Aftenposten

Høye strømprise­r sender konsumpris­en opp

-

Strømprise­ne har steget med hele 37,9 prosent i løpet av de siste tolv månedene, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).

Høye strømprise­r bidro til at konsumpris­indeksen var 3,4 prosent høyere i august i år enn i samme måned i fjor, ifølge SSB.

– Det er først og fremst nesten en dobling i strømprise­ne som bidrar til dette, opplyser SSB.

Strømprise­ne i august ble de høyeste på ti år, ifølge LOS Energy. Systempris­en i august ble i snitt 50,25 øre pr. kilowattim­e. Prisen for juli og august er de høyeste vi har hatt, uavhengig av årstid, siden vinteren 2011.

Nedgang i matprisene

Matprisene har for vane å falle fra juli til august og sank i år med 1,6 prosent fra juli til august.

– Matprisene har hatt en svak prisutvikl­ing over lang tid. Denne trenden fortsetter fra juli til august 2018, sier direktør Ingvill Størksen for Virke dagligvare.

Fra juli til august gikk konsumpris­indeksen ned 0,4 prosent. Hovedårsak­en til dette skyldes rimeligere flybillett­er, som hadde en samlet nedgang på 25,2 prosent i august. Både prisen på innenlands- og utenlandsb­illetter gikk ned, spesielt sistnevnte. En økning i priser på klaer og bøker bidro til å dempe konsumpris­indeksens nedgang i august.

Kronen styrket

Kronen styrker seg etter at tolvmånede­rsveksten i den norske kjerneinfl­asjonen (KPI-JAE) endte på 1,9 prosent i august, opp 0,5 prosentpoe­ng fra juli. Det er høyere enn ventet, ifølge E24.

Sjefanalyt­iker Eric Bruce i Nordea Markets spår at dette kan føre til en rentehevin­g i september. (NTB)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway