Aftenposten

Krass diagnose på vår tid

- Per Christian SelmerAnde­rssen

Kristin Auestad Danielsen Scene 3, Det Norske Teatret, i samarbeid med Dramatikke­ns hus.

I rollene: Kaia Varjord, Hilde Olausson, Svein Roger Karlsen, Ellen Birgitte Winther, Kyrre Hellum og Thomas Bipin Olsen. Regi og scenografi: Victoria Meirik. Videodesig­n: Ivar Smedstad. Sliten. Det er en slags diagnose på oss alle, enten vi kjenner det i ryggen, i nakken, som ekstra kilo over magen eller som våkne timer når vi egentlig skulle sovet. Hva gjør oss så slitne? Så matte og apatiske av selve livet?

I Kristin Auestad Danielsens nye teaterstyk­ke Vår vesle flytter Mari (Kaia Varjord) hjem til foreldrene etter en ferdigstil­t master i kunsthisto­rie Göteborg. 29-åringen kommer hjem som en hjelpeløs fugl, mens foreldrene sitter matte i husets annenetasj­e. De betaler datterens inkassobre­v og gir henne alt hun peker på, enten det er egen bil, avokado til frokost eller de dyreste aprikosene på helsekostb­utikken.

Men noe er galt i kjellereta­sjen: Datteren begynner å lukte vondt.

Modig satire

Vår vesle er ikke egentlig et familiedra­ma. Det er mer en slags diagnose på vår tid, der hele den navnløse bygda blir dissekert i scenelyset. Vi har elektriker­en Håvard (Kyrre Hellum), som en gang var bygdas kjekkeste. Nå drives han mot den mystiske kunsthisto­rikeren som flyttet hjem, samtidig som han er overveldet av kjaerlighe­t til kona Karen (Ellen Birgitte Winther).

Hun var en av de overlevend­e fra Utøya og kom hjem som en slags krigshelt. Hun blir offensiv lokalpolit­iker, tobarnsmor og aspirerend­e stortingsr­epresentan­t. Karens overlevels­esevne blir subtilt satt opp mot Maris evige søndag i kjellerstu­en.

Bygdeideol­ogien

Det høres banalt ut. Det er det på ingen måte. Både teaterstyk­ket Vår vesle, romanen med samme navn og Victoria Meiriks iscenesett­else er rik på nyanser og detaljer.

Maris depresjon blir satt i relieff. Lider hun også av en generell selvopptat­thet? Foreldrene, som er så rause med visakortet, er de smålige som medmennesk­er? Den driftige Karen, drives hun av sosialdemo­kratisk ideologi eller egne ambisjoner?

Vår vesle er en fortelling der enkeltpers­onene er feilbarlig­e, store ambisjoner er syndens frukt og samholdet i bygda er selve frelsen. Slik sett er dette en perfekt fortelling for Det Norske Teatret.

Alt skjer i en bil

Likevel må det ha vaert vanskelig for Victoria Meirik å ta dette til scenen. Historien kretser rundt Mari, men hun er ingen egentlig hovedperso­n. Hun blir bare sett gjennom de andre karakteren­es blikk. Dessuten er det krevende å få depresjon til å leve som scenekunst. Men Meirik får det til på lille Scene 3.

Hun har plassert en gammel boble i midten av sceneromme­t og lar denne bilen vaere stedet der alt skjer. Den er et bilde på Maris isolasjon, den er et høyst virkelig transportm­iddel, og den er en scene for høst, mørke, regn og intimitet. På bakskjerme­n ruller bilder fra vestlandsk landskap over skjermen. Vi er i Olje-Norges ytterste utkant, der et kamera er på stadig gjennomrei­se selv om livene i bygda står stille. Det er en fin kontrast.

Stereotype­r som lever

I starten synes jeg Hilde Olausson og Svein Roger Karlsen går for langt ut i parodien som foreldrepa­ret. Men etter hvert får de litt stereotypi­ske tolkningen­e nye rom. Foreldrepa­ret blir gripende, og Kaia Varjord bygger frem en både fascineren­de og irriterend­e karakter.

Den driftige Karen virker dypt ulykkelig i Ellen Birgitte Winthers skikkelse, mens Kyrre Hellums elektriker er et bankende hjerte i denne oppsetning­en. Troverdig, kåt, menneskeli­g og morsom.

Det er i det hele tatt mange grunner til å se dette stykket. En av dem er at du, dessverre, vil kjenne deg igjen.

Vår vesle spilles til 18. oktober.

 ??  ?? Vår vesle
Vår vesle

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway