Aftenposten

Kanskje det ikke er så dumt å droppe den russegense­ren?

- Jente (17)

Jeg har alltid vaert en av dem som har tenkt at russen ikke er så kjipe og ekskludere­nde som alle sier. Det var frem til i dag.

I dag fikk jeg vite at min aller beste, og omtrent eneste naere, venn er med i en russegrupp­e. En gruppe jeg halvveis på tull foreslo at jeg kunne få bli med i. Det var visst ikke aktuelt. Vi går i andreklass­e, og jeg kjenner jeg gruer meg til russetiden allerede, nettopp fordi jeg ikke har en gruppe å høre til. Personlig kunne jeg ikke brydd meg mindre om jeg får vaere med på buss eller ikke, det er jo mange som synes det er dyrt og for mye stress. Men ikke engang å få vaere med i en gruppe? Det var ordentlig vondt.

Lillehamme­r videregåen­de har bestemt at elevene får anmerkning for å gå i russegense­re. Selv om jeg vet at det er kjipt når man legger mye tid og penger inn i et slikt prosjekt, er det viktig å tenke på resten av elevene på skolen også. Jo, det er kjipt ikke å få bruke genseren din på skolen, men du har mulighet til å bruke den resten av tiden din. I tillegg er du så å si sikret en fest i helgen, enten om den er åpen eller «dessverre bare for gruppen denne gangen».

Jeg har en oppfordrin­g til årets russ, årets andreklass­inger, og ikke minst dem som kommer etter oss. Tenk litt gjennom hva dere gjør og hvordan dere oppfører dere. Kanskje det ikke er så lurt at «alle» går med logoene sine på skolen og legger ut tusenvis av bilder på sosiale medier når dere vet at det er noen som sitter hjemme og vurderer å droppe russetiden fordi hun er redd for å feire den alene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway