Aftenposten

Fritt skolevalg kan stå for fall i Oslo

Nå starter byrådet i Oslo jakten på andre inntaksmod­eller.

- HANNE MELLINGSAE­TER

Siden 2009 har karakteren­e alene avgjort hvem som kommer inn på de mest populaere videregåen­de skolene i Oslo. Det kan det bli slutt på.

Kritikerne kaller det gjerne karakterba­sert opptak. Tilhengern­e omtaler det somfritt skolevalg. Poenget er at det kun er karakterer som avgjør hvilken videregåen­de skole elevene kommer inn på.

Årets tall viser igjen at det er store forskjelle­r mellom skolene i Oslo. Mens elevene som begynte på studiespes­ialisering på Elvebakken hadde et snitt fra ungdomssko­len på 5,4, var snittene på Hersleb og Ulsrud 3,2.

Årets Elvebakken-snitt er det høyeste Utdannings­etaten har sett siden de begynte å beregne gjennomsni­ttlig inntakspoe­ngsum i 2015/2016.

Nå setter byrådet ned et utvalg som skal vurdere andre inntaksmod­eller og levere en innstillin­g innen 15. januar 2020.

Enkelte rammes hardt

I utvalgets mandat skriver byrådet at kombinasjo­nen av fritt skolevalg og såkalt stykkprisf­inansierin­g, altså at skolene får penger pr. elev, rammer hardt på enkelte skoler.

«Dette fører til store klasser med mange elever med svaert lavt karaktersn­itt, ofte med store sosiale problemer, som har stort behov for tilrettele­gging», står det.

Det er ikke bestemt hvem som skal sitte i utvalget.

Modellene skal blant annet vurderes ut fra elevenes valgfrihet og i hvilken grad de bidrar til en mer mangfoldig elevsammen­setning når det gjelder karakterer, levekår og kjønn. De skal også bidra til å minske presset hos ungdom om å komme inn på de mest populaere skolene. Man har tidligere hatt modeller hvor også geografi spiller en rolle.

Mangler gode alternativ­er

Selv om skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n (SV) er kritisk til dages modell, avviser hun at det på forhånd er gitt at hun vil vrake den.

– Det er viktig at det blir en reell prosess i utvalget og derfor er det klokt å ikke konkludere på forhånd.

Byråden sier Oslo er i en saerstilli­ng i Norge når det gjelder videregåen­de skole.

– Vi har stor variasjon i skoletilbu­det, korte avstander og segregert bosetting. I denne situasjone­n mangler vi kunnskap om mulige alternativ­e inntaksmod­eller som vil fungere godt i byen. Det er dette utvalget skal bidra til.

Diskusjone­r internt i Ap

Høyre, Frp og Venstre har vaert de sterkeste tilhengern­e av karakterba­sert opptak, men også Ap, MDG og KrF har gått inn for dette i nåvaerende periode (2015–2019).

KrF har tidligere vaert kritisk, og gruppelede­r Erik Lunde regner med at det blir ny debatt når nytt program skal behandles. Miljøparti­et De Grønne er også åpne for å vurdere saken fremover, ifølge gruppelede­r Harald Nissen.

Leder av Oslo Ap, Frode Jacobsen, har ingen problemer med å innrømme at det er delte meninger om saken i partiet.

– Vi har diskutert dette lenge, og jeg har ikke sett at det har kommet forslag om bedre modeller. Derfor er vi positive til at det settes ned et utvalg som forhåpentl­igvis kan komme med forslag som kan diskuteres.

– Ser du for deg en variant av et geografisk opptak?

– Jeg ser ikke for meg noe som helst. Jeg ser for meg at utvalget kommer opp med gode alternativ­er.

Høyres utdannings­politiske talsperson i bystyret, Saida Begum, reagerer på at utvalgets konklusjon ikke vil vaere klar før etter valget.

– Jeg synes det er veldig rart å gå til valg på at man ikke vet hva man vil. Dessverre ønsker hverken SV eller Ap å debattere hva de ser for seg som alternativ til dagens ord-

ning, skriver Begum i en e-post.

Hun mener det er et feilspor å skrote fritt skolevalg.

– Det vil alltid vaere slik at noen skoler er mer populaere enn andre. Da må vi som politikere konsentrer­e oss om å legge til rette for at skoler med få søkere, eller mange elever med lavt snitt, får mulighet til å snu trenden. Det kan vi oppnå ved å justere finansieri­ngsmodelle­n, for eksempel ved at skoler som får elever med lavt snitt til å fullføre, belønnes økonomisk.

– Pinlig for Høyre-folk

Byråden svarer slik på kritikken fra Høyre:

– Høyre beviser med dette at de driver skolepolit­ikk basert på ideologi, ikke kunnskap. Jeg begriper ikke at man kan vaere kritisk til en skikkelig kunnskapsi­nnhenting som grunnlag for skolepolit­iske avgjørelse­r. Jeg tenker at dette må vaere pinlig for Høyre-folk.

– Er det ikke uheldig for velgerne at dette spørsmålet forblir uavklart?

– Det forblir ikke uavklart, men vi vil ikke fatte en så viktig beslutning på sviktende grunnlag. Derfor er det eneste ansvarlige å sikre tid til å gjøre et godt grunnlagsa­rbeid, svarer Thorkildse­n.

 ??  ??
 ?? FOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX ?? Årets Elvebakken-snitt på linjen for studiespes­ialisering var 5,4. Det er det høyeste Utdannings­etaten har sett siden de begynte å beregne gjennomsni­ttlig inntakspoe­ngsum i 2015/2016.
FOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX Årets Elvebakken-snitt på linjen for studiespes­ialisering var 5,4. Det er det høyeste Utdannings­etaten har sett siden de begynte å beregne gjennomsni­ttlig inntakspoe­ngsum i 2015/2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway