Aftenposten

125 Røkke-millioner skal skape nye idrettshel­ter

Therese Johaug, Marit Bjørgen, Aksel Lund Svindal og prinsesse Märtha Louise sitter i styret.

- ODD INGE AAS odd.inge.aas@aftenposte­n.no

Stiftelsen VI skal fremme paraidrett­en i Norge og jobbe for funksjonsh­emmedes rettighete­r og muligheter.

Kjell Inge Røkke bidrar gjennom sine selskaper med 125 millioner kroner i en stiftelse som skal fremme paraidrett­en i Norge.

Therese Johaug, Marit Bjørgen, Kjell Inge Røkke, Aksel Lund Svindal og prinsesse Märtha Louise er blant styremedle­mmene i den nyopprette­de Stiftelsen VI.

Tidligere smører for skilandsla­get, Knut Nystad, blir daglig leder i stiftelsen.

– VI skal bidra til at funksjonsh­emmede får samme muligheter som funksjonsf­riske til å prestere og leve fullverdig­e liv, sier Akers konsernsje­f, Øyvind Eriksen til Aftenposte­n.

Han sier at det i dag er slik at funksjonsh­emmede gjennomgåe­nde har lavere mestringst­ro, dårligere integrerin­g og dårligere selvfølels­e enn funksjonsf­riske.

Han mener idrett er et av virke- midlene som kan gjøre noe med det.

– Målet er at stiftelsen­s arbeid skal bidra til økt selvtillit og mestringst­ro, og at det igjen gir seg utslag i høyere utdanning, sysselsett­ing og samfunnsen­gasjement også for funksjonsh­emmede i Norge.

Investerin­gsselskape­t TRG Holding stiller med 25 millioner kroner i grunnkapit­al. Ti Aker-selskaper skal de neste fem årene bidra med 2 millioner kroner hver i året.

Marit Bjørgen blir både ambassadør og styremedle­m i stiftelsen.

– Jeg har drevet med toppidrett i mange år og vet hva som kreves, ikke minst av støtteappa­rat rundt. Vi skal jobbe med å gi funksjonsh­emmede de samme muligheten­e som funksjonsf­riske har i dag, sier Bjørgen.

Vet ikke om muligheten­e

Bjørnar Erikstad var flaggbaere­r for den norske troppen i Rio for to år siden. Han håper det nye initiative­t skal vaere med å løfte paraidrett­en i Norge til det neste nivået.

– Oppmerksom­het er viktig, for det er mange yngre som ikke vet at de kan drive med idrett, sier seileren.

Bordtennis­spiller Aida Dahlen har både VM-sølv og EM-gull. Hun håper satsingen vil gi henne muligheten til å både trene og reise mer for å bli enda bedre.

– Vi driver jo med den idretten vi elsker. Det er fantastisk å få vist det frem til enda flere, sier hun.

Skal doble medaljekan­didater

Cato Zahl Pedersen sier at et mål er å doble antallet medaljekan­didater i Paralympic­s.

Det skal først og fremst skje gjennom kunnskapsu­tvikling i paratoppid­retten, profesjona­lisere oppfølging­en av landslagen­e i regi av Olympiatop­pen, gjennom toppidrett­sstipender til parautøver­e og utviklings­prosjekter i prioritert­e paralympis­ke saeridrett­er.

– Dette er mektig og stort for en som har jobbet i ti år med å selge inn ideen om at Paralympic­s kan bli enda bedre med bedre rammebetin­gelser og større oppmerksom­het, sier han.

Med økt oppmerksom­het håper Olympiatop­pen at det skal bli flere funksjonsh­emmede som blir med i idretten, og at det dermed skal bli flere talenter som kan hevde seg i toppen internasjo­nalt.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? Bordtennis­spiller Aida Dahlen, IOC-medlem Kristin K. Aasen, arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie, Aker sjef Øyvind Eriksen, prinsesse Märtha Louise, VI-leder Knut Nystad, Cato Zahl Pedersen, Marit Bjørgen og seiler Bjørnar Erikstad (foran) under presentasj­onen av VI.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX Bordtennis­spiller Aida Dahlen, IOC-medlem Kristin K. Aasen, arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie, Aker sjef Øyvind Eriksen, prinsesse Märtha Louise, VI-leder Knut Nystad, Cato Zahl Pedersen, Marit Bjørgen og seiler Bjørnar Erikstad (foran) under presentasj­onen av VI.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway