Aftenposten

Hvorfor heter Torshov Torshov?

Navn er som årringer, de forteller om et steds opprinnels­e.

- åOslo før Leif Gjerland Byvandrer og historiefo­rmidler leif.gjerland@gmail.com

En del naturnavn er trolig Oslos aller eldste. Dette er navn som Berg, Foss og Nes.

Navn som peker tilbake til norrøn mytologi, er fra før Norge ble kristnet ca. år 1000. Blant annet regner man med at det lå et hov for den sterke Tor på Torshov, og at skiguden Ull ga navn til Ullern.

I denne perioden ble nytt land ryddet, og det ga mange stedsnavn med sisteledd fra jordbruket. Ordet «vin» som betyr eng eller beite, var med i mange navn, men i dag er det bare Hovin som ikke har endret stavelsen.

De fleste andre slike har kamuflert sistestave­lsen som «ern» (Vinderen/Vinderen og Lindern) eller bare «en» (Tøyen og Frøen).

Navn fra 1000 til 1537

Middelalde­rens kristentro ga blant annet fire klostre i og rundt Oslo. To av dem ble store eiendomsbe­sittere og har etterlatt seg navn som Munkerud, Klostereng­a og Abbedienge­n.

Utover på 1200-tallet ble Oslos middelalde­rby dessuten så trang at en nykommer måtte rydde seg ny plass, kalt en «rud». Og saerlig langs Strømsveie­ns løp ble det rudet, slik at det i dag der finnes 13 østlige T-banestasjo­ner som ender på rud, mens det er bare to vestover.

Navn etter reformasjo­nen

Bedre dyrkingsme­toder i tiden etter reformasjo­nen i 1537 gjorde det mulig å dele gårdene og rydde nye. Nygård ved Akerselva ga navn til Nygårdsdal­en, dagens Nydalen. Andre steder ble det brutt nytt åkerland med sistestave­lsen «bråten», som i Høybråten og Jomfrubråt­en.

Når store gårder ble delt opp, fikk de nye delene tilleggsna­vn. For eksempel gården O i dagens Nydalen som ble til Lille O og Store O (Lillo og Storo).

1700-tallets løkkenavn

Christian IV ga sin nye by Christiani­a et enormt landområde fra Bjølsen til Frogner. Det ble en felles bymark der hver bygård fikk lov til å dyrke på hver sin lånte løkke.

I løpet av drøyt 150 år ble det aller meste av Bymarka snikprivat­isert og bebygget. På samme måte som vi i dag gir våre hytter navn, fikk løkkene hyggelige navn som lever i beste velgående, som Lovisenber­g, Frydenlund, Marienlyst, Sorgenfri og Hammersbor­g.

 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? På Torshov regner man med at det lå et hov for den norrøne guden Tor. Bildet er tatt under en av Leif Gjerlands byvandring­er.
FOTO: MORTEN UGLUM På Torshov regner man med at det lå et hov for den norrøne guden Tor. Bildet er tatt under en av Leif Gjerlands byvandring­er.
 ?? FOTO: LEIF GJERLAND ?? Klostereng­a fikk sitt stedsnavn i middelalde­ren.
FOTO: LEIF GJERLAND Klostereng­a fikk sitt stedsnavn i middelalde­ren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway