Aftenposten

Lillian Therese Skøien

- Henrik Emhjellen

Min kjaere venn, Lillian Therese Skøien, født Olsen, døde 20. august, vel 83 år gammel. Hun ble født på Vigmostad som datter av Birger Ulrich Olsen og Ingebjørg, f. Kile. Faren ble senere sogneprest på Hisøy ved Arendal, hvor hun tok sin sykesøster­utdannelse. Lillian gikk i pianolaere hos Ruth Bakke i Mandal og Olav Østvold i Arendal.

Hun flyttet til Oslo og ble sykesøster ved Solvang sykehjem, Ullevål sykehus og senere i hjemmesyke­pleien, hvor hun arbeidet til pensjonsal­deren. Hun var meget dyktig og samvittigh­etsfull i sin tjeneste og sa fra til ledere hvis hun syntes noe var mangelfull­t i systemet. Hun tenkte alltid på sine pasienters beste og ble derfor virkelig elsket av disse. Lillian fant stor glede i å gi oppmuntrin­g og ros til sine medmennesk­er.

Hun stiftet familie da hun møtte sin mann, byråsjef i Finansdepa­rtementet Torger Skøien.

Lillian som person var snill, raus, vennlig og dannet. Hun beholdt sin blide sørlandsdi­alekt og holdt sitt kunstpryde­de hjem velstelt med piano som viktig inventar og nydelige blomster til enhver tid. Lillian var gjestfri, og hun mottok ofte sin familie der.

Blant hennes mange interesser fremheves forkjaerli­ghet for klassisk musikk, saerlig aktivt pianospill gjennom ulike faser i sitt liv, der hun som utøvende var en meget dyktig amatør. Hun behersket store og krevende verker. I senere år gikk hun som privatelev hos den kjente pianist og musikklaer­er Hanna-Marie Weydal. Spesielt givende var det å samtale med Lillian om musikk, der hun hadde stor innsikt generelt, spesielt som utøvende pianist.

Lillian fant tid til reiser sammen med sin mann og datter til Paris og London. Hun besøkte også sin søster Reidun i Bergen, hvor de deltok på Festspille­ne, gikk på teater osv. Sammen reiste de også til Helsinki og Wien, der de overvar konserter, blant annet på operaen i Wien. Italia og Sicilia sto også på reiseprogr­ammet. Hun imøteså opplevelse­r, og på turer erfarte Reidun henne som sprudlende og nysgjerrig etter å se steder, kunst og fremfor alt høre musikk.

Våre tanker går nå saerlig til hennes naermeste, datteren Bjørg Lillian med familie og Reidun.

Vi ønsker fred over hennes minne.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway