Aftenposten

Den nye intolerans­en

Tanken om ytringsfri­het hviler på verdier som utgjør selve kjernen i toleranseb­egrepet.

- Einar Øverenget filosof

«Jeg er dypt uenig i det du sier, men vil til min død forsvare din rett til å si det.» Voltaire formulerte med denne setningen selve kjernen i forsvaret av ytringer: Jeg må ikke like det du sier, eller vaere enig med deg for å forsvare din rett til å ytre deg.

Nå represente­rer ikke ytringsfri­het og forsvar av ytringsfri­het en uttømmende definisjon av toleranse, men tanken om ytringsfri­het hviler på verdier som utgjør selve kjernen i toleranseb­egrepet: En grunnlegge­nde respekt for den enkeltes rett til å leve sitt liv slik han eller hun ønsker det – og dermed også en grunnlegge­nde respekt for retten til å gi uttrykk for sine oppfatning­er. Her ligger også en begrensnin­g: Det er ikke bare en rettighet, det er også enn plikt. Du skal ikke ytre deg på en måte som fratar andre retten til nettopp det samme.

Det tankevekke­nde i dag er den økende anerkjenne­lsen av ytringer som bestrider andres rett til å ytre seg. Jeg er dypt uenig i det du sier, og vil derfor hindre deg i å si det.

Hva kjennetegn­er toleranse?

Det er blitt hevdet at toleranse er en av de sentrale moderne dydene, men selv om det nok kan stemme, betyr det på ingen måte at vi har en klar oppfatning av hva som kjennetegn­er toleranse og hva som skiller den fra andre dyder som vi er opptatt av, som for eksempel medlidenhe­t, nestekjaer­lighet og barmhjerti­ghet.

Et godt sted å starte for å forstå et begrep, er å forsøke å fastlegge selve grunnbetyd­ningen. Ordet toleranse kommer fra det latinske tolerare og tolerantia, som betyr det å utholde og å vise overbaeren­het. Siden det ikke krever overbaeren­het eller utholdelse å forholde seg til det man liker eller opplever som positivt, så forutsette­r toleranse at man i utgangspun­ktet har en negativ oppfatning av et fenomen som man deretter da allikevel kan velge å utholde eller møte med overbaeren­het.

Med andre ord, det som aktiverer toleransen, er noe som vekker ditt misbehag, din avsky, ja, endog din forakt og ditt hat.

Toleranse starter ikke med overbaeren­heten – den starter med det som du kan velge å utholde.

Krever en negativ holdning

For å forstå hva toleranse handler om, er det viktig å holde fast ved dette som selve utgangspun­ktet: Den krever en negativ holdning til et fenomen. Det er samtidig viktig å forstå at toleranse ikke handler om å fornekte eller underkjenn­e sine umiddelbar­e negative holdninger eller reaksjoner, det handler snarere om å ha disse, men allikevel velge å baere over med det som vekker disse negative opplevelse­ne. Når du tolererer noe, betyr ikke det at du plutselig liker det du tidligere var uenig i, foraktet eller avskydde. Toleranse endrer ikke din opprinneli­ge negative oppfatning, det er snarere en måte å håndtere den på.

Med andre ord, toleranse er ikke en umiddelbar følelsesme­ssig reaksjon, det er en prinsipiel­l holdning som er tuftet på refleksjon. Det er noe vi kan velge selv om vår umiddelbar­e følelsesme­ssige reaksjon forteller oss noe annet. Det er det vi kan kalle en annen-ordens prinsipiel­l reaksjon rettet mot en første-ordens umiddelbar reaksjon.

I stand til å forhindre ytring

Toleranse handler imidlertid ikke bare om at man har en negativ opplevelse av et fenomen, men at man i utgangspun­ktet også er i stand til eller i posisjon til å forhindre dette. Dine meningsytr­inger vekker et dypt misbehag hos meg, og jeg er også i stand til å hindre at du får ytre deg.

Med andre ord, toleranse er et fenomen som gjør seg gjeldende når man i tillegg til å ha en negativ opplevelse av noe eller noen, også er i stand til å forhindre dette man har en negativ opplevelse av. Det er mange måter å forhindre en ytring eller en person på, alt fra usynliggjø­ring, stigmatise­ring og sjikane, til trusler, aggresjon og direkte bruk av vold kan benyttes – og blir også benyttet, for eksempel for å frata mennesker en mulighet til å ytre seg.

Men toleransen er først aktualiser­t når en person som har negative oppfatning­er av et fenomen, og som også er i stand til eller i posisjon til å forhindre det, allikevel velger å ikke gjøre det. Det er i selve dette valget at toleransen kommer til uttrykk: Jeg er sterkt uenig i det du sier, jeg er i posisjon til å hindre deg å si det, men jeg velger ikke å gjøre det.

Vi har all rett til uenighet

Men hva da om mennesker ikke er villige til å ta det valget og i stedet forsøker å forhindre ytringer de er uenige i? Det som bekymrer, er at i økende grad så handler samfunnsde­batten om nettopp det: At enkelte bør fratas muligheten til å ytre seg. Det er ikke motargumen­ter som kommer til uttrykk, men snarere vurderinge­r av hvorvidt noen burde fått anledning til å ytre sin mening. Det er simpelthen en økende anerkjenne­lse av intolerans­e i samfunnsde­batten.

For å bremse den utviklinge­n er det viktig å understrek­e følgende: Selv om vi skal respektere andres rett til å ytre seg, innebaerer det på ingen måte at vi skal respektere selve ytringen. Vi har all rett til å vaere uenige, ja endog til å avsky meninger som blir fremsatt, og vi har all rett til å utfordre andre menneskers synspunkte­r med argumenter – og også vaere så pågående i debatten at det kan oppleves som en belastning for dem som utfordres.

Sjekke egne standpunkt­er

En helt sentral drivkraft for menneskeli­g utvikling er nettopp å møte ytringer vi er uenige i – det vaere seg politiske, moralske eller vitenskape­lige, for å nevne noen – med motargumen­ter. Grunnen til det har ikke bare med respekt for det enkelte individ å gjøre, men også med det faktum at vi mennesker til stadighet tar feil. Om vi ikke tillater ytringer vi er uenige i, vil vi også frata oss selv muligheten til å sjekke ut om egne standpunkt­er holder vann og slik sett skjerpe egen forståelse.

Det er viktig å huske på følgende: Det som kjennetegn­er fremvekste­n av autoritaer­e og totalitaer­e politiske regimer, er at muligheten til å ytre seg systematis­k avskaffes – enten ved trussel om vold eller ved å fjerne selve plattforme­n. Ethvert krav om at mennesker ikke bør få ytre seg baerer i seg en kime til ensretting som nettopp kjennetegn­er slike regimer. Tross alt, nasjonalso­sialismen i Tyskland og stalinisme­n i Sovjet vant ikke frem fordi de vant debattene – men fordi de fjernet dem.

Nasjonalso­sialismen i Tyskland og stalinisme­n i Sovjet vant ikke frem fordi de vant debattene – men fordi de fjernet dem.

 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Det er bekymrings­fullt at samfunnsde­batten i økende grad handler om at enkelte bør fratas muligheten til å ytre seg, skriver filosof Einar Øverenget.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Det er bekymrings­fullt at samfunnsde­batten i økende grad handler om at enkelte bør fratas muligheten til å ytre seg, skriver filosof Einar Øverenget.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway