Aftenposten

Kronikken

-

Det tankevekke­nde i dag er den økende anerkjenne­lsen av ytringer som bestrider andres rett til å ytre seg.

Samme dag lanserte Oslo Arbeiderpa­rti kampanjen «Hun bør stille». Denne kampanjen har som mål å fremme likestilli­ng i politikken gjennom å motivere flere kvinner til å stille til valg.

Regjeringe­n er passive

Der Arbeiderpa­rtiet tar grep for å fremme likestilli­ng, illustrere­r saken om Berit Svendsen hvordan Regjeringe­n fortsatt er passiv og lider av handlingsv­egring i likestilli­ngskampen. Når likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland (H) utrykker sin klare bekymring over Telenorsak­en, er det bra, men samtidig viser hun ingen tegn til å ville gjøre noe for å endre den strukturel­le utfordring­en som finnes for mange kvinner i naeringsli­vet. Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) har uttalt seg om saken rundt Berit Svendsen og Telenor. Begge ministrene mener at mangfold i ledelsen er en sak naeringsli­vet bør ta hånd om, dette skal komme naturlig fordi det skal vise seg å vaere lønnsomt.

Kommer ikke av seg selv

Det er klart at det vil vaere lønnsomt på sikt, men historien viser at likestilli­ng ikke kommer av seg selv. Både svangerska­pspermisjo­n, pappaperme­n og 40 prosent-loven om styresamme­nsetning har kommet gjennom politiske vedtak.

Hadde naeringsli­vet og lønnsomhet fått styre i slike saker, hadde utviklinge­n gått betydelig saktere. Når store, statseide selskaper til og med går i motsatt retning i 2018, tyder alt på at vi også her må komme med politisk handling for å få ting i gang. Det hjelper ikke bare å vaere «veldig skuffet».

Det meste av det moderne norske samfunnet vi alle nyter godt av, er bygget gjennom politisk vilje og handling for å sikre alle typer likestilli­ng mellom mennesker. Både i Telenor-sammenheng og generelt for naeringsli­vet, burde det skapes insentiver eller regulering­er som forsterker mangfold og likestilli­ng i ledelsen; ikke bare mellom kjønnene, men også økt andel av dyktige ledere som ikke er norske, hvite, middelaldr­ende menn. Det er ikke bare i politikken vi må endre holdninger og oppfordre kvinner til å stille. Vi må innføre tilsvarend­e i arbeidsliv­et og følge opp med egnede politiske vedtak.

 ??  ?? Simon Frigessi (19), leder, St. Hanshaugen AUF
Simon Frigessi (19), leder, St. Hanshaugen AUF

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway