Aftenposten

Fornekter kunnskap om foster

- Ola Didrik Saugstad professor emeritus i barnesykdo­mmer, UiO

I Aftenposte­n 2. september skriver jeg om overlevels­esraten for fostre som fødes etter 23 og 24 uker og deres evne til bevissthet og til å føle smerte. Dette er relevant i forbindels­e med forslaget om å forlenge abortgrens­en til 24 uker. I et svar 7. september mener Johanne Sundby, Mette Løkeland og Madeleine Schultz at jeg er ufølsom overfor sårbare kvinner, fordi jeg referer til en jordmors opplevelse­r med et abortert foster. «18-ukeren» gispet i nesten en time.

Abortnemnd kan vaere en styrke

Innleggsfo­rfatterne burde imidlertid ta inn over seg at foreldre til svaert for tidlig fødte barn blir såret av deres synspunkte­r. Prematurfo­reningen skriver at de vil kjempe med nebb og klør mot en utvidelse av abortgrens­en. Kunnskap er en baerebjelk­e i et liberalt demokrati. Kunnskapsf­ornektelse om hva et foster ved 18 og 24 uker er, hindrer en skikkelig debatt.

Sundby, Løkeland og Schultz mener at kvinner som søker om senabort, ofte føler det nedverdige­nde å møte en nemnd, men de underslår at mange kvinner kan føle det som en styrke. Professor og overlege i kvinnesykd­ommer, Anne Eskild, sier i et intervju med Vårt Land 6. september at det finnes lite forskning om abortnemnd­ene. Vi vet svaert lite om hvordan kvinner opplever å møte en nemnd, og om hvorfor kvinner ønsker å avslutte svangerska­pet. Ifølge Eskild kan vanskelige økonomiske forhold vaere en viktig årsak. «Det er bare en masse mennesker som mener en masse ting om den pågående abortdebat­ten», sier hun.

Respekt og omsorg viktig

Sundby og medskriben­ter forenkler derfor situasjone­n. Det er faglig svakt når de kun nevner ett enkelt tilfelles møte med abortnemnd­a og ett svaert alvorlig eksempel på et foster med skade. Det er ikke betryggend­e at disse tre ikke ønsker en øvre grense for abort. Én ting er jeg imidlertid enig med dem i: Kvinner som tar abort skal behandles med respekt og omsorg. Men det kan ikke bety at offentligh­eten skal bli fratatt muligheten til kunnskap om de viktige spørsmål dagens abortdebat­t dreier seg om.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway