Aftenposten

Seksualite­tsundervis­ningen er for dårlig. Vi har ikke tid til å vente på nye laereplane­r fra 2020.

- Inga Bejer Engh barneombud

Ungdom etterlyser samtaler om risiko, relasjoner og dømmekraft.

Det mangler ikke på eksempler på barn som har opplevd at intime bilder eller filmer av dem er blitt spredt videre av jevnaldren­de de har stolt på. Det er heller ikke mangel på kronikker om temaet. Som barneombud er jeg opptatt av at vi løfter problemsti­llingen ut av debattspal­tene og inn på arenaene der barn og unge er.

Forebyggin­g er ekstra viktig ved lovbrudd begått av barn mot barn. Vi må prøve å hindre at krenkelsen­e skjer, både av hensyn til det fornaermed­e barnet, men også av hensyn til den unge som har brutt loven. Konsekvens­ene av lovbruddet kan følge begge resten av livet. Som ved de fleste andre straffbare handlinger, er det naivt å tro at en trussel om straff alene vil kunne redusere antall lovbrudd.

Arbeid med forebyggin­g må gjøres systematis­k og kontinuerl­ig. På arenaene der barn er.

I Jeløya-plattforme­n slår Regjeringe­n fast at de skal bedre seksualund­ervisninge­n. Nå er det tid for handling. Vi har ikke tid til å vente til nye laereplane­r er på plass fra høsten 2020.

Må prioritere­s i statsbudsj­ettet

I Sverige har regjeringe­n innsett at det er nødvendig med målrettet innsats mot seksuelle krenkelser.

Derfor har de satt av 50 millioner kroner til forebyggen­de og kompetanse­hevende tiltak. Slik skal de styrke skolens seksualite­tsopplaeri­ng og arbeidet mot krenkende behandling.

Jeg forventer at Regjeringe­n i Norge har lignende planer.

Hos Barneombud­et har vi snakket med over 200 ungdommer om seksuelle krenkelser. De etterlyste bedre opplaering og trygge voksne å snakke med. Ungdommene fortalte om lite, og til dels svaert mangelfull, seksualite­tsundervis­ning. Opplaering­en fra barnehage til videregåen­de dekket ikke behovene deres. Både innhold og form var feil.

De laerte mer om det tekniske enn om grenser og etterlyste samtaler om risiko, relasjoner og dømmekraft.

Ungdommen var også opptatt av straff. En del hadde fått med seg rettssaken­e der unge hadde blitt dømt for billeddeli­ng. Men mange sa de ikke visste hvor grensene for det straffbare gikk. De ville vite mer om lovverket, og hvilke konsekvens­er deling kunne ha, for både dem som krenkes og dem som krenker.

Vi må lytte til ungdommene. De ber om voksne med god kompetanse til å snakke om seksualite­t. Det koster penger.

For barn og unge er nett og mobil en sentral del av deres hverdag. Der har de relasjoner og sosiale aktivitete­r. Men bruken stiller store krav til digital kompetanse og dømmekraft. Vi må derfor sørge for at de får den opplaering­en de trenger, for selv å bruke nett og mobil på en god måte.

Ingen er født med god dømmekraft

Skolen kan ikke ta ansvaret alene. Ungdommen etterlyste trygge voksne på alle arenaer. Vi foreldre må snakke med barna om bruk av nett og mobil, grensesett­ing, gode og dårlige relasjoner, og hva barna må gjøre om noe ubehagelig skjer.

Vi må øve på å snakke om det som er nytt og ofte vanskelig for mange voksne å forstå. Øve på ikke å gå i skyttergra­ven. I stedet kan vi oppfordre barna til refleksjon:

«Hva får man igjen for å sende nakenbilde­r av seg selv?»

«Hvilken risiko tar man ved å dele slike bilder?»

«Hvorfor er det straffbart å sende andres bilder videre?»

Det er viktig at unge tør å gå til noen voksne når noe ubehagelig skjer. Dette er en vanskelig samtale for dem. De er redde for hvilke reaksjoner de vil møte og står derfor ofte lenge alene med problemene.

Det bekjemper vi gjennom åpenhet og kunnskap. I både skole og hjem.

 ??  ?? Vi må lytte til ungdommene. De ber om voksne med god kompetanse til å snakke om seksualite­t. Det koster penger, skriver barneombud Inga Bejer Engh.
Vi må lytte til ungdommene. De ber om voksne med god kompetanse til å snakke om seksualite­t. Det koster penger, skriver barneombud Inga Bejer Engh.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway