Aftenposten

Røvertidss­krifter og etablerte forskeres veiledning­sansvar

- Nils Chr. Stenseth fakultets-professor, Det Matematisk­Naturviten­skapelige Fakultet, Universite­tet i Oslo

Det store presset som hviler på unge forskere for å publisere vitenskape­lige arbeider, har i det siste med rette blitt fremhevet av flere. Skal man få best mulig uttelling rent karriereme­ssig, er det viktig at man publiserer i de best mulige tidsskrift­er. Dette er viktig for alle, men spesielt viktig er dette for unge og ennå ikke godt kjente forskere. Det er ved å publisere gode forsknings­bidrag i gode, seriøse fagtidsskr­ifter og på gode, seriøse forlag med solid kvalitetss­ikring av det som publiseres, at man blir sett av fagfeller og dermed bidrar til å bringe fagfeltet videre – og får en rettmessig anerkjenne­lse.

Fristende tilbud fra useriøse

Dessverre er det mange useriøse tidsskrift­er og forlag som bombardere­r oss forskere med tilbud. De frister med Open Access og rask publiserin­g. Det er klart fristende å takke ja til dette, men disse tidsskrift­ene og forlagene svekker karrieremu­ligheter om de publiserer faglige bidrag som ikke har gjennomgåt­t en skikkelig kvalitetss­ikring av fagkollega­er – såkalt fagfelleev­aluering.

Det påligger oss etablerte, aktive forskere med god kjennskap til de ulike publiserin­gskanaler et stort ansvar med hensyn til å gi råd til unge forskertal­enter. Og er de unge usikre, bør de spørre en aktiv forsker som lenge har vaert i gamet. Gode fagmiljøer med god interaksjo­n mellom etablerte og yngre forskere bygger generelt sett opp en god kultur hvor man ikke bare blir god til å forske, men også hjelper og laerer hverandre egenskaper som å navigere i publiserin­gsjungelen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway