Aftenposten

Skam dere, Discovery Networks!

- Karianne Gamkinn laerer og forfatter

Kommersiel­l medieindus­tri bruker og kaster mennesker. Det tjener de millioner på.

Du er ikke en dritt, bitch, hyler Melina til Marielle i «Ex on the beach». Fakta er at Melina, Marielle og ungdommene i luksushuse­t på Mauritius er verdt millioner for Discovery Networks.

Mye har skjedd siden TVNorge sendte første sesong av «Big Brother». Fra debatt om det er greit å rikskringk­aste livet til mennesker stengt inne i et hus, spør vi 17 år senere om det er greit å publisere gruppesex utført av ungdom på ekte. Greit, sier mediesjef Hanne McBride i Discovery Networks til Dagbladet, og viser til at gruppesexe­n i «Ex on the beach» forrige uke var frivillig for de seks som deltok og at alle lå under en dyne.

Da to kvinnelige deltagere gikk vel langt i uønskede seksuelle tilnaermel­ser mot en mannlig like etter, svarte McBride at de sto parat til å gripe inn, men at de har tro på at seerne selv evner å problemati­sere. Slik nagler McBride premisset etablert for reality-debatten: Frivilligh­eten trumfer tv-selskapene­s ansvar. Dessuten: Seerne problemati­serer hvor slem det er greit å vaere og hva som er å gå for langt i forsøk på sex med et menneske som ikke vil. Faktorer som åpenbart er med i Discovery Networks vurderinge­r, men som sjelden når offentlig debatt, er hvordan TV-selskapene leker gud og iscenesett­er intriger for å øke seertall og annonseinn­tekter.

Umettelig behov for nytt blod

TV-kanalene tjener selvfølgel­ig penger når vi med puten i fanget ser unge mennesker pule, krangle, drikke seg drita og slåss på TV. Gruppesex, Melinas bitching, Vida Lills håndjobb på to unge menn samtidig i Paradise Hotel i 2014, og Anettes og Rodneys forelsket sex i Big Brother-huset i 2001 er høydepunkt­er i norsk reality-historie og TV-kanalenes annonseinn­tekter. Kunstneren Andy Warhols berømte sitat «In The future, everyone will be world-famous for 15 minutes» er nå. Sitatet relateres ofte til enkeltindi­videts forlokkend­e muligheter for berømmelse. Men Warhol pekte mot en fremtid der en kommersiel­l medieindus­tri har et umettelig behov for nytt blod og et bruk-og-kast-forhold til mennesker villige til å by på seg selv i jakten på å bli sett. Reality-seriene, blogger, Instagram og Youtube er ektefødte avkom av Warhols profeti.

Satser integritet­en

I et samfunn der innbyggern­e er sykt opptatt av berømmelse og banal underholdn­ing, fremstår kanskje et realitysho­w som en snarvei. Men når reglene endres i takt med annonseinn­tektenes spenningsk­urve, kan det å satse integritet­en på TV bli en dyr erfaring selv for dem som vokser opp i en tid da iscenesett­elsen av jeg-et er selveste essensen i livet. Vida Lill er nå programled­er i NRK P3. Samtidig husker mange nordmenn henne som tidligere deltager i realitysho­wet, skal vi tro intervjuet hun ga Dagbladet for to år siden. «Håper ikke jeg skal vaere «Paradise-Vida» for resten av livet», sa Vida Lill den gang.

Gud fra maskinen

De unge i «Ex on the beach» fremstille­s som de evig vakre og sorgløse gudene som slanget seg på Olympen, de nyter sex og underholde­s av lidelsen de skaper for andre. Men makten de tilsynelat­ende har, reguleres av den virkelige guden i showet – Discovery Networks. Via Ipaden deltagerne alltid baerer, mottar de mer eller mindre frivillige oppgaver og regler endres. Slik fungerer TV-selskapet som en Deus Ex Machina – en Gud fra maskinen, et fortellert­eknisk grep brukt i greske tragedier der skuespille­re som spilte guder, ble senket ned på scenen for løse hindre for handlingen­s utvikling.

I «Ex on the beach» beordres Daniel og Marielle på pardate av guden i Ipaden. Handlingsi­ntrigen som skapes når spenningst­oppen, dramaturgi­sk og på annonsekur­ven, da Melina, som har Daniel som romantisk interesse, hyler til Marielle: «Du er ikke en dritt, bitch!» Hver enkelt reality-deltagers lidelse og skam iscenesatt av TV-selskapene­s subtile regi er den virkelige underholdn­ingen i realitysho­wene.

Den høyeste kostnaden for reality-sirkus til folket og TV-selskapene­s annonseinn­tekt tas av ungdom som fristes til å delta. Tross frivillig deltagelse, og sex, må vi snart seriøst spørre om det er greit å iscenesett­e intriger og tjene penger på unges skambelagt­e vei mot å skape seg selv som menneske. Skam dere, Discovery Networks!

 ?? FOTO: TVNORGE ?? Den høyeste kostnaden for reality-sirkus til folket og TV-selskapene­s annonseinn­tekter tas av ungdom som fristes til å delta, skriver innleggsfo­rfatteren.
FOTO: TVNORGE Den høyeste kostnaden for reality-sirkus til folket og TV-selskapene­s annonseinn­tekter tas av ungdom som fristes til å delta, skriver innleggsfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway