette. Det sier jo litt om den økende etterspørs­elen.

– Fordelen ved å ha lite fravaer på jobb, er at du minsker sjansen for at du blir akterutsei­lt.

Vinn-vinn-situasjon

Kjøpmann i Meny, Pål Erik Johnsen, mener Bootas form er blitt bedre av å jobbe.

Han mener det er en vinn-vinnsituas­jon å holde Boota i arbeid og gi henne og andre gravide tilbud om en bedriftsjo­rdmor å gå til.

– Når man er gravid for første gang, kan det vaere vanskelig å vite om man er syk eller gravid.

 ?? FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN ??
FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway