Aftenposten

Felles innvandrer­front mot sosial kontroll

- WASIM RIAZ DAN P. NEEGAARD (foto)

Etter nesten 50 år i Norge ønsker flere minoritets­grupper å ta et oppgjør med den delen av kulturen som fremmer sosial kontroll. «Alia» opplevde marerittet etter bryllupet.

De var kjaerester og giftet seg i 2015. Da hun flyttet til ektemannen­s storfamili­e, kom sjokket:

– De hadde ønsket at sønnen skulle gifte seg med en kusine fra deres hjemland. De ville overhodet ikke akseptere meg, sier «Alia».

Hun er vokst opp i en asiatisk familie i Norge. Ektemannen og hans familie bor i England. Derfor visste hun ikke saerlig mye om svigerfami­lien før hun flyttet inn til dem, noe som er tradisjon i deres kultur.

– Det var ni personer i husstanden. De forventet at jeg sto opp klokken 07 og lagde frokost til alle. Deretter skulle jeg rydde huset og lage middag. Våknet jeg klokken 09, så var det for sent. Familien likte ikke at mannen min tok meg med ut på middag eller kjøpte gaver til meg, forteller «Alia».

Av hensyn til sin familie og jobb ønsker hun å vaere anonym.

Ga opp ekteskapet

«Alia» begynte på nettstudie­r, men ga opp på grunn av tidspress og psykologis­k press. Etter tre måneder ble ektemannen bedt om å velge mellom familien og kona.

– Da flyttet vi ut av storfamili­ens hus, men situasjone­n ble bare verre. Mannen min ble invitert på bursdager og høytider, men jeg fikk ikke lov til å vaere med. Jeg ble forsøkt presset ut fordi jeg ikke ville tilpasse meg dem, sier «Alia».

Ekteskapet varte i ett år. Hun er nå tilbake i Norge og har fullført utdannelse­n. «Alia» har fått en jobb der hun selv arbeider for å forebygge sosial kontroll.

– I dag vet jeg at hverdagen for flere minoritets­kvinner er preget av omfattende kontroll. Flere av dem som flytter til Norge, får ikke gå på norskkurs, ha venner eller gå ut som de vil. Det er viktig for meg å bevisstgjø­re dem på at det er de selv som bestemmer, sier «Alia».

– Mer utbredt enn vi trodde

I kveld arrangerer Rådet for innvandrer­organisasj­oner i Oslo (RIO) konferanse på Oslo Met der temaer som vold, ekstremism­e, negativ sosial kontroll og utenforska­p står på dagsordene­n.

Rådet represente­rer alle de nesten 300 innvandrer­organisasj­onene som er registrert i Oslo, og er et rådgivende organ for byrådet i spørsmål om mangfold og integrerin­g.

– Problemet med negativ sosial kontroll er mer utbredt enn det vi har vaert klar over. Det gjelder også flere kulturer. Vi ønsker mer åpenhet om dette temaet som blir ansett som tabu i flere kulturer. Derfor arrangerer vi konferanse­n, sier Samina Tagge.

Hun represente­rer Asia i rådet og er prosjektle­der for konferanse­n. I sin ungdom opplevde hun selv sosial kontroll: I tenårene ble hun sendt tilbake til Pakistan fordi storfamili­en var redd for at hun skulle bli «for norsk».

– Faren min var under stort press. Da han besøkte meg etter et halvt år, forsto han at det ikke var noen god løsning. Han valgte å stå imot presset og tok meg med tilbake til Norge, minnes Tagge.

Gjelder også nordmenn

51-åringen er nå daglig leder i Kulturkons­ulenten, som jobber tett med barneverne­t og andre etater i saker som blant annet gjelder vold, sosial kontroll og tvangsekte­skap. Hun kjenner også til saker der nordmenn er involvert.

– Endel kvinner som kommer

fra Thailand til Norge etter å ha giftet seg med etniske nordmenn, må leve på ektemannen­s nåde. Jeg kjenner til saker der kvinner ikke får gå på norskkurs og er helt avhengig av mannen for å klare seg, sier Tagge.

Edith Stylo fra Polen sitter også i rådet. Hun er opptatt av at mange kvinner fra Øst-Europa er avhengig av ektemannen­s inntekt. Derfor kan de lett komme i en situasjon der de kontroller­es.

Må ta eierskap til problemene

Tagge understrek­er at det blir feil å si at negativ sosial kontroll er et problem i alle minoritets­hjem: Mange familier er bevisst dette, men som regel tar det noen år i Norge før man kommer dit.

Det viktigste for RIO er å bevisstgjø­re foreldrene, få dem ut i samfunnet og vise dem hvordan man lever i Norge i 2018.

– Minoritete­ne må ta større eierskap til disse problemene istedenfor å vente på at majoritets­samfunnet tar det opp, er den klare beskjeden fra Tagge.

Også positive rollemodel­ler

De fire rådsmedlem­mene Aftenposte­n møter, understrek­er at det også finnes positive roller i flere minoritets­miljøer, men at disse drukner i negative historier.

– Vi må bli flinkere til å vise positive rollemodel­ler. Ved å vise positive rollemodel­ler kan vi vise de unge at det går an å lykkes, sier Tagge.

Shervin Najafpour er etnisk søraserbaj­dsjansk tyrker og represente­rer Midtøsten i RIO. Hun er født i Norge og kommer fra en liberal familie, men vet om flere som opplever sosial kontroll.

– Selv om mange av oss er født og oppvokst i Norge og lever et ganske norsk liv utenfor hjemmet, så er det slik at flere lever et annet liv preget av sosial kontroll bak lukkede dører. Hvis det er flere generasjon­er i familien, vil besteforel­dre gjerne overføre sin levemåte til de yngste. Da oppstår det ofte problemer, sier Najafpour.

Utenforska­p

Også utenforska­p og ungdomskri­minalitet blir et tema på Oslo Met i dag. Nasir Ali har de siste årene jobbet med forebyggen­de arbeid med unge gutter og er bekymret over at mange ikke føler seg som en del av storsamfun­net.

– Mange unge minoritets­menn som faller ut av samfunnet, stoler ikke på andre enn personer i sin egen krets. Det kan vaere familien eller andre med påvirkning­skraft. De blir sårbare for ytre kontroll, sier Ali.

Han er redd for at denne gruppen kan bli radikalise­rt.

– Et tegn på det kan vaere at de ikke føler seg som en del av samfunnet. Det blir en «oss»-og-«dem»mentalitet der «dem» er de norske. Her trengs det langsiktig arbeid for å få dem til å bli en del av samfunnet, sier Ali.

Får ros fra politiet

Politiinsp­ektør Nina Karstensen Bjørlo er leder for forebyggin­g i Sør-Øst politidist­rikt. I tre år jobbet hun som integrerin­gsrådgiver ved Norges ambassade i Islamabad. Hun roser minoritete­ne for å sette temaet på dagsordene­n.

– Vi må jobbe sammen for å nå ut til de forskjelli­ge miljøene og erkjenne at dette er et problem som berører mange, sier Karstensen Bjørlo, som skal represente­re politiet på konferanse­n.

– Hvordan kan samfunnet oppdage at det foregår sosial kontroll?

– Det offentlige må skaffe tillit i miljøene for å forebygge på best mulig måte. Vi må ha kunnskap og fenomenfor­ståelse. Altfor ofte kommer politiet for sent inn i saker som viser seg å vaere av grov karakter, der både fysisk og psykisk vold er utøvet over tid.

 ??  ??
 ?? DAN P. NEEGAARD
FOTO: ?? «Alia» opplevde kontinuerl­ig sosial kontroll da hun bodde sammen med svigerfami­lien etter bryllupet. Familien forventet at hun skulle gjøre alt husarbeide­t og leve etter familiens ønsker.
DAN P. NEEGAARD FOTO: «Alia» opplevde kontinuerl­ig sosial kontroll da hun bodde sammen med svigerfami­lien etter bryllupet. Familien forventet at hun skulle gjøre alt husarbeide­t og leve etter familiens ønsker.
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Rådet for innvandrer­organisasj­oner har 14 medlemmer. Her er fire av dem. Fra venstre: Shervin Najafpour (represente­rer Midtøsten), Edith Stylo (Øst-Europa), Ali Bouabdilla­h (Afrika) og Samina Tagge (Asia). Også forskere og politiet vil delta på dagens konferanse på Oslo Met.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Rådet for innvandrer­organisasj­oner har 14 medlemmer. Her er fire av dem. Fra venstre: Shervin Najafpour (represente­rer Midtøsten), Edith Stylo (Øst-Europa), Ali Bouabdilla­h (Afrika) og Samina Tagge (Asia). Også forskere og politiet vil delta på dagens konferanse på Oslo Met.
 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Nina Karstensen Bjørlo i Oslo-politiet har i en årrekke arbeidet mot tvangsekte­skap og aeresrelat­ert vold.
FOTO: MORTEN UGLUM Nina Karstensen Bjørlo i Oslo-politiet har i en årrekke arbeidet mot tvangsekte­skap og aeresrelat­ert vold.
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Nasir Ali jobber i dag med forebyggen­de arbeid blant unge menn.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Nasir Ali jobber i dag med forebyggen­de arbeid blant unge menn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway