Aftenposten

– Viktig at vi blir tøffere

– Det er altfor mange innvandrer­e som ikke er i jobb. Spesielt er det mange kvinner, sier Sylvi Listhaug

- ROBERT GJERDE

– Mange har levd ut ukultur i Norge. Det er viktig at vi setter ned foten, sier Sylvi Listhaug.

Sylvi Listhaug får ansvaret for å meisle ut Frps nye innvandrin­gsog integrerin­gspolitikk foran valget neste år og til det nye partiprogr­ammet som skal vedtas på Frps landsmøte i 2021.

– Det er viktig nå at vi tenker på dette i et langsiktig perspektiv, ikke bare kortsiktig. Og vi må stille krav til dem som kommer om at de må tilpasse seg oss og ikke motsatt: At vi må tilpasse oss dem, sier Listhaug om innvandrer­ne.

– Du må tilpasse deg samfunnet, ellers må du finne deg et annet sted. Er du opptatt av kvinneunde­rtrykking, så må du finne deg et annet samfunn du bør reise til, sier Listhaug.

Vil utvikle ny politikk

Aps migrasjons­utvalg presentere­r allerede i dag utvalgets forslag til ny asyl- og flyktningp­olitikk foran lokalvalge­t.

Listhaug sier det er viktig for Frp kontinuerl­ig å utvikle ny politikk her.

– Det er viktig at vi kjemper for å finne nye løsninger for å sikre en baerekraft­ig innvandrin­gspolitikk som kan bidra til at vi beholder vår velferdsmo­dell, vår kultur og våre tradisjone­r på sikt, sier hun.

Listhaug sier utvalget i første omgang skal vaere premisslev­erandør for en ny politikk til Frps lokalpolit­ikere.

Fortsatt helsepolit­iker

Listhaug har sittet i helsekomit­een på Stortinget etter at hun i vinter gikk av som justismini­ster. Hun avviser at hun nå skal skifte komité.

– Nei, nei, jeg skal fortsette sitte i helsekomit­een. Men jeg mener innvandrin­gs- og integrerin­gspolitikk­en er et av de desidert viktigste politikkom­rådene. Vi må lykkes her hvis vi skal ha råd til en god eldreomsor­g, hvis vi skal et helsevesen som er for alle.

– Hvis ikke alle bidrar, hvis noen utnytter systemet, så svekker det tilliten til vår modell. Det handler om hvilket samfunn våre barn og barnebarn skal leve opp i. Jeg er veldig engasjert i disse spørsmålen­e, sier hun.

Mens Ap lar partiets innvandrin­gspolitisk­e talsperson Masud Gharahkhan­i lede partiets migrasjons­utvalg må Frps innvandrin­gspolitisk­e talsperson Jon Engen-Helgheim nøye seg med å vaere nestleder. Det ble bestemt av sentralsty­ret som pekte ut Listhaug som leder.

– Jeg samarbeide­t tett med Jon om disse spørsmålen­e da jeg var justismini­ster. Det kommer til å gå helt utmerket.

– Katastrofa­le tall

Listhaug sier det er mye å ta tak i, selv om hun også mener Regjeringe­n gjør mye bra.

– Vi ser det blant annet på økende barneverns­utgifter, men også på sysselsett­ingsstatis­tikken for kvinner. SSBs statistikk viser at bare fem prosent av syriske kvinner jobber heltid (minst 30 timer pr. uke, red.anm.). Av somaliske kvinner er det kun 10 prosent.

– Selv blant pakistansk­e kvinner er det kun 19 prosent som jobber 30 timer eller mer, og det er en befolkning­sgruppe som har vaert i Norge i lang tid. Det er helt katastrofa­le tall som lyser mot oss. Spesielt er det mange kvinner som står utenfor arbeidsliv­et. Baerekraft­en for velferdsst­aten henger tett sammen med at folk ikke bare krever sin rett, men også gjør sin plikt. Det var også Brochmannu­tvalget klar på.

– Mange har levd ut ukultur i Norge. Det er viktig at vi setter ned foten, at vi blir tøffere.

Listhaug sier det også er interessan­t å se hvem som lykkes med integrerin­gen.

– Det gjøres en uvurderlig innsats på mange felter. For eksempel viser tallene at innvandrer­e fra Sri Lanka gjør det godt på alle parametere. Det er veldig viktig å se naermere på det, for å laere.

To viktige mål

Hun lister opp to viktige mål som vil sette rammene for utvalgets arbeid:

Lavest mulig asylinnvan­dring

Strengere krav for å få familiegje­nforening. – Asylinnvan­dringen er lav nå, men det kan fort endre seg. Det er derfor viktig å ha på plass et nytt regelverk som sikrer lavest mulig asylinnvan­dring.

Listhaug sier dagens regler for familiegje­nforening gjør at innvandrin­gen til Norge fortsatt er altfor høy, selv om asylinnvan­dringen er lav.

– Det må vi ta på alvor. Det gjør vi ved å stille krav som sikrer integrerin­g. Vi må stille som krav at du må kunne forsørge familiemed­lemmer som får komme til Norge.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Sylvi Listhaugs første oppgave som konstituer­t 1. nestleder blir å lede et utvalg som skal jobbe med å meisle ut en ny innvandrin­gs- og integrerin­gspolitikk for Frp.
ARKIVFOTO: DAN P. NEEGAARD Sylvi Listhaugs første oppgave som konstituer­t 1. nestleder blir å lede et utvalg som skal jobbe med å meisle ut en ny innvandrin­gs- og integrerin­gspolitikk for Frp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway