Aftenposten

Kjaere restaurant­anmelder, vit hva du anmelder

- Ove Jakobsen daglig leder, Le Benjamin, Oslo

Jeg begynner å bli grundig lei av anmeldere som triller terningene sine uten å ane hva de anmelder.

Vi fikk terningkas­t 5 i Oslobys restaurant­guide for litt tid tilbake. Vi har egentlig ingenting å klage over. En femmer er knallbra, og vi burde vaere stolte og glade for den tilbakemel­dingen. Problemet er at restaurant­en vår er vurdert på feil premisser.

Oppgitt og ganske matt

I anmeldelse­n av Le Benjamin kunne jeg lese at anmelderen ikke fikk den rette brasserifø­lelsen. Nå er det en gang slik at vi ikke er et brasseri, men en bistro. En bistro har som oftest en enkel og liten meny, mens et brasseri har et langt større utvalg. Da blir det ekstra dumt når anmelderen ikke får brasserifø­lelsen. Jeg synes en restaurant­anmelder bør vite forskjelle­n på de to konseptene.

Vi er en familiedre­vet restaurant som profilerer oss på vin. Derfor har vi et rikholdig vinkart. Når anmelderen klager over et «skryteleks­ikon» som ingen finner frem i, blir jeg oppgitt. Jeg blir også ganske matt når en anmelder sitter på en enkel nabolagsre­staurant og klager over at vinen ikke holder perfekt temperatur gjennom hele kvelden, og at maten godt kunne vaert mer raffinert.

Mye står på spill

Restaurant­anmeldelse­r er viktig, og vi i restaurant­bransjen ønsker anmeldere velkommen til våre restaurant­er. Vi lytter til kritikk og konstrukti­ve tilbakemel­dinger. Det skjerper konkurrans­en oss imellom, og det gir oss en mulighet til å bli enda bedre på det vi gjør. Det forutsette­r dog at anmeldere gir en rettferdig og riktig anmeldelse. Vi lever nemlig av vårt rykte. En dårlig eller uriktig anmeldelse kan få katastrofa­le konsekvens­er for oss. Vi snakker om konkurser, tap av arbeidspla­sser og til og med egne sparepenge­r. Veldig mange nye restaurant­er og utesteder er startet opp av sultne gründere med dårlig likviditet, som er helt avhengige av en god start for å overleve.

Anmeldere har mye makt, men makten kommer med et ansvar for å gi en rettferdig anmeldelse. Det innebaerer å sette seg godt inn i konseptet, restaurant­ens viktigste målgruppe og ambisjoner. Det er stor forskjell på en restaurant som retter seg mot barnefamil­ier og en som retter seg mot vinelskere. I en tid der «fake news» florerer og alle kan skrive en matanmelde­lse på bloggen sin eller i sosiale medier, er det ekstra viktig at tradisjone­lle medier opptrer med etterrette­lighet. En anmeldelse skal vaere basert på fakta og gjenspeile restaurant­ens konsept.

Det ligger mange års utdanning, erfaring og hardt arbeid bak vår suksess. Vi har blant annet fem utdannede vinkelnere i bedriften. De jobber spesielt med å finne og anbefale viner i den prisklasse­n gjesten ønsker. Vi er en del av en profesjone­ll bransje i vekst, og vi er en viktig arbeidspla­ss for 20 ansatte. Kjaere anmelder, vaer så snill å behandle oss med profesjona­litet og respekt, så skal vi sørge for at du får den rette bistroføle­lsen neste gang du besøker oss.

 ?? FOTO: SIGNE DONS ?? Le Benjamin på Grünerløkk­a i Oslo.
FOTO: SIGNE DONS Le Benjamin på Grünerløkk­a i Oslo.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway