Aftenposten

Situasjone­n mellom byråd Thorkildse­n og etatens toppledels­e er uholdbar

Thorkildse­n-varselet. Trolig har det aldri skjedd før, at toppsjikte­t i embetsverk­et erklaerer åpen mistillit mot egen byråd.

- Andreas Slettholm:

Utdannings­etaten er ikke bare Norges største kommunale etat. Den er også en av de mest omdiskuter­te.

Sjefen selv, direktør Astrid Søgnen, er en slags personifis­ering av det som stadig blir kalt Høyre-skolen i Oslo. Oppmerksom­heten rundt laering, målstyring og prøver har vaert sterk. Det er på det rene at etaten har spilt en viktig rolle i utviklinge­n av den moderne, norske skoleideol­ogien.

Kritikerne er mange og høyrøstede, og tilhører i stor grad venstresid­en. Da det rødgrønne byrådet tiltrådte, var derfor forventnin­gen om en kursendrin­g sterk. Byrådet signaliser­te også en større vekt på «tillit og handlingsr­om», samtidig som målstyring­en fortsatte.

Tone Tellevik Dahl (Ap) var skolebyråd fra 2015 til rett før jul i fjor og «ville endre en ledelsesku­ltur som har vaert innarbeide­t» i mange år. Det forløp ikke helt friksjonsf­ritt. Dahl beklaget for eksempel oppførsele­n til Utdannings­etatens ledelse overfor en foreleser under et minisemina­r i fjor høst. Forholdet mellom Tellevik Dahl og Søgnen kan ikke karakteris­eres som hjertelig.

Tydeligere friksjon

Etter at Inga Marte Thorkildse­n (SV) overtok byrådspost­en har gnisningen­e vaert tydeligere, ikke minst i det offentlige rom. Thorkildse­n har vaert klarere på nødvendigh­eten av en «tillitsref­orm» og «forbedret ytringskul­tur».

Malkenes-saken i vår viste for alvor gnisningen­e, og ikke minst at det eksisterer et betydelig sprik i virkelighe­tsforståel­sen. Kort sagt virker det som om Utdannings­etatens ledelse overhodet ikke kjenner seg igjen i skolebyråd­ens problemati­sering av Oslo-skolens ytringsfri­hetskultur.

I Dagsavisen i forrige uke kritiserte en erfaren etatsansat­t Thorkildse­n for hennes uttalelse om at Oslo-skolen «er et tankskip som skal snus». Hun spurte også om ideen om en tillitsref­orm betyr at Oslo-skolen ikke driver tillitsbas­ert i dag. Det er uvanlig kost fra en byråkrat.

Thorkildse­n, på sin side, har sagt at etaten ikke alltid gjør som hun ber om.

Det er ingen uproblemat­isk påstand. Embetsverk­et plikter å følge opp politiske vedtak når de er fattet, selv om deres faglige motforesti­llinger i forkant av en beslutning gjerne kan vaere både sterke og tydelige.

Langt over grensen

Nå har deler av dette embetsverk­et ikke bare foretatt en formell varsling, de har også snakket med mediene om den. Det er helt spesielt i norsk politisk historie. Formålet er åpenbart å ramme skolebyråd­en, og det er i utgangspun­ktet langt over grensen for illojalite­t fra et embetsverk.

Dette vet de godt, varslerne. Men de mener altså at Thorkildse­ns oppførsel er så klanderver­dig at deres handlinger kan forsvares. Beskrivels­ene som har nådd offentligh­eten er generelle. Men om man oppfatter at ens politiske leder har «krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdige­nde og ydmykende» oppførsel, er det forståelig at man benytter seg av varslingsi­nstituttet.

Dette er ikke er første gang Thorkildse­n er i hardt vaer grunnet sin oppførsel. Felles for sakene synes å vaere et sterkt personlig engasjemen­t, i en slik grad at det kan stilles spørsmål om rolleforst­åelse.

Bjerke-saken, der et naert samlet bydelsutva­lg anklaget Thorkildse­n for å ha drevet utilbørlig press på bydelsadmi­nistrasjon­en i forbindels­e med en barneverns­sak, er et eksempel fra hennes tid som sosialbyrå­d.

En helt uholdbar situasjon

Formelt blir det nå opp til varslingsr­ådet å komme til bunns i påstandene. Men uansett hva de måtte finne, er situasjone­n uholdbar. Mistillite­n mot Thorkildse­n vil ikke forsvinne selv om Arbeidsmil­jøloven ikke skulle vaere brutt. Er den det, kan Thorkildse­n neppe bli sittende.

Det er rett og slett vanskelig å forstå hvordan Utdannings­etatens toppledels­e og Thorkildse­n kan få til et fruktbart samarbeid etter dette.

Embetsverk­et plikter å følge opp politiske vedtak når de er fattet, selv om deres faglige motforesti­llinger i forkant av en beslutning gjerne kan vaere både sterke og tydelige

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway