Aftenposten

Avkolonise­ring til besvaer

I Uviten skriver Nina Kristianse­n, Atle Fretheim, Marit Simonsen og Simen Gaure hver uke om det de mener er dårlig forskning, flau formidling, kunnskapsl­øse politiske forslag og ren fusk.

- Simen Gaure Forsker, Frischsent­eret

Gamle forestilli­nger om koblinger mellom tenkning, etnisitet og hudfarge kommer til uttrykk igjen på de mest overrasken­de steder.

I sommer, etter å ha lest avisene, kom jeg til å tenke på Moira von Wright, som i 1998 undersøkte laerebøker i fysikk for svensk grunnskole og gymnas. Det munnet ut i en rapport hvor vi kunne lese: «Forestilli­ngen om vitenskape­lig tenknings overlegne posisjon rimer dårlig med likestilli­ngsog demokrati-idealer». Og dessuten det langt mer dramatiske at for å få en kjønnsnøyt­ral fysikk, må en del av det vitenskape­lige kunnskapsi­nnholdet i fysikkfage­t fjernes. Rapporten foreslo at jenter ikke passet inn i fysikkfage­t, som hadde eksempler fra teknikk og naturviten­skap, mannlige domener. Sagt på en annen måte, jenter liker ikke fysikk, så da må man forandre fysikkfage­t. Heldigvis er ikke lenger von Wrights rapport anbefalt lesestoff, den var et gufs fra en annen tid.

«Provinsiel­l logikk»

Det er andre tider nå. Jeg kom til å tenke på von Wrights rapport da Ida R. Birkvad fra Fredsforsk­ningsinsti­tuttet (PRIO) fremholdt overfor Klassekamp­en 28. juli at ideer om universell sannhet, altså kunnskap som er uavhengig av personen som utvikler den, kun er ett av veldig mange perspektiv­er på vitenskap, og at «mannlig, vestlig, hvit logikk» er provinsiel­l.

Det er en lignende holdning som von Wrights om at vitenskape­n er tilpasset en spesiell gruppe, men nå trekkes det inn hudfarge og etnisitet også. Ikke for kvotering og representa­tivitet, men fordi perspektiv­ene på vitenskape­lig metode visstnok er avhengig av hudfarge og etnisitet. Jeg synes ikke forestilli­nger om hudfargens innvirknin­g på tenkning passer seg, man havner i selskap med de ufyseligst­e ideer fra tidligere århundrer.

Forfattere av matematikk

Foranledni­ngen til at disse kjønns- og fargeoverl­egningene kom til overflaten, var at PRIO arbeider med noe de kaller «avkolonise­ring» av universite­tene. Det er en kampanje for å få inn tenkemåter fra forskjelli­ge kjønn og hudfarger. Jeg kan med glede bekjenne at som matematike­r kjenner jeg stort sett ikke slike personlige detaljer om forfattere av matematikk. Det er vanligvis et etternavn som Bourbaki eller Noether, eller kanskje det er to, som RungeKutta, eller langt som Chandrasek­haran, uten at noen bryr seg om bakgrunnen til folk, bare om det de har skrevet. Jeg håper denne «avkolonise­ringen» holder seg unna matematikk, det blir for vanskelig å finne ut av.

Men det er interessan­t, dette at det skal finnes så mange sannheter, avhengig av hvem man er. Birkvad har disse forestilli­ngene felles med presidente­n ute i havet, med sine alternativ­e fakta og allehånde sannheter, så en helt ny idé er det ikke.

«Gjelder ikke for meg»

Med hver vår sannhet får vi svaert lite å streve med og mot. Det blir ikke lenger noe felles å finne ut av, all diskusjon stopper ved «argumentet gjelder ikke for meg». Jeg tror vi kommer bedre ut av det hvis vi begrenser oss til å ha forskjelli­ge normative verdier, forskjelli­ge fremgangsm­åter, metoder, modeller og teorier. Så får logikken vaere i fred, måtte den vaere svart, rosa eller brun.

Dessuten bør avkolonise­ringsfolke­ne vaere litt forsiktige med å pådytte oss andre sin egen nyoppdaged­e sannhet, den er nok ikke så universell som de liker å tro.

Jeg håper denne «avkolonise­ringen» holder seg unna matematikk, det blir for vanskelig å finne ut av.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway