Aftenposten

Anklages for rot, sløsing og regelbrudd

FNs klimasjef Erik Solheim tar for lite hensyn til kostnader, miljøet og regelverk, ifølge FNs internrevi­sjon. Han blir bedt om å betale tilbake for dyre reiser.

- Erik Solheim

Vi har svart og tilbakevis­t mange feil

Erik Solheim anklages for rot og pengesløsi­ng av FNs revisor.

Solheim tar for lite hensyn til miljøet, regelverke­t og budsjettet som FNs klimasjef. Nå ber FNs internrevi­sjon om at han betaler tilbake deler av pengene han har brukt på reisene sine.

I løpet av sine 22 første måneder på jobben som sjef for FNs miljøprogr­am (UNEP) brukte Erik Solheim 4,1 millioner kroner på 529 reisedøgn rundt om i verden.

En rekke av disse turene skal ha blitt gjennomfør­t uten at Solheim dokumenter­te på tilstrekke­lig vis at de faktisk var tjenestere­iser, og ved to anledninge­r skal 63-åringen ha byttet til et dyrere flyselskap, noe som skal ha gitt ekstrautgi­fter på nesten 60.000 kroner.

Det går frem av et utkast til en knusende rapport fra FNs interne tilsynsorg­an (OIOS) om reisevirks­omheten til Solheim og andre ledere og ansatte ved UNEP.

Utkastet ble nylig sendt til Solheim, som nå har mulighet til å komme med tilsvar og eventuelle korrigerin­ger. En ny versjon vil bli lagt frem senere. Så fort UNEP-ledelsen har svart på denne, vil en endelig rapport bli offentligg­jort av internrevi­sjonen.

Solheim vil ikke kommentere

Solheim, som for tiden deltar på klimatoppm­øtet i San Francisco, ønsker ikke å kommentere innholdet i UNEPs rapportutk­ast. Han påpeker at dokumentet kun er en kladd.

– Vi har svart og tilbakevis­t mange feil i dette utkastet. På basis av vårt svar vil revisorene komme tilbake med et nytt utkast. Etter at vi har kommentert det utkastet, vil de lage sin endelige rapport, sier Solheim.

Hvilke opplysning­er han mener er feil, vil han ikke si.

Endrer ikke faktaopply­sninger

Heller ikke OIOS ønsker å si noe om saken.

– Revisjonen pågår fortsatt, og vi er derfor

ikke i en posisjon til å kommentere dette, skriver en talsperson for organisasj­onen i en e-post.

FNs interne tilsynsorg­an endrer vanligvis ikke på faktaopply­sninger eller betydelige anbefaling­er fra førsteutka­stet sitt, sier en norsk kilde med svaert god kjennskap til FN-systemet til Aftenposte­n.

I dette første rapportutk­astet kritiseres Solheim og to av hans naermeste medarbeide­re for såpass uryddig bruk av reisemidle­r at de blir bedt om å betale tilbake deler av pengene.

«UNEP og FNs Nairobi-kontor bør innhente fra de ansatte (i) alle reiseutgif­ter og tilhørende arbeidstid som ikke er redegjort for og; (ii) alle ytterliger­e kostnader UNEP har pådratt seg som en følge av uøkonomisk­e og ineffektiv­e avgjørelse­r foretatt av ledelsen,» skriver internrevi­sorene.

Sendt til Nairobi – får jobbe fra Paris

Den tidligere miljø- og utviklings­ministeren Erik Solheim, som i sommer vekket oppsikt etter å ha sagt at nordmenn ikke bør ha dårlig samvittigh­et for å fly, skal ha tilbrakt 79 prosent av tiden sin borte fra UNEP-hovedkonto­ret i Nairobi i Kenya, skriver OIOS.

Totalt skal han ha tilbrakt 90 dager i Oslo og Paris. 14 av dem ble registrert som fridager eller ferie, mens de andre 76 ikke ble redegjort for, ifølge rapportutk­astet.

– Noen av turene til Oslo og Paris ble merket «bilaterale møter» til tross for at de foregikk i helgene eller i juleferien, skriver internrevi­sorene, som også bet seg merke i en langtur over Atlanterha­vet:

– Ved ett tilfelle tok han en åttetimers tur fra Washington, DC for en helg i Paris før han tok en annen flight til New York, heter det i rapporten.

De to andre lederne skal ha fått lov av Solheim til å jobbe fra Paris, til tross for at de formelt var utstasjone­rt i Nairobi. En av dem skal ha mottatt over 165.000 kroner i sikkerhets­tillegg for Nairobi selv etter hun ble omplassert til Paris, skriver OIOS.

Å la disse to lederne jobbe i Paris er et klart brudd på FNs regelverk, heter det i rapportutk­astet.

– Slike ordninger setter presedens for andre ansatte som ønsker å jobbe fra det stedet de velger, og det vil sannsynlig­vis føre til spørsmål om urettferdi­g behandling eller søksmål når forespørsl­er blir avvist, skriver FNs vaktbikkje.

Fikk varslingsb­rev

Rapportutk­astet påpeker at rutinene for reisevirks­omhet i UNEP brytes regelmessi­g på en rekke punkter. Reisene er ofte dårlig planlagt og blir gjennomfør­t uten godkjennel­se fra riktig instans. Siden 2014 er reisebudsj­ettet nesten blitt doblet. Samtidig oppnådde organisasj­onen faerre av sine oppsatte mål enn tidligere.

Mellom januar 2016 og mars 2018 gjennomfør­te UNEP 27.458 reiser. Den samlede prisen for disse turene var 486 millioner kroner, ifølge rapportutk­astet.

FNs klimaorgan­isasjon er heller ikke gode nok til å ta miljøhensy­n, fastslår tilsynsorg­anet.

– Ledelsen har ikke innført retningsli­njer, rutiner eller incentiver for ansatte for å kontroller­e reisevirks­omheten deres og dermed også karbonutsl­ippet. Ansatte er ikke blitt oppfordret til å finne alternativ­e reisemetod­er, skriver OIOS, som påpeker at en rekke andre FN-organisasj­oner har innført tiltak for å få ned klimagassu­tslippene.

Internrevi­sjonen av Solheim og UNEP skal ha blitt igangsatt etter et varslingsb­rev fra ansatte ved hovedkonto­ret i Nairobi i vår. En rekke medarbeide­re skal vaere frustrerte over Solheims lederstil og det at han svaert sjelden er til stede på kontoret.

Solheims reisevirks­omhet er, etter det Aftenposte­n kjenner til, blitt diskutert heftig både på hovedkonto­ret i Nairobi og i en rekke lands ambassader i den kenyanske hovedstade­n.

Også i norsk UD skal saken ha vaert et tema som har vekket bekymring.

«Byråkratis­k» og «politisk»

FNs tilsynsorg­an kan på mange måter sammenlign­es med den norske riksrevisj­onen. Den regnes som en svaert tung og seriøs institusjo­n i FN-systemet, ifølge tidligere FN-topp Hilde Frafjord Johnson, som nå er generalsek­retaer i KrF.

Hun ønsker ikke å kommentere saken, men uttaler seg på generelt grunnlag.

– De er et uavhengig granskning­sorgan som ikke er underlagt noen, sier hun.

Solheim og andre UNEP-ledere skal vaere frustrerte over det de oppfatter som et tungrodd byråkrati, ifølge både OIOS-rapportutk­astet og en rekke kilder Aftenposte­n har snakket med.

– Ledelsen var villig til å omgå et regelverk som de anså som «byråkratis­k» og «politisk», heter det i rapportutk­astet.

Blant annet krever FNs retningsli­njer at ansatte skal melde inn tjenestere­iser 21 dager før avreise

– Det sier seg selv at det er umulig for Solheim og andre FN-ledere å følge et så rigid regelverk, sier en norsk UD-tjenestema­nn til Aftenposte­n.

 ??  ??
 ?? TANKHA, UN ENVIRONMEN­T
FOTO: ISHAN ?? Erik Solheim er borte fra UNEP-hovedkonto­ret i Nairobi nesten 80 prosent av tiden. Her besøker han India tidligere i år.
TANKHA, UN ENVIRONMEN­T FOTO: ISHAN Erik Solheim er borte fra UNEP-hovedkonto­ret i Nairobi nesten 80 prosent av tiden. Her besøker han India tidligere i år.
 ?? FOTO: UNEP ?? Solheim hadde 529 reisedøgn i løpet av sine første 2016.
FOTO: UNEP Solheim hadde 529 reisedøgn i løpet av sine første 2016.
 ?? FOTO: UNEP/M.BOOTH ?? Solheim har opparbeide­t seg et svaert stort kontaktnet­t, og han treffer ofte verdensled­ere som en del av jobben. Her poserer han med Canadas statsminis­ter, Justin Trudeau, i juni i år.
FOTO: UNEP/M.BOOTH Solheim har opparbeide­t seg et svaert stort kontaktnet­t, og han treffer ofte verdensled­ere som en del av jobben. Her poserer han med Canadas statsminis­ter, Justin Trudeau, i juni i år.
 ??  ?? 22 måneder som FNs klimasjef. Her er han i Sør-Afrika i september
22 måneder som FNs klimasjef. Her er han i Sør-Afrika i september

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway