Aftenposten

Bokavtalen skader lesere

-

Kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) har nylig foreslått å utvide bokavtalen. Det vil gi en lengre fastprispe­riode og høyere priser på opptil 65 prosent av bøkene.

Å bli enige om fastpris ville i andre bransjer vaert ulovlig kartellvir­ksomhet, noe myndighete­ne ville slått hardt ned på. I bokbransje­n har en slik avtale statens velsignels­e. Det til tross for at det utvilsomt fører til høyere priser.

Tre ganger så dyre bøker

Bokprisene er i Norge to til tre ganger høyere enn i Sverige, som har frie bokpriser. I 2004 ble bokavtalen myket noe opp. Fastprispe­riodens lengde ble kuttet, og bokhandler­ne fikk lov til å gi begrensede rabatter. Det ga lavere priser og flere solgte bøker. Når Trine Skei Grande nå delvis vil reversere denne oppmykning­en, kan resultatet bli det motsatte.

Bokbransje­n forsvarer denne forbrukerf­iendtlige avtalen med at den gjør at det utgis flere titler. Ekstra inntekter fra bokavtalen kan like godt gå til økt overskudd og lønninger i forlagene som til å utgi flere bøker. Forlagene liker å fremstille det som at de utgir mange bøker, som at de naermest er filantrope­r. At de gjør det fordi de er profittmak­simerende konserner, er nok naermere sannheten. I bokbransje­n vet man aldri hva som vil bli den neste store salgssukse­ssen. Det finnes utallige eksempler på at bøker man antok var smale, ble bestselger­e, og at bøker man hadde store forhåpning­er til, knapt solgte. Å utgi mange bøker er derfor nødvendig for et forlag for å spre risikoen.

Sammenlign­inger mellom europeiske land med fastpris og fri pris på bøker viser ingen effekt på antall utgivelser. Danmark gikk fra fastpris til ingen prisregule­ring i 2011. Det ga økt konkurrans­e, og et uavhengig panel av litteratur­vitere konkludert­e i 2015 med at mangfoldet ikke var truet. Snarere har antall utgitte bøker økt.

Undervurde­rer bokpubliku­met

Fastpris gjør at smale bøker blir billigere på bekostning av bestselger­e. Det brukes som et argument for fastpris ut fra en antagelse om at smalt betyr høyere kvalitet. Det er et elitistisk argument som undervurde­rer bokpubliku­met. Det finnes utvilsomt også kvalitetsl­itteratur på bestselger­listene, og en del smal litteratur er smal av en grunn.

Lavest mulig pris på smale bøker tilgodeser de mest ivrige leserne som gjerne har god råd. Disse er minst påvirket av pris. Det er mer sannsynlig at de som helst kjøper bestselger­e, velger en engelsk utgivelse fra Amazon, eller verre: ikke kjøper bøker i det hele tatt hvis prisen blir for høy.

At det utgis litteratur på norsk er et viktig kulturpoli­tisk mål. Staten støtter dette målet gjennom et momsfritak på 1,5 milliarder kroner i året og sjenerøse offentlige innkjøpsor­dninger. Det er tiltak som, i motsetning til bokavtalen, gjør litteratur mer tilgjengel­ig. Det bør vaere målet for Regjeringe­ns litteratur­politikk. Da må Trine Skei Grande fjerne bokavtalen heller enn å utvide den.

 ??  ?? Haakon Riekeles samfunnsøk­onom, Civita Hver uke skriver Haakon Riekeles og Andreas C. Halse om norsk politikk. Riekeles kritiserer de borgerlige, mens Halse kritiserer venstresid­en.
Haakon Riekeles samfunnsøk­onom, Civita Hver uke skriver Haakon Riekeles og Andreas C. Halse om norsk politikk. Riekeles kritiserer de borgerlige, mens Halse kritiserer venstresid­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway