Aftenposten

Rekordstor militaerøv­else

-

Over 300.000 russiske, kinesiske og mongolske soldater innledet i går den største militaerøv­elsen siden den kalde krigen. En øvelse på storkonfli­kt, mener NATO.

Øvelsen avholdes øst i Sibir og er ifølge Russlands forsvarsde­partement den største siden 1981. Foruten soldatene inngår 36.000 militaere kjøretøy, 1000 fly og 80 marinefart­øy i øvelsen.

Øver på storkonfli­kt

NATO mener øvelsen nok en gang viser hvor opptatt russerne er av å øve på «storkonfli­kt».

– Øvelsen passer inn i et mønster vi har sett over tid: et mer selvsikker­t Russland, med en betydelig økning av forsvarsbu­dsjettet og det militaere naervaeret, sier NATOs pressetals­kvinne Oana Lungescu.

– De siste årene har vi sett en betydelig militaer oppbygging i Russland, inkludert rundt Østersjøen og Svartehave­t og i Middelhave­t. I tillegg har Russland vist vilje til å bruke militaerma­kt mot naboland, for eksempel Ukraina og Georgia, sier hun.

Avviser kritikk

En talsmann for president Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, har tidligere avvist NATOs kritikk. Han mener det er høyst forståelig at Russland ønsker å kunne forsvare seg mot det han kalte «en ofte aggressiv og uvennlig» omverden. (NTB)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway