Aftenposten

Godt vedtak om Ungarn

-

PÅ FORHÅND VAR DET usikkert om Europaparl­amentets meget kritiske rapport om utviklinge­n i Ungarn ville bli vedtatt med det nødvendige to tredjedels flertall, men det holdt.

Riktignok holdt det kun fordi 48 avholdende ikke ble regnet inn, noe Ungarn kan komme til å utfordre rettslig.

Også mange medlemmer av den konservati­ve partigrupp­en, der Ungarns regjerings­parti hører til, stemte for.

DERMED IGANGSETTE­S en prosess som på papiret kan ende med at Ungarn mister stemmerett­en i EU.

Så langt vil det neppe komme. Polen har en lik prosess gående mot seg, og de to landene har lovet å støtte hverandre i EUs råd hvis det kommer til en votering om å frata ett av dem formelle rettighete­r. I dette organet, EUs mektigste, er det nok at ett land nedlegger veto for å stanse et vedtak av denne typen.

Selv om Europaparl­amentet gjennom en årrekke har fått mer makt, er det nemlig fortsatt EUs råd – der medlemslan­denes regjeringe­r sitter – som har det siste ordet. EU er jo ikke den «føderalsta­ten» mange kritikere liker å snakke om.

SÅ KAN MAN DISKUTERE om dette er en styrke eller en svakhet ved EU. Ett utslag er i alle fall at når et land først er innvilget medlemskap, er det tilnaermet umulig å få det ut igjen.

Man kan også diskutere om det ville vaere en fordel lettere å kunne kaste ut Ungarn eller Polen.

Alt i alt er nok svaret ja, for den autoritaer­e utviklinge­n i begge landene er et stort problem for EUs troverdigh­et som forsvarer av frihet, demokrati og rettssikke­rhet. Om det fantes en reell fare for eksklusjon, ville det vaere lettere å presse landene til å respektere EUs grunnlegge­nde verdier.

Slik situasjone­n er nå, kunne Ungarns statsminis­ter Viktor Orbán tirsdag bare troppe opp i Europaparl­amentet, skjelle dets medlemmer ut for å «fornaerme Ungarn», og nekte å endre noe som helst.

PÅ DEN ANNEN SIDE ville det ikke nødvendigv­is gagne ungarere som kjemper for friheten sin, om landet ble kastet ut av EU. For dem er EU en kanal der Orbán og hans regime fortsatt kan settes under press. På hjemmebane har den ungarske herskeren jo skaffet seg tilnaermet full kontroll over medier, rettsvesen og valgproses­ser.

Europaparl­amentets vedtak er uansett nyttig. Ikke minst er det nyttig at så mange av Orbáns konservati­ve «partivenne­r» mannet seg opp til å stemme for. Det øker presset på Ungarn.

Enda viktigere kan diskusjone­n om pengeoverf­øringer fra rike til fattigere land i EU bli. Både Polen og Ungarn nyter godt av store penger fra EUs felles budsjetter. Vilje til å skru igjen kranen her kan gjøre inntrykk.

Både Polen og Ungarn nyter godt av store penger fra EUs felles budsjetter. Vilje til å skru igjen kranen her kan gjøre inntrykk.

 ??  ?? Tirsdag skjelte Ungarns statsminis­ter Viktor Orbán ut EU-parlamenta­rikerne i Strasbourg. I går fikk han et massivt flertall mot seg.
Tirsdag skjelte Ungarns statsminis­ter Viktor Orbán ut EU-parlamenta­rikerne i Strasbourg. I går fikk han et massivt flertall mot seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway