Aftenposten

«No platformin­g», Morgenblad­et?

-

Hvem skal gis adgang til det organisert­e samtalerom­met? Det spørsmålet oppsummere­r de siste par ukenes debatt, og meningene har som ventet vaert sterke. Også fra Morgenblad­ets spaltist Sumaya Jirde Ali, som skarpt kritiserer Klassekamp­en for å ha invitert Helge Lurås inn i en debatt om alternativ­e medier.

Lurås driver nettstedet Resett, og han er med god grunn blitt klandret for å slippe til hets og grums i kommentarf­eltene sine. Ali er gjentatte ganger blitt trakassert nettopp der, og det er derfor forståelig at hun mener prinsippen­e må vike for å beskytte enkeltmenn­esker. At Morgenblad­et gir henne tilnaermet uforbehold­en støtte på lederplass under tittelen «Nekt hets en plattform», er langt mer problemati­sk.

Pressens mandat er nettopp å legge til rette for debatt og meningsbry­tning. Når politisk redaktør i Klassekamp­en, Bjørgulv Braanen, forsvarer invitasjon­en med at det er vanskelig å diskutere alternativ­e medier uten å snakke med dem som står bak, burde Morgenblad­et støtte ham helhjertet.

At avisen i stedet vil innskrenke ytringsrom­met, lover ikke godt for det tillitsbyg­gende arbeidet den fjerde statsmakt må satse alt på fremover. Resett og andre alternativ­e medier vokser godt, nettopp fordi tilliten til den ordinaere pressen er svekket. Om og om igjen blir vi beskyldt for å vaere partiske, for å blokkere samtaler og for å sortere etter moral fremfor argumentas­jon. Den beste måten å gjenvinne respekten på er å insistere på dialog og en mangfoldig debatt, der så mange som mulig får delta, innenfor lovens rammer.

Den som skulle trenge ytterliger­e begrunnels­e for at stengte dører er skummelt, kan lese seg opp på analysene av det svenske valget.

For hvis «no platformin­g» var egnet til å temme, skulle Sverigedem­okraterna (SD) ha vaert en tørr, liten sviske i dag. Ingen har villet ha noe med dem gjøre. Partiet er blitt systematis­k utestengt fra mediene og fra de fleste andre arenaer der politiske aktører innenfor det svenske demokratie­t er blitt invitert inn.

Årets valg beviser til fulle at utestengni­ngen ikke har virket. For åtte år siden kreket SD seg over sperregren­sen. I 2014 fikk de 12,9 prosent av stemmene. Denne gangen ble det 17,6. Det er også verdt å notere seg at nesten en tredjedel av svenskene, uansett partiprefe­ranse, mener at SD h arden beste innvandrin­gspolitikk­en.

Toleranseh­andle rom åt aden andres synspunkte­r på alvor. Men istedet for å møteargume­nt med motargumen­t, har Sverige demokrat ernas motstander­en øyet seg med å rope fyord. Det er ikke bare tafatt. Det er også et fullstendi­g ubrukelig vokabular for den som vil overbevise kolleger, studievenn­er og bestemor om at de ikke må gi stemmen sin til et parti som jevnlig finner nynazister i rekkene.

Men svenskenes smertefull­e erfaringer virker åpenbart ikke avskrekken­de på alle her hjemme. Heller ikke Morgenblad­et. Det er trist. For det er nettopp de anti-totalitaer­e verdiene Morgenblad­et vil ofre i den gode saks tjeneste. Og det er akkurat der det totalitaer­e begynner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway